Διεθνή

Η Μέρκελ φέρεται να μην αναμένει συμφωνία για το πακέτο ανάκαμψης στη Σύνοδο της ΕΕ

Λίγο πριν από τη σημαντική σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την Παρασκευή, σχετικά με το χρηματοδοτικό πακέτο ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση της πανδημίας, δεν διαφαίνεται συμβιβασμός

Αμφιβολίες εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για το αν θα υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την Παρασκευή, που θα αφορά στην οικονομική βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση του κορωνοϊού και στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Λίγο πριν από τη σημαντική σύνοδο κορυφής της ΕΕ σχετικά με το χρηματοδοτικό πακέτο ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση, δεν διαφαίνεται συμβιβασμός. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η Μέρκελ δήλωσε σε συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), ότι δεν αναμένει την Παρασκευή συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το πακέτο ανάκαμψης. Ελπίζει, όμως ότι θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος τον Ιούλιο. Ωστόσο, δεν είναι επίσης σαφές, εάν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν τότε οι διαπραγματεύσεις για τα θέματα αυτά.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι η Mέρκελ πρόσθεσε πως η συμφωνία «θα ήταν επιθυμητή. Εάν η Ευρώπη βρεθεί χωρίς προϋπολογισμό για το 2021 και χωρίς πακέτο οικονομικής ανάπτυξης, αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα της αδυναμίας δράσης. Και αυτό όλοι θέλουμε να το αποφύγουμε».

Η καγκελάριος φέρεται επίσης να είπε ότι η τέχνη θα είναι να «συνθέσει κανείς τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές μαζί με τοΤαμείο ανάκαμψης. Η κατάσταση των διαπραγματεύσεων έχει γίνει πιο περίπλοκη, αλλά ίσως και γι αυτό ευκολότερη», ενώ πρόσθεσε πως «όσοι δεν είναι πλήρως ικανοποιημένοι με τον προϋπολογισμό μπορεί να εκτιμήσουν περισσότερο το Ταμείο ανάκαμψης – και το αντίστροφο».

Η Μέρκελ θα κάνει την Πέμπτη δηλώσεις στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο σχετικά με τη προσεχή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και τους στόχους της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία αναλαμβάνει η Γερμανία από 1ης Ιουλίου.

Ειδήσεις σήμερα

Τσίπρας αδειάζει «Παπαδημούπολη»: Είναι πρόβλημα η υπόθεση Παπαδημούλη

Επίθεση με βιτριόλι: Η 35χρονη παρακολουθούσε την Ιωάννα 24 ώρες το 24ωρο

Αντνάν Κασόγκι: Τα καλοκαίρια στην Ελλάδα, η «αγορά του αιώνα», οι «αιώνιες» ερωμένες και οι νύχτες με τον Ανδρέα

Δημοφιλέστερα

To Top