Ελλάδα

Χαλαρώνουν τα μέτρα και στην Κύπρο: Ανοίγουν σχολεία, εκκλησίες, εστιατόρια και παραλίες

Tα επιδημιολογικά στοιχεία στην Κύπρο δείχνουν πως δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος από τον κορωνοϊό

Προχωράει σε νέες χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα η Κυπριακή Κυβέρνηση καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν πως δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος.

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος είπε ότι «στη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη τις συμβουλές της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας, αποφάσισε και επιβεβαίωσε την ενεργοποίηση του σχεδιασμού για τη δεύτερη φάση χαλαρώσεων με μικρές διαφοροποιήσεις».

Οι οποιεσδήποτε χαλαρώσεις τηρούν πάντοτε υπό την επιφύλαξη της τήρησης των προφυλακτικών μέτρων, των μέτρων υγείας και της τήρησης των πρωτοκόλλων που εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας, πρόσθεσε.

Όσον αφορά την Παιδεία, ο κ. Κούσιος είπε ότι έχει ήδη ανακοινωθεί ότι ανοίγουν δημοτικά και γυμνάσια από 21/05/2020, ενώ παραμένουν κλειστά η 1η και 2α Λυκείου και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί.

Επίσης, από 21/05/2020 ισχύει πλήρης κατάργηση SMS και της απαγόρευσης κυκλοφορίας μεταξύ 10μμ – 6 π.μ, ενώ επιτρέπονται συναθροίσεις σε οικίες μέχρι 10 άτομα. Ακόμη, επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση σε πάρκα (εξαιρουμένων των παιδότοπων), πλατείες, μαρίνες κτλ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10 ανά ομάδα. Επαναλειτουργούν επίσης κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής – μασάζ, δερματοστιξίας. Επαναλειτουργία υπηρεσιών εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.

Επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, ενώ διευκρινίζεται ότι ανοικτός χώρος θεωρείται και ο χώρος όπου επιτρέπεται το κάπνισμα. Τα άτομα δεν θα υπερβαίνουν τα 10 ανά ομάδα.

Από 23 Μαΐου 2020, επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς, όπως το Υπουργείο Υγείας θα καθορίσει. Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.

Επίσης, ανοίγουν οι παραλίες, περιλαμβανομένων οργανωμένων παραλιών, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα εκδοθούν από το Υπουργείο Υγείας.

Ταυτόχρονα επαναλειτουργούν τα πρακτορεία στοιχημάτων, με βάση τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα εκδώσει το Υπουργείο Υγείας.

Από 1η Ιουνίου 2020 επαναλειτουργούν βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι, λιμάνια (με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια).

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως θα προωθήσει νομοσχέδιο για έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που θα προνοεί αύξηση των ποινών και του εξώδικου πρόστιμου σε ιδιοκτήτες ή διαχειριστές επιχειρήσεων ή οικονομικών ή άλλων δραστηριοτήτων που θα παραβαίνουν τα διατάγματα και τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, τα οποία πρόστιμα θα αυξάνονται σε περιπτώσεις επανάληψης της παράβασης.

Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτο δελτίο καιρού: Διαβάστε ποιες περιοχές θα πληγούν από ισχυρότατες καταιγίδες την Πέμπτη – «Βουτιά» στη θερμοκρασία

H3N2: Η πανδημία που «έθαψαν» τα ΜΜΕ το 1968 και άφησε έως και 4 εκατ. νεκρούς

Ναύπακτος: «Το παιδί μας σώθηκε από βέβαιο θάνατο», λένε συγκλονισμένοι οι γονείς του Βασίλη

Δημοφιλέστερα

To Top