Blog

Ανάλυση: Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ εάν η Τουρκία εισβάλλει στην ελληνική ΑΟΖ;

Αυτό είναι το δυνητικό ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε, αφού πάρα πολλά αναφορικά με την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα εξαρτηθούν από την απάντηση του.

Προκειμένου να απαντήσουμε στο συγκεκριμένο ερώτημα  με υψηλή πιθανότητα η εκτίμησή μας να αποτυπώνει αυτό που τελικά θα πράξουν οι ΗΠΑ, θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε επιγραμματικά ορισμένες «σταθερές» συνιστώσες αναφορικά με τα συμφέροντα τους σε σχέση με Ελλάδα και Τουρκία.

Η Ελλάδα και η Τουρκία ανήκουν στο ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα στη νοτιοανατολική του πτέρυγα. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να υπάρχει ηρεμία στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας,  ενώ οι επιθυμούν να συνεχίσουν να ανήκουν και οι δύο χώρες στη σφαίρα επιρροής τους προκειμένου να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους.

 Οι ΗΠΑ θέλουν την Τουρκία στο ΝΑΤΟ και δεν επιθυμούν με τίποτε να την αφήσουν να πέσει στα χέρια της Ρωσίας. Συνεπώς  οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να πράξουν οτιδήποτε περνάει από το χέρι τους  για να κρατήσουν την Τουρκία στο άρμα τους.

Παράλληλα η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της τη βάση του Ινσιρλίκ και το ραντάρ του Κιουρετσίκ. Και οι δύο παραπάνω στρατιωτικές εγκαταστάσεις , έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ  τόσο όσο αφορά την  διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων  τους στην περιοχή της Μ. Ανατολής, όσο και για την αντιπυραυλική προστασία των ευρωπαϊκών κρατών του ΝΑΤΟ.

Ο Erdogan γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει απέναντί του το σύνολο σχεδόν του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου των ΗΠΑ, εκτός από τον Πρόεδρο  Trump, ο οποίος όπου σταθεί και όπου βρεθεί λέει ότι είναι καλός φίλος με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σημειωτέον ότι  οι αμερικανικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Τα παραπάνω συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι το χρονικό διάστημα από τώρα μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, είναι κατάλληλο για τον Erdogan προκειμένου να προωθήσει τα επεκτατικά του σχέδια.

Τελειώνοντας αναφορικά με την Τουρκία, θα λέγαμε ότι η υιοθέτηση του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας  και του Μυστικού όρκου από το σύνολο σχεδόν του τουρκικού πολιτικού κόσμου, παραπέμπουν σε μελλοντικές επεκτατικές κινήσεις της Τουρκίας σε θαλάσσιους χώρους, πρωτίστως της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

Οι κινήσεις αυτές από πλευράς Τουρκίας  δεν θα έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα  όπως νομίζουν πολλοί στην Ελλάδα, ούτε θα σταματήσουν με ένα συνυποσχετικό ή παραπομπή στη Χάγη, αλλά θα συνεχιστούν ραγδαία και με ολοένα αυξανόμενη ένταση.

Η κατακόρυφη άλλωστε αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Τουρκίας καθώς επίσης  και  της παραγωγικότητας της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας είναι βασικότατατοι και καταλυτικοί  δείκτες των τουρκικών προθέσεων.

Απέναντι στους τουρκικούς επεκτατισμούς βρίσκονται πρωτίστως  η Ελλάδα και η Κύπρος.

Αναφορικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα λέγαμε ότι διανύουν μία golden period , και οι ΗΠΑ την τελευταία διετία  έχουν αναβαθμίσει κατακόρυφα τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα (Σούδα, Λάρισα, Βόλος, Αλεξανδρούπολη), ενώ παράλληλα  διεξάγουν  πολλές μεσαίας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις με τις Ένοπλες δυνάμεις μας.

