Ελλάδα

Τουρισμός: Κληρώνει για το restart – Τι προτείνει η Κομισιόν, τι ζητά η Ελλάδα

Άνοιγμα χωρίς διακρίσεις η πρόταση της ΕΕ – Ίδια αντιμετώπιση για χώρες με ίδια επιδημιολογική κατάσταση - Από τις 15 Ιουνίου η σταδιακή επαναφορά προτείνει η Ελλάδα – Λέει «όχι» στις καραντίνες τουριστών και ζητά τεστ 72 ώρες πριν τα ταξίδια

Ιδιαίτερη βαρύτητα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο εξής αποκτά η σημερινή ημέρα με την Κομισιόν να εκδίδει εντός των επόμενων ωρών το πρώτο προσχέδιο οδηγιών για την διάσωση της φετινής τουριστικής περιόδου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης η σημερινή ημέρα «είναι μια κρίσιμη ημέρα, αλλά εμείς είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι και μόνοι μας για να υποδεχθούμε τον τουρισμό, εφόσον το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα», μαρκάροντας την πρώτη από τις ημερομηνίες – σταθμούς για την σταδιακή μετάβαση στην ομαλότητα.

Με σήμανση ως σημαντικής ημέρας για την εξέλιξη του κλάδου του τουρισμού τοποθετούν στις ατζέντες τους την 13η Μαΐου και οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων στην χώρα, με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσο να δηλώνει χθες ότι «θα έχουμε εικόνα αν το φετινό καλοκαίρι θα έχουμε τουρισμό ή όχι», μέχρι τη σημερινή δύση του ηλίου, τη στιγμή που η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, δηλαδή και για τη σύναψη διμερών συμφωνιών για την μετακίνηση των τουριστών.

Η πρόταση της Κομισιόν

Βασική κατεύθυνση των Βρυξελλών θα είναι η ενθάρρυνση των κρατών-μελών να ανοίξουν εκ νέου σταδιακά τα εσωτερικά σύνορα.

Σύμφωνα με έγγραφο, αντίγραφο του οποίου επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με «συντονισμένη,  «όσο το δυνατόν πιο αρμονική» και «χωρίς διακρίσεις» μέθοδο.

Αυτές είναι απλές συστάσεις της Κομισιόν, δεδομένου ότι εναπόκειται στις χώρες να αποφασίσουν να άρουν αυτούς τους ελέγχους και τους περιορισμούς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Οι Βρυξέλλες προτείνουν ότι όταν οι χώρες βρίσκονται σε συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση και έχουν λάβει τα ίδια προληπτικά μέτρα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Αν, για παράδειγμα, η Αυστρία ανοίξει τα σύνορά της με τη Γερμανία, πρέπει να πράξει το ίδιο και με την Τσεχία αν αυτή η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συγκρίσιμη με τη Γερμανία.

Ομοίως, όταν μια χώρα ανοίγει τα σύνορά της με μια άλλη, πρέπει να το πράξει για όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι την ιθαγένεια.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συστήνει στα κράτη μέλη να λάβουν τις αποφάσεις τους βάσει της υγειονομικής αξιολόγησης της κατάστασης σε κάθε χώρα και με μεταξύ τους συνεννόηση.

Στις συστάσεις της η Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει επίσης το ακανθώδες ζήτημα της επιστροφής χρημάτων για ακυρωμένα ταξίδια και κρατήσεις διαμονής.Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ο καταναλωτής δικαιούται να ζητήσει επιστροφή χρημάτων, αλλά πολλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες προτιμούν να προσφέρουν πίστωση στους πελάτες τους.

«Οι μεταφορείς και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες πρέπει να ακολουθούν μια κοινή προσέγγιση, προσφέροντας στους επιβάτες και τους ταξιδιώτες μια ελκυστική επιλογή μεταξύ της επιστροφής χρημάτων, σύμφωνα με τα δικαιώματά τους με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ή της αποδοχής κουπονιών», υποδεικνύει το έγγραφο.

«Προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι επιβάτες και οι ταξιδιώτες να δεχτούν κουπόνια αντί για επιστροφή χρημάτων, τα κουπόνια πρέπει να προστατεύονται από τυχόν αφερεγγυότητα του εκδότη και να είναι επιστρεπτέα μετά από ένα έτος το μέγιστο», προσθέτει η Επιτροπή.

Η θέση της Ελλάδας

Από την πλευρά της η Ελλάδα έχει υποβάλει τη δική της πρότασης στην οποία τονίζει ότι «στόχος μας είναι να εργαστούμε για να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν».

Η Αθήνα θέλει «δίκαιη μεταχείριση» όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να αποτρέψει «οποιαδήποτε μεροληπτική στάση σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα» στα πρωτόκολλα ταξιδιού. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», λέει το έγγραφο, ζητώντας να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ταξιδεύουν… και στη συνέχεια να επιστρέφουν γρήγορα και εύκολα στο σπίτι: Δεν πρέπει να υπάρχει «καραντίνα ή άλλες δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή». Ωστόσο, η Αθήνα δεν υποστηρίζει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων για οποιονδήποτε.

Προτείνει όλοι οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ είτε για τον κορωνοϊό είτε για αντισώματα τρεις ημέρες πριν κάνουν ένα ταξίδι. Λέει επίσης ότι εναλλακτικά δεν θα απαιτηθούν τεστ «για ταξίδια μεταξύ περιοχών… που έχουν δείξει ξεκάθαρα και σταθερά στοιχεία ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό είναι υπό έλεγχο».

Στην ίδια επιστολή η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τα μέσα ταξιδιού» και διευκρινίζει:

«Οι οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες αλλά και οι μετακινήσεις με τρένο θα πρέπει να εκκινήσουν ταυτόχρονα και με ανάλογα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσης να μείνουν πίσω. Έτσι, στα αεροπλάνα, “όλα τα καθίσματα” πρέπει να γεμίσουν, καθώς οι κενές ενδιάμεσες θέσεις δεν θα συνεισφέρουν οικονομικά ενώ τα οφέλη για την υγεία θα ήταν αμφισβητήσιμα».

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Χρυσοχοΐδης πλησιάζει τους δολοφόνους της Marfin

Τα «μαύρα μεσάνυχτα» των επιστημόνων – Εννέα ερωτήματα χωρίς απάντηση

Διπλό φονικό στα Ανώγεια: DNA Ξυλούρη-Καλομοίρη στα όπλα και στους κάλυκες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα

Κληρώνει σήμερα για το restart στον τουρισμό: Τι προτείνει η Κομισιόν, τι ζητά η Ελλάδα

Καιρός: Έφτασε ο πρώτος καύσωνας – «Καμίνι» χθες η Κρήτη, 40άρια την Παρασκευή

Τα μπάνια του λαού το επόμενο «στοίχημα» εν μέσω καύσωνα

Επιταχύνεται η άρση των μέτρων: Μια εβδομάδα νωρίτερα «ανοίγουν» τα νησιά με οδηγό την Κρήτη

Merkel intervenes in damaging row between Germany and Brussels

Περού: Πάνω από 2.000 νεκροί εξαιτίας της πανδημίας

Μεξικό: Αρνητικό ρεκόρ με 353 θανάτους λόγω της πανδημίας σε μία ημέρα

The real Lord of the Flies: What happened when six boys were shipwrecked for 15 months

Κίνα: Επτά νέα κρούσματα, το ένα εισαγόμενο

ΗΠΑ: Εκτοξεύθηκε πάλι ο αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό – 1.894 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

δείτε όλες τις ειδήσεις

Η χειρότερη εβδομάδα ξεκίνησε για αυτά τα ζώδια

Χατζηιωάννου: Προσφέρει 5 εκατ. λίρες για πληροφορίες που θα χαλάσουν το «deal» EasyJet – Airbus

Ο Χρυσοχοΐδης πλησιάζει τους δολοφόνους της Marfin

Τα «μαύρα μεσάνυχτα» των επιστημόνων για τον κορωνοϊό – Εννέα ερωτήματα χωρίς απάντηση

Τρία Mango φορέματα που θέλουμε στις καλοκαιρινές μας γκαρνταρόμπες

Φρίκη: Τούρκος ποδοσφαιριστής ομολόγησε ότι σκότωσε τον γιο του που είχε κορωνοϊό

Τραγωδία στην Κόρινθο: ΙΧ χτύπησε και σκότωσε 14χρονο που είχε βγει για περπάτημα

Γιατί πιστεύει ο μπάτλερ της Diana ότι ο Harry παντρεύτηκε την Meghan Markle;

Ο αδερφός της Kate Middleton, James, ξυρίστηκε μετά από 7 χρόνια και σόκαρε την αρραβωνιαστικιά του

Δημοσκόπηση: Στο 17,4% το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Βίντεο: Η Θεσσαλονικιά παρουσιάστρια ξανατσακώθηκε… επειδή της ζήτησαν να βάλει αντισηπτικό!

Τσιόδρας: Αποφεύγετε τα μέσα μεταφοράς – Μην το παίρνουμε στ' αστεία, υπήρξε χαλάρωση – 18 νέα κρούσματα

Δημοσκόπηση: Στο 17,4% το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Λέσβος: Δύο κρούσματα κορωνοϊού σε μετανάστες που εισήλθαν από Τουρκία

Δίκη Τοπαλούδη: «Δόλωμα» για την προσέλκυση κοριτσιών ο Αλβανός – «Σπάραξε» η μάνα της Ελένης

Σχολεία: Τι θα ισχύσει τελικά για τις κάμερες και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Το «ευχαριστώ» του Λιβανέζου μεγιστάνα Ταουφίκ Χούρι στο «Σωτηρία» μετά από 1,5 μήνα στη ΜΕΘ

«Εμβόλιο» 65 δισ. στη μάχη κατά της ύφεσης

«Εντοπίσαμε αντίσωμα που εξουδετερώνει τον ιό!» ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ

Από Δευτέρα ελεύθερη η μετακινήση προς Κρήτη – Από τις 25/5 ίσως και στα υπόλοιπα νησιάΔημοφιλέστερα

To Top