Πολιτική

Προανακριτική Novartis: Έγγραφο – «βόμβα»αποκαλύπτει ότι οι «κουκουλοφόροι» μάρτυρες στόχευαν σε αμοιβή

Η Εισαγγελία Διαφθοράς σε επιστολή της παραδέχεται ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές -Υποστηρίζει ότι η προσδοκία αμοιβής από αλλοδαπή αρχή δεν εγείρει νομικό κώλυμα για την αξιοποίηση από τη χώρα μας – Τι προβλέπει η νομοθεσία 

Έντονο προβληματισμό για την παροχή και διατήρηση του καθεστώτος προστασίας στους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες προκαλούν τα έγγραφα – φωτιά που διαβιβάζονται στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την σκευωρία Novartis.

Το protothema.gr αποκαλύπτει επιστολή της εισαγγελίας Διαφθοράς προς τον επόπτη της, αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, με την οποία παραδέχεται -για μια ακόμα φορά – ότι ο περίφημος «Μάξιμος Σαράφης» συνεργάζεται και με τις αμερικανικές αρχές και προσθέτει ότι η προσδοκία αμοιβής απο την αλλοδαπή αρχή δεν εγείρει νομικό κώλυμα για την αξιοποίησή του απο τη χώρα μας.

Ειδικότερα η επιστολή με ημερομηνία 6.11.2019 αναφέρει:

«Διευκρινίζω ότι οι Εισαγγελείς που χειρίζονται την δικογραφία Novartis έχουν την βεβαιότητα ότι ο μάρτυρας, που καταθέτει με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης” είναι και μάρτυρας ενώπιον των Αμερικανικών αρχών. Οπως σας έχω αναφέρει, αυτή η βεβαιότητα δεν εδράζεται σε επίσημη ενημέρωση. Κατόπιν τούτου θέτουμε υπόψη σας το ανωτέρω γεγονός, όχι για να γνωμοδοτήσετε αλλά για να κρίνετε αν συντρέχει περίπτωση άρσης της κατά το άρθρο 47 παράγραφος 1 νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας έγκρισής σας. Ειδικότερα κατά την κρίση μας, δεν συντρέχει εν προκειμένω περίπτωση ανάκλησης του χαρακτηρισμού του συγκεριμένου μάρτυρα ως Δημοσίου Συμφέροντος καθώς παραμένει σταθερή η νομική άποψη του Γραφείου μας ότι δεν υφίσταται κάποιο νομικό κώλυμα εαν ο συγκεκριμένος μάρτυρας δικαιούται αμοιβής απο Ξένη Αρχή ένεκα στοιχείων που κατέθεσε με οποιοδήποτε τρόπο ενώπιόν της. Σε περίπτωση, όμως, που εσείς έχετε διαφορετική νομική άποψη, ήτοι εαν θεωρείτε ότι τα ανωτέρω συνιστούν κώλυμα που προβλέπεται απο τη διάταξη του άρθρου 47 άρ. 1 ΚΠΔ θέτουμε υπόψιν σας τα ανωτέρω, προκειμένου να προβείτε στις κατά την κρίση σας νομικές ενέργειες».


eggrafo_touloupaki_sarafis


eggrafo_brakoumatsos

Να σημειωθεί ότι το άρθρο 47 παρ.1 του ΚΠΔ περί αποχής από την ποινική δίωξη μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος αναφέρει ρητά οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος δεν πρέπει να εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στην υπόθεση και δεν πρέπει να αποβλέπουν σε ίδιον όφελος.

Αναλυτικά:

Άρθρο 47 – Κώδικας Ποινικής Δικονομίας – Αποχή από την ποινική δίωξη μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

«1. Σε υποθέσεις σχετικές με τις αξιόποινες πράξεις των άρθρων 159, 159Α, 235, 236, 237 και 237Α ΠΚ και τις συναφείς με αυτές πράξεις, είναι δυνατόν, μετά από έγκριση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει και συντονίζει το έργο των εισαγγελέων εγκλημάτων διαφθοράς, να χαρακτηρίζεται ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος με πράξη του κατά τόπον αρμόδιου εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς όποιος, χωρίς να εμπλέκεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις εν λόγω πράξεις και χωρίς να αποβλέπει σε ίδιον όφελος, συμβάλλει ουσιωδώς, με τις πληροφορίες που παρέχει στις διωκτικές αρχές, στην αποκάλυψη και δίωξή τους. Η κατά το προηγούμενο εδάφιο πράξη του εισαγγελέα μπορεί να ανακαλείται με τον ίδιο τρόπο και σε οποιοδήποτε στάδιο της ποινικής δίκης, αν ο εισαγγελέας κρίνει ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι που τον οδήγησαν στην έκδοσή της”»

Τι υποστηρίζει η Ελένη Τουλουπάκη

Η κυρία Τουλουπάκη, στην πολυσέλιδη γραπτή κατάθεσή της προς τον Αρειο Πάγο αναφέρει ότι η επιστολή της παρέμεινε αναπάντητη απο τον επόπτη της Π. Μπρακουμάτσο με αποτέλεσμα να εκλάβει την συγκεκριμένη στάση ως «σιωπηρή συμφωνία του με τις θέσεις μας».

Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελέας Διαφθοράς στην ίδια γραπτή κατάθεση διεύρυνε ακόμα περισσότερο τις αποκαλύψεις για τον «Μάξιμο Σαράφη», «καρφώνοντας» τα στοιχεία της πραγματικής του ταυτότητας. Σύμφωνα πάντα με την κυρία Τουλουπάκη ο συγκεκριμένος προστατευόμενος μάρτυρας είναι το πρώην στέλεχος της Novartis Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης.

Ειδήσεις σήμερα:

Παπαγγελόπουλος: Καλεί νομικό κόσμο και ακαδημαϊκή κοινότητα να αντιδράσουν στις σε βάρος του παρανομίες

Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί – Κλειστή η Πανεπιστημίου

Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι των 534 ευρώ του Μαΐου

Δημοφιλέστερα

To Top