Επίσης στα ναυπηγεία της Σύρου δραστηριοποιείται αμερικανική εταιρεία, ενώ στην δυτική Κρήτη έχει εκχωρηθεί για έρευνα υδρογονανθράκων,  θαλάσσιο οικόπεδο στον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό της Exon Mobil.

Οι ΗΠΑ σε πολιτικό επίπεδο δια στόματος του ΥΠΕΞ τους, τάσσονται υπέρ της ασφάλειας και εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, ενώ ο Αμερικανός Πρέσβης στη χώρα μας αναγνωρίζει το δικαίωμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στα ελληνικά νησιά, όπως ακριβώς προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, αντιτιθέμενος ουσιαστικά στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Τα παραπάνω θα αποτελούσαν σημαντικότατα εχέγγυα ασφαλείας για τη χώρα μας από τις ΗΠΑ, αν δεν υπήρχαν πρωτίστως  ο πάντα αστάθμητος και φιλοερντογανικός παράγοντας που ακούει στο όνομα Trump και δευτερευόντως η ολοένα αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα παντού, σε Συρία, Λιβύη, Κύπρο, Αιγαίο. Η Τουρκία μάλιστα δεν διστάζει πλέον ανοιχτά να αντιπαραβάλλεται στη βούληση των ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ.

Η Τουρκία δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι είναι διατεθειμένη να στείλει γεωτρύπανο στην ελληνική ΑΟΖ συνοδεία πολεμικών πλοίων, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο την ελληνική αντίδραση.

Επίσης  το μείζον του ελληνικού πολιτικού συστήματος επικουρούμενο από τα media, επιχειρεί να πείσει  στην Ελλάδα την εσωτερική κοινή γνώμη, για την αναγκαιότητα της παραπομπής των θεμάτων της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, έχοντας όμως απέναντι την Τουρκία η οποία θέτει επιπλέον των δύο ανωτέρω θεμάτων και θέματα εθνικής μας κυριαρχίας-γκρίζες ζώνες, εύρος ΕΕΧ, casus belli για τυχόν επέκταση των ΧΥ από 6 νμ σε 12 νμ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, FIR, περιοχές έρευνας και διάσωσης. Τέλος οι σχεδόν καθημερινές αερομαχίες στο Αιγαίο, οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών κατοικημένων και ακατοίκητων νησιών είναι πλέον καθημερινότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου.

Η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να προβεί  ΑΜΕΣΟΤΑΤΑ μαζί με τουλάχιστον τις δύο πρώτες,  αν όχι όλες από τις παρακάτω χώρες, όπως  Γαλλία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρο στη δημιουργία TASKFORCE με έδρα την Κρήτη. Ειδικά με τη Γαλλία και την Αίγυπτο μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ μαζί μας, αυτό δεν φαντάζει δύσκολο ακόμη και τώρα.

Η εν λόγω TASKFORCE, να διαθέτει Διοίκηση-Επιτελείο -μαχητικά αεροσκάφη-πολεμικά πλοία και ειδικές δυνάμεις προερχόμενες από τις παραπάνω χώρες, οι οποίες να περιπολούν μεταξύ Κύπρου-Κρήτης-Καστελόριζου, αποτρέποντας οποιαδήποτε αυθαίρετη τουρκική ενέργεια στην υπόψη περιοχή.

Αν το παραπάνω υλοποιηθεί η Τουρκία θα βρεθεί στην πράξη απέναντι σε αυτές τις χώρες και το πιθανότερο είναι να μην προβεί σε αυθαιρεσίες.

Αν όμως η χώρα μας δεν προβεί στην παραπάνω ενέργεια έστω και τώρα, εκτιμώ ότι είναι πάρα πολύ πιθανό οι εξελίξεις να είναι οι ακόλουθες:

Οι ΗΠΑ είναι πάρα πολύ πιθανόν να ενθαρρύνουν την Τουρκία να εισαχθεί στον EASTMED.Η Ελλάδα θα συνηγορήσει υπέρ αυτής, με γνώμονα πάντα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία. