Διεθνή

ΟΗΕ: Οκτώ Πολιτείες των ΗΠΑ χρησιμοποιούν την πανδημία εις βάρος του δικαιώματος στην άμβλωση

Καταγγελίες από ειδικούς του ΟΗΕ για οκτώ αμερικανικές πολιτείες – Απαγορεύουν τις αμβλώσεις εργαλειοποιώντας την πανδημία

Σε καταγγελίες κατά οκτώ αμερικανικών Πολιτειών προχώρησαν ειδικοί του ΟΗΕ που υποστηρίζουν ότι στα συγκεκριμένα μέρη εργαλειοποιούν τα έκτακτα μέτρα για να περιορίσουν την πρόσβαση των γυναικών στις αμβλώσεις.

Σύμφωνα με την Ομάδα Εργασίας για τις Διακρίσεις ενάντια σε γυναίκες και κορίτσια, που αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, οι συγκεκριμένες πολιτείες με το πρόσχημα της πανδημίας και των μέτρων για την αναστολή ιατρικών επεμβάσεων που δεν κρίνονται επείγουσες ή ζωτικής σημασίας, περιορίζουν την πρόσβαση στον εθελούσιο τερματισμό της κύησης.

Η Ομάδα αναφέρει στον κατάλογό της τις Πολιτείες της Αλαμπάμα, του Άρκανσο, της Αϊόβα, της Λουιζιάνα, του Οχάιο, της Οκλαχόμα, του Τενεσί και του Τέξας.

Οι πολιτείες έχουν μακρά ιστορία περιοριστικών πρακτικών στις αμβλώσεις

«Λυπούμεθα που (αυτές) οι Πολιτείες, οι οποίες έχουν μία μακρά ιστορία περιοριστικών πρακτικών όσον αφορά τις αμβλώσεις, κατ'επίφαση χειρίζονται την κρίση, αλλά με στόχο να περιορίσουν δραστικά τα δικαιώματα στην αναπαραγωγή», τόνισε η αντιπρόεδρος της Ομάδας Ελίζαμπεθ Μπρόντερικ.

Οι ανεξάρτητοι αυτοί ειδικοί δεν μιλούν εξ ονόματος του ΟΗΕ, αλλά έχουν την εντολή του να διερευνήσουν τα θέματα που θίγουν και κατόπιν να υποβάλουν την έκθεσή τους στα όργανα του ΟΗΕ. Η Ομάδα, αποτελούμενη από πέντε εμπειρογνώμονες, ιδρύθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 2010.

«Για πολλές γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απαγόρευση των αμβλώσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μεταθέσει χρονικά τον τερματισμό της εγκυμοσύνης πέρα από το νόμιμο όριο» ή θα καταστήσει την άμβλωση «εντελώς απρόσιτη», πρόσθεσε η Μπρόντερικ.

Ζητούν την ένταξη των αμβλώσεων στη βασική υγειονομική φροντίδα

Κατά συνέπεια, οι γυναίκες θα αναγκασθούν να μεταβούν σε άλλες Πολιτείες, αγνοώντας τις οδηγίες για την υγεία τους και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, για τους οποίους «οι διαδικασίες που σχετίζονται με τις αμβλώσεις εντάσσονται στη βασική υγειονομική φροντίδα και θα πρέπει να παραμείνουν προσιτές και κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid-19».

Ο περιορισμός της πρόσβασης σε πληροφορίες και υπηρεσίες που σχετίζονται με την αντισύλληψη και την άμβλωση «συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «εγγενή διάκριση» ενάντια στις γυναίκες.

Τη θέση της Ομάδας υποστηρίζουν άλλοι δύο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ: ο Ειδικός Εισηγητής για το δικαίωμα στη σωματική και ψυχική υγεία και ο αντίστοιχος Εισηγητής για τη βία κατά των γυναικών.

Οι αρχές του Τέξας, ακολουθούμενες κι από πολλές άλλες συντηρητικές Πολιτείες, αποφάσισαν να απαγορεύσουν όλες τις αμβλώσεις προκειμένου να υπάρχουν διαθέσιμες νοσοκομειακές κλίνες και προστατευτικός εξοπλισμός για τους ασθενείς Covid-19 και τους φροντιστές τους.

Μολαταύτα, ένα ομοσπονδιακό εφετείο αποφάνθηκε πως το Τέξας δεν μπορούσε να συμπεριλάβει τις αμβλώσεις στον κατάλογο των «επεμβάσεων μη έκτακτης ανάγκης» που απαγορεύθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Κι άλλα ομοσπονδιακά δικαστήρια απέτρεψαν με τις αποφάσεις τους την Αλαμπάμα, ή την Οκλαχόμα, κυρίως από το να αναστείλουν το δικαίωμα των γυναικών να διακόψουν την κύησή τους κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Η χώρα εξακολουθεί να παραμένει βαθιά διχασμένη πάνω σε αυτό το θέμα, σχεδόν 50 χρόνια μετά τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ενώ οι Πολιτείες της ανατολικής και της δυτικής ακτής εγγυώνται σχετικά εύκολη πρόσβαση στις αμβλώσεις, οι πιο θρησκευόμενες Πολιτείες στον νότο και τα κεντρικά έχουν πολλαπλασιάσει τις περιοριστικές νομοθεσίες, εξαναγκάζοντας πολλές ανάλογες κλινικές να κλείσουν.

Ειδήσεις σήμερα:

Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον Έβρο: Καλούμε την Τουρκία να μειώσει τις εντάσεις

Μετά την κόντρα με το Twitter ο Τραμπ απειλεί με «λουκέτο» τα social media

Οργή στις ΗΠΑ για την ακραία αστυνομική βία και το θάνατο του άοπλου Αφρομερικανού

Δημοφιλέστερα

To Top