Πολιτική

Βουλή: Διαξιφισμοί Τσίπρα – Μητσοτάκη στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

«Είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε τα κατακτημένα του λαού» είπε ο Αλ. Τσίπρας – «Αφήνετε υπονοούμενο ότι είστε καλύτερη δημοκράτες που έχουν το μονοπώλιο της ευαισθησίας, πάρτε τον κ. Καμμένο να μας μιλήσετε για το μονοπώλιο»

Με διαξιφισμούς μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα συνεχίστηκε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις.

Ο κ. Τσίπρας, στη δευτερολογία του επανέλαβε ότι υπάρχει ήδη θεσμικό πλαίσιο «που είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα προβλέπει δύο λόγους διάλυσης του δικαιώματος της διαμαρτυρίας που είναι οι λόγοι ασφάλειας και η κοινωνικοοικονομική ζωή» και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αγνοεί το δικαίωμα ρύθμισης και ότι προσθέτει κι άλλους δύο λόγους: «μη γνωστοποίηση της διαμαρτυρίας και η μη συμμόρφωση στις εντολές αστυνομίας που υπόκειται στην υποκειμενική κρίση της πολιτικής τους ηγεσίας. Αυτοί οι δύο λόγοι είναι εκτός συντάγματος».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στο πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, για παλαιότερο κείμενό του.

«Εγώ είμαι τέκνο της περιόδου εκείνης (σ.σ. της Μεταπολίτευσης) και μιας εποχής που πράγματι έβαλε την χώρα σε ρότα κανονικότητας δημοκρατίας και προόδου ιδιαίτερα την δεκαετία 80. Η μεταπολίτευση δεν είναι μια περίοδος που κλείνει. Βρισκόμαστε στην μετέπειτα πορεία. Οι παρατάξεις της μεταπολίτευσης κρίθηκαν και για εκείνα τα χρόνια και για τα μετέπειτα.

Όσα έγιναν στη ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ με παράτυπα στοιχεία. Η παράταξή σας που οδήγησε στα μνημόνια και σε σκάνδαλα και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος δεν είναι κατακτήσεις του λαού αλλά ευθύνες δικές σας και του ΠΑΣΟΚ.

Η διαφορά ανάμεσα σε εμάς που ασκήσαμε κριτική στα κακώς κείμενα της μεταπολίτευσης αλλά είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε τα κατακτημένα του λαού, είναι ότι εμείς κάνουμε κριτική αλλά είμαστε εδώ για να κάνουμε και αυτοκριτική γιατί κυβερνήσαμε. Δεν φέραμε όμως εμείς τα δεινά που έφερε η δική σας παράταξη. Εμείς φέραμε πλεονάσματα και 37 δισ. ευρώ απόθεμα.

Δεν είμαστε εμείς αυτοί που δημιούργησαν τα μεγάλα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης που ευθύνονται για την χρεοκοπία και δεν έχετε αναλάβει τις ευθύνες σας ούτε εσείς ούτε το ΠΑΣΟΚ. Έχετε κάνει και καλά και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αλλά δεν σας άκουσα να αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας για τα σκάνδαλα Siemens, Novartis. Σας ακούω να μιλάτε μόνο για σκευωρίες. Εμείς είμαστε εδώ να υπερασπιζόμαστε τους αγώνες του λαού που βρίσκει πάντα διέξοδο στην Δημοκρατία», είπε.

Μητσοτάκης: Κριθήκατε πριν ένα χρόνο, ο λαός σας έστειλε στην αντιπολίτευση

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα στην τριτολογία του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ερμηνεία πεπραγμένων κάθε κυβέρνησης «υπόκειται στην βάσανο ιστορίας και στην κρίση λαού. Κριθήκατε πριν από ένα χρόνο. Ο λαός σας έστειλε στην αντιπολίτευση και την ΝΔ στην κυβέρνηση. Το πως εσείς αντιλαμβάνεστε την πορεία είναι δικό σας θέμα».

Ο πρωθυπουργός μάλιστα ανέφερε ότι δεν θα μπει «στον πειρασμό να μιλήσει για σκάνδαλα και σκανδαλολογία γιατί έστω και μια δική μου αποστροφή θα μονοπωλήσει την επικαιρότητα και δεν θα δώσουμε ευκαιρία προβολής των όσων σημαντικών είπαμε. Μην ανησυχείτε θα υπάρξει πολύς χρόνος να τα πούμε αυτά. Θα έχετε την ευκαιρία να αναλάβετε και εσείς την ευθύνη σας για όσα αποκαλυπτικά μαθαίνουμε».

Απαντώντας στις αιχμές του κ. Τσίπρα για τον κ. Γεραπετρίτη, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Αφήνετε υπονοούμενο ότι εσείς δεν είστε μόνο καλύτεροι διαχειριστές αλλά και καλύτεροι δημοκράτες έχοντας το μονοπώλιο της ευαισθησίας». «Το έχουμε» απάντησε ο κ. Τσίπρας με τον πρωθυπουργό να ανταπαντά: «πάρτε και τον κ. Καμμένο να μας μιλήσετε για το μονοπώλιο».

«Στην Δημοκρατία όλοι ορκιζόμαστε στο ίδιο Σύνταγμα και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την δημοκρατικότητα των άλλων. Μην συγχέεται τα κεκτημένα με τον πυρήνα του Συντάγματος. Η δική μας κυβέρνηση δεν ενδιαφέρετε να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας. Αγωνιζόμαστε για να είμαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο δημοκρατικής ευαισθησίας. Δεν το κάνατε εσείς κ. Τσίπρα και δυστυχώς βλέπω ότι εξακολουθείτε να μετράτε την δημοκρατικότητα των άλλων με βάση το δικό σας ζύγι. Εύχομαι κάποια στιγμή να το αντιληφθείτε», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτογραφίες από Βουλή: Τα πηγαδάκια, η ένταση, ο Παππάς και τα… κορδόνια του Τσίπρα

Γεννηματά προς Τσίπρα: Ντροπή είναι να συγκυβερνάς με την ακροδεξιά και να την ενσωματώνεις

Reuters: Κοντά σε νέο μοριακό τεστ για τον κορωνοϊό Έλληνες ερευνητές  

Δημοφιλέστερα

To Top