Διεθνή

ΗΠΑ: Επιχείρησε να «περάσει» εκατοντάδες αρχαία αιγυπτιακά αντικείμενα από το αεροδρόμιο «JFK»

Ο 47χρονος άντρας από το Μπρούκλιν είχε τοποθετήσει τα ανυπολόγιστης αξίας αντικείμενα σε τρεις παλιές και βρώμικες βαλίτσες – Τα αντικείμενα μύριζαν… χώμα, γεγονός που υποδεικνύει ότι βγήκαν πρόσφατα στην επιφάνεια

Τι μπορεί να σκεφτόταν ένας 47χρονος άντρας από το Μπρούκλιν, ο οποίος επιχείρησε να περάσει, μέσα σε μία παλιά και… ταλαιπωρημένη βαλίτσα, σχεδόν 600 αρχαία αιγυπτιακά αντικείμενα, ανυπολόγιστης αξίας, από το αεροδρόμιο JFK;

Ο Ashraf Omar Eldarir συνελήφθη στο αεροδρόμιο Queens τον Ιανουάριο, μεταφέροντας σε τρεις παλιές βαλίτσες τουλάχιστον 590 αρχαιότητες καλυμμένες με αφρώδες υλικό, ώστε να αποφύγει τον εντοπισμό τους από τα μηχανήματα.

«Αυτοί οι πολιτιστικοί θησαυροί ταξίδεψαν αιώνες και χιλιετίες, μόνο για να καταλήξουν σε μια βρώμικη βαλίτσα στο JFK», δήλωσε ο Richard P. Donoghue, δικηγόρος των ΗΠΑ για την Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Όταν οι πράκτορες των Τελωνείων και της Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ άνοιξαν τα πακέτα, χύθηκε άμμος και αναδύθηκε μία έντονη δυσοσμία, καθώς ορισμένα από τα αντικείμενα μύριζαν υγρή γη, υποδεικνύοντας ότι είχαν πρόσφατα ανασκαφεί, όπως ισχυρίστηκαν οι εισαγγελείς.


jfk_egypt2

Μεταξύ των λειψάνων υπήρχαν αντικείμενα που φτιάχτηκαν για να ταφούν στις πυραμίδες, όπως φυλαχτά χρυσού και μοντέλα ξύλου τάφου – συμπεριλαμβανομένου ενός που χρονολογείται γύρω στο 1900 π.Χ., δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Υπήρχαν επίσης δύο επιτύμβιες στήλες, ή πέτρινα μνημεία του νεκρού, που προέρχονται από τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Αξιωματούχοι βρήκαν επίσης ένα πορτρέτο ενός Πτολεμαίου βασιλιά, το οποίο ήταν αρχικά μέρος ενός βασιλικού κτηρίου ή ναού.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Eldarir δεν είχε κανένα από τα απαιτούμενα έγγραφα από την Αίγυπτο που να επιτρέπει την εξαγωγή των αντικειμένων.

Ο 47χρονος κατηγορείται για λαθρεμπόριο, ενώ κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε για το παρελθόν του, προέκυψε μία ακόμη υπόθεση λαθρεμπορίας, καθώς σε ένα προηγούμενο ταξίδι του φέρεται να μετέφερε ένα αρχαίο αιγυπτιακό πολύχρωμο ανάγλυφο.

«Το λαθρεμπόριο 590 χειροποίητων αντικειμένων από την Αίγυπτο είναι ένα άλλο παράδειγμα ενός ατόμου που επιδιώκει να κερδίσει κλέβοντας ιστορία από άλλο έθνος», δήλωσε ο ειδικός πράκτορας ερευνών για την εγχώρια ασφάλεια Peter C. Fitzhugh.

Σε περίπτωση καταδίκης, ο Eldarir αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή 20 ετών φυλάκιση για κάθε κατηγορία.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός – Βραζιλία: 620 θάνατοι και πάνω από 20.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο

Οι ιταλικές Άλπεις έγιναν… ροζ

Ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο οι νεκροί από κορωνοϊό παγκοσμίως

Δημοφιλέστερα

To Top