Πολιτική

Σκευωρία Novartis: Στην προανακριτική καταθέτει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Αναμένεται να δώσει εξηγήσεις για τα βαρύτατα αδικήματα που του αποδίδονται

Ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής που ερευνούν την σκευωρία Novartis παρουσιάζεται ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις για τα βαρύτατα αδικήματα που του αποδίδονται.

Η σημερινή συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 10 το πρωί είναι η δεύτερη με βασικό θέμα την εξέταση του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς οι εργασίες της περασμένης Δευτέρας αναλώθηκαν σε διαδικαστικά ζητήματα και σε ενστάσεις που κατέθεσαν οι συνήγοροι του Δημήτρης και Λυδία Τσοβόλα.

Πλέον, τα μέλη της επιτροπής έχουν απορρίψει το σύνολο των ενστάσεων του κ. Παπαγγελόπουλου και εκτός άλλου διαδικαστικού απροόπτου σήμερα αναμένεται η έναρξη της μαραθώνιας κατάθεσής του.

Την ίδια ώρα η Γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής ξεκαθάρισε το τοπίο αναφορικά με τις αρμοδιότητες της προανακριτικής ορίζοντας πως δεν αποτελεί μέρος των καθηκόντων της η εξέταση μη πολιτικών προσώπων που ήδη έχουν χαρακτηριστεί ύποπτοι απο την τακτική δικαιοσύνη για την ίδια υπόθεση.

Υπο αυτά τα δεδομένα ακυρώθηκαν οι συνεδριάσεις για την κατάθεση του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη και των δημοσιογράφων Αλέξανδρο Τάρκα και Γιάννας Παπαδάκου.

Πράλληλα, η γνωμοδότηση καθιστά σαφές ότι η προανακριτική στο τελικό της πόρισμα έχει την αρμοδιότητα να περιγράψει ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων και από μη πολιτικά πρόσωπα που λειτούργησαν ως συμμέτοχοι των πράξεων του πρώην υπουργού και κατ΄ συνέπεια θα ασκηθεί δίωξη και για αυτούς.

Συγκεκριμένα αναφέρεται "Κατά συνέπεια, οι τυχόν συμμέτοχοι κατηγορούνται μαζί με τον υπουργό: 1ον: αφ’ης στιγμής ασκηθεί ποινική δίωξη από τη Βουλή και 2ον: υποχρεωτικά. Επομένως, η ποινική δίωξη των συμμετοχών κατ εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αρχίζει το πρώτον μόλις ασκηθεί δίωξη κατά του υπουργού από τη Βουλή, είναι δε υποχρεωτική. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει θέσει τη δικογραφία κατά συμμετέχου στο αρχείο, αυτή ανασύρτεται (υποχρεωτικά) προκειμένου αυτός να κατηγορηθεί στο πλαίσιο της δικαστικής φάσης της δίωξης. Με την διάταξη αυτή αποκλείεται τυχόν πρόωρη αρχειοθέτηση της αφορώσας στα μη πολιτικά πρόσωπα συμμέτοχους της δικογραφίας, και δεν παρεμποδίζεται η δίωξη των συμμέτοχων από κοινού με τον υπουργό σε περίπτωση που η Βουλή αποφασίσει τη δίωξη του τελευταίου".

Πηγές της ΝΔ σχολιάζοντας τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής τόνιζαν σχετικά:

-ορθά κλήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος για παροχή εξηγήσεων

-στα φυσικά πρόσωπα πιστοποιείται η ιδιότητά τους ως ύποπτοι και πιθανοί συμμέτοχοι και υποχρεούμεθα να τους παραπέμψουμε στη δικαιοσύνη.

-στην παρούσα φάση είναι ύποπτοι και δεν μπορούν να εξετασθούν ως μάρτυρες που ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε να κληθούν για εγγραφές διότι αυτό θα γίνει από τη δικαιοσύνη

-εάν ασκηθεί ποινική δίωξη στον υπουργό, αυτομάτως η υπόθεση μεταφέρεται στο δικαστικό συμβούλιο και για τα φυσικά πρόσωπα.

"Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πρωταγωνιστές της μεγαλύτερης πολιτικής σκευωρίας από συστάσεως του ελληνικού κράτους, ότι η αλήθεια θα λάμψει", ανέφεραν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν "Οι σκευωροί και οι πρωταγωνιστές του παραδικαστικού συστήματος Ρασπούτιν θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν στα αρμόδια όργανα, όποια προσχηματικά δικονομικά τερτίπια και αν σκαρφιστούν για να εμποδίσουν την αποκάλυψη της αλήθειας".

Στο πλαίσιο δε του κειμένου της επιστημονικής επιτροπής, ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης πρότεινε να διαβιβαστούν στην τακτική δικαιοσύνη στοιχεία που αφορούν τους Γ. Φιλιππάκη, Γ. Παπαδάκου, Αλ. Τάρκα αλλά και των τριών εισαγγελέων Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη.

Τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής σχολίασαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και έκαναν λόγο για "ηχηρό θεσμικό χαστούκι" σε ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής αλλά και για απόφαση "κόλαφο και νίκη των θεσμών στις αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις".

"Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής απέρριψε με τρόπο κατηγορηματικό το νέο πραξικόπημα που επιχείρησε η πλειοψηφία κρίνοντας ότι η συγκεκριμένη επιτροπή δεν μπορεί να εξετάσει ως υπόπτους μη πολιτικά πρόσωπα. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Όποτε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ εξαναγκάστηκαν να βρεθούν αντιμέτωποι με θεσμικά όργανα της Πολιτείας, γνώρισαν την μία ήττα μετά την άλλη", δηλώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Υποστηρίζουν ότι από την διαδικασία αποδείχθηκε ότι:

– Ότι το σκάνδαλο Novartis είναι μεγάλο και υπαρκτό

– Ότι υπάρχουν εκατοντάδες στοιχεία και δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις που το αποδεικνύουν

– Ότι υπήρξε μαύρο πολιτικό χρήμα, "αμαρτωλοί" λογαριασμοί, μίζες σε υπουργούς και προσπάθεια παρεμπόδισης της έρευνας των Εισαγγελέων από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και τους συνεργούς τους.

Νέες ενστάσεις απο Παπαγγελόπουλο

Πάντως κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ο κ. Παπαγγελόπουλος κατέθεσε δια του συνηγόρου του νέες ενστάσεις επιμένοντας "στην ακυροτητα της κλήσης. Επιμένουμε στην κλητευση βασικών μαρτύρων όπως οι εισαγγελείς Ζαγοραιος και Καλουδης οι οποίοι είναι ουσιώδεις μάρτυρες. Και επαναλμβανουμε για μια ακόμη φορά οτι πρεπει να κληθεί και ο μηνυτης μας ο κ. Σαμαράς. Και για κατ αντιπαρασταση εξέταση.

Επίσης να κληθούν Παπαδάκου,και Φιλιππακης. Θα ξεχάσουμε τα νομικά εδώ μέσα. Ποια διάταξη προβλέπει ότι δεν μπορούν να κληθούν ως μάρτυρες; Η εξέταση του μάρτυρα δεν είναι ανακριτική πράξη".

Την ίδια ώρα επιστολή έστειλε και η κυρία Παπαδάκου υποστηρίζοντας:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ευχαριστώ καταρχήν για την ενημέρωση σε σχέση με την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Το περιεχόμενο της αποκαθιστά την νομιμότητα, όπως την διδάχτηκα από το πρώτο έτος στην Νομική Σχολή Αθηνών, πριν από δεκαετίες!

Σε καμία περίπτωση όμως, δεν αποκαθιστά την δημοσιογραφική και προσωπική τιμή και υπόληψη μου, ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία της πορείας μου.

Σας ζητώ να με καλέσετε ως μάρτυρα για να πω την αλήθεια. Μπροστά σας ξετυλίχθηκαν τρία σκάνδαλα, όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω από μία πρόχειρη ανάγνωση της δικογραφίας που μου παραδώσατε! Μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά με στοιχεία στην ανεύρεση της αλήθειας και στην αποκάλυψη των υπαίτιων.

Διερευνείστε τα, στέλνοντας στον Εισαγγελέα τα αντίστοιχα έγγραφα ή τις καταθέσεις που διαθέτετε ! Το οφείλετε απέναντι στην Ιστορία και στον Εισαγγελικό σας ρόλο!

Με εκτίμηση,
Ιωάννα Παπαδάκου
Δημοσιογράφος

Δημοφιλέστερα

To Top