Τεχνολογία

Jeanne Baret: Δείτε το σημερινό Google Doodle με βίντεο και φωτογραφίες

Ποια ήταν η Γαλλίδα βοτανολόγος και εξερευνήτρια Ζαν Μπαρέ που τιμά η  Google

Αφιερωμένο στην  Γαλλίδα βοτανολόγο και εξερευνήτρια είναι το σημερινό Google Doodle. Το 1766, η Ζαν Μπαρέ, αναχώρησε από την Γαλλία με το πλοίο «Étoile» («Αστέρι»),ως μέλος μιας εξερευνητικής αποστολής και με την επιστροφή της στην Γαλλία έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που πραγματοποίησε τον περίπλου της γης. Στην Μπαρέ πιστώνεται η ανακάλυψη του αναρριχητικού φυτού βουκαμβίλια, κατά την διάρκεια των ερευνών της στην Βραζιλία.

Η Ζαν Μπαρέ γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1740, στο χωριό Λα Κομέλ της Βουργουνδίας. Χάρη στην αγροτική της ανατροφή, έγινε ικανή στον εντοπισμό φυτών και κέρδισε αναγνώριση ως ειδική στη φυτική ιατρική. Στις αρχές της δεκαετίας του 1760, άρχισε να εργάζεται ως οικιακή βοηθός για τον γνωστό βοτανολόγο Φιλιμπέρ Κομερσόν.

Όταν η Γαλλία οργάνωσε τον πρώτο της περίπλου της γης το 1765, ο Κομερσόν προσκλήθηκε ως βοτανολόγος της αποστολής. Ζήτησε ως βοηθό του την Μπαρέ, έχοντας εκτιμήσει τις γνώσεις της στην βοτανολογία. Με την πάροδο του χρόνου, η σχέση τους είχε γίνει πιο στενή και ο καρπός του έρωτά τους ήταν ένα παιδί, που δόθηκε προς υιοθεσία για να μπορέσει η Μπαρέ να ακολουθήσει τον αγαπημένο της στο ταξίδι.

Οι γαλλικοί νόμοι όμως απαγόρευαν στις γυναίκες να επιβιβάζονται σε πλοία και έτσι αναγκάστηκε να μεταμφιεστεί σε άντρα. Το ζευγάρι, κατά την διάρκεια της αποστολής, συνέλεξε πάνω από 6.000 δείγματα φυτών. Στην Μπαρέ πιστώνεται η ανακάλυψη της βουκαμβίλιας, αν και το αναρριχητικό φυτό πήρε το όνομά του από τον αρχηγό της αποστολής, τον γάλλο ναύαρχο Λουί Αντουάν ντε Μπουγκανβίλ.

Δείτε βίντεο


A Female Sailor Pretended to Be Man to Follow Her Love

Δείτε το  σημερινό Google Doodle


bare_google_doodle

Δημοφιλέστερα

To Top