Οικονομία

Σταϊκούρας: H χώρα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ταμειακό έλλειμμα λόγω κορωνοϊού

«Παρά το γεγονός ότι δεν αναμένεται εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα τουλάχιστον έως το τέλος Ιουλίου», εξήγησε ο υπ. Οικονομικών

Επαρκές είναι το απόθεμα των δημόσιων ταμείων για την ομαλή εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του κράτους παρά τις συνέπειες που επέφερε η πανδημία σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε στην Βουλή η χώρα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ταμειακό έλλειμμα παρά το γεγονός ότι δεν αναμένεται εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα τουλάχιστον έως το τέλος Ιουλίου.

Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε δε, πως το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση έλαβε και εφαρμόζει μέτρα χωρίς να έχει γίνει εκταμίευση πόρων από την Ευρώπη. “Βασιστήκαμε σε δικές μας δυνάμεις κρατώντας καύσιμα για την ανάκαμψη. Ακόμα και αν αργήσει η Ευρώπη η χώρα μας με τα σημερινά υγειονομικά δεδομένα δεν θα έχει ταμειακό πρόβλημα” είπε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει δέσμευση για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2021 ενώ επέστρεψε το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας πως αν είχε υιοθετηθεί η σχετική πρότασή του η χώρα θα όφειλε να παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 2%.

«Η κυβέρνηση δρα συνετά και αποφασιστικά σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο. Εσφαλμένα ελέχθη από τον κ. Τσίπρα ότι το κείμενο συμπερασμάτων του Γιούρογκρουπ δεσμεύει τη χώρα σε πρωτογενές πλεόνασμα. Αναφέρεται σε εκτιμήσεις για πρωτογενές έλλειμμα το 2020 και πρωτογενές πλεόνασμα το 2021. Ό,τι ακριβώς έχει καταθέσει και η Ελλάδα. Αν είχαμε δεσμεύσει τη χώρα σε συγκεκριμένο στόχο όπως η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για 2% αντί για 3,5% τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Δημοφιλέστερα

To Top