Lifestyle

Στον «αέρα» τα Όσκαρ: Προβληματισμός για την τελετή, ασφυκτικά τα χρονοδιαγράμματα για τις υποψηφιότητες

Η βραδιά της απονομής των βραβείων Όσκαρ πρόκειται μάλλον να αναβληθεί για τέταρτη φορά στην ιστορία τους -για πρώτη, ωστόσο, εξαιτίας του κορωνοϊού – Έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου 2021

Η βραδιά της απονομής των βραβείων Όσκαρ πρόκειται μάλλον να αναβληθεί για τέταρτη φορά στην ιστορία τους. Έχουν προηγηθεί άλλες τρεις τον περασμένο αιώνα. Η πρώτη λόγω της πλημμύρας του Λος Άντζελες το 1938. Η δεύτερη εξαιτίας της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968. Και τέλος, μετά την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1981.

Αν και εξαιρετικά ασυνήθιστο, οι διοργανωτές δεν βιάζονται αυτή τη στιγμή να πάρουν τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία διεξαγωγής, παρότι η 93η τελετή των βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογράφου είχε προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Ήδη, σκέφτονται ότι θα ήταν πιο λογικό να μετατεθεί μετά από οκτώ εβδομάδες. Κι αυτό όχι και τόσο σίγουρα, δεδομένου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω εξάπλωσης του κορωνοϊού μπορεί να συνεχιστεί. Ιδίως στην Καλιφόρνια, με τους 5.000 νεκρούς έως σήμερα και τις βάσιμες υποψίες ότι ο πραγματικός αριθμός ατόμων που έχουν μολυνθεί είναι άγνωστος και πιθανότατα πολύ υψηλότερος από τον επίσημο αριθμό των 152.355 κρουσμάτων. Αν προστεθεί και η πρόβλεψη ορισμένων ειδικών ότι αναμένεται εντονότερο “δεύτερο κύμα" πριν από το τέλος του έτους, καθε οριστική πρόβλεψη για την τελετή είναι παρακινδυνευμένη.

Το συμβούλιο της Ακαδημίας συνεδριάζει και ξανασυνεδριάζει μέσω της πλατφόρμας Zoom, καθώς μεταξύ άλλων θα πρέπει να αποφασίσει και για τη μορφή της τελετής. Θα γίνει με ζωντανή παρουσία των συντελεστών των ταινιών και του κοινού ή το σόου θα μεταδοθεί απλώς με ανακοίνωση των νικητών, άντε και με ψηφιακές αναπαραστάσεις και γραφήματα; Εν τω μεταξύ, το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, που έχει τα δικαιώματα προβολής της "βραδιάς", τι πρόγραμμα θα αναμεταδώσει και κυρίως πότε; Και επειδή ποτέ ένα πρόβλημα δεν εμφανίζεται μόνο του, στις τρέχουσες δυσχέρειες έχουν προστεθεί νέα απρόβλεπτα ζόρια. Δεν είναι μόνο ότι η πανδημία ανάγκασε τους κινηματογράφους να κλείσουν σε ολόκληρη την Αμερική, εμπόδισε επίσης την παραγωγή και το afterproduction ταινιών των στούντιο, προγραμματισμένων για διανομή στις αίθουσες αργότερα τη φετινή χρονιά.

Δεδομένου ότι μια ταινία πρέπει να έχει μία τουλάχιστον επταήμερη κυκλοφορία στις αίθουσες, ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής στα Οσκαρ, οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές, αν όχι ανέφικτες. Γεγονός που μπλοκάρει την επιλογή υποψηφιοτήτων. Χώρια που η αναστάτωση λόγω κορωνοϊού κατέβασε τα ρολά διάσημων κινηματογραφικών φεστιβάλ, όπως των Καννών και της Βενετίας, στα οποία συχνά λανσάρονταν φιλόδοξες για τα Όσκαρ αμερικανικές ταινίες. Άρα, και το ημερολόγιο της ανακοίνωσης των υποψηφίων για βράβευση ταινιών έχει… τιναχτεί στον αέρα.

Ακόμη κι αν γίνει… έκπτωση, επιτρέποντας στις ταινίες που δεν προβλήθηκαν σε κινηματογράφο να επιλεχθούν ως υποψήφιες, πού να προλάβουν να τις δουν σε DVD τα 9.000 μέλη την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών που έχουν δικαίωμα ψήφου; Για να αποτραπεί το χάος, τα 54 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας επέκτεινε επειγόντως το χρονικό περιθώριο επιλεξιμότητας των ταινιών για τις 25 διαφορετικές κατηγορίες βραβείων Όσκαρ και για μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Το σίγουρο είναι πως όποτε κι αν γίνουν τα Όσκαρ 2021 -τέλη Μαρτίου, τον Απρίλιο ή ζήσε Μάη μου- θα πρέπει να ξεχαστούν τα λούσα του παρελθόντος. Τα πορτοφόλια των μεγάλων στούντιο είναι πλέον θεόκλειστα και βαθιά κρυμμένα. Μην έχοντας πουλήσει ούτε ένα εισιτήριο από το Μάρτιο αναμενόμενα θα είναι πιο συντηρητικά στις δαπάνες τους.

Λογικά, το κόκκινο χαλί εισόδου και συνολικά η αστραφτερή τελετή απονομής θα ξεπέσει από γκλαμ. Φτάνει, βέβαια, να έχει ανθρώπους παρόντες για να το υπενθυμίζουν. Διότι βιομηχανία χωρίς εργαζόμενους και καταναλωτές των προϊόντων της δεν είναι για γιορτές και πανηγύρια

Δημοφιλέστερα

To Top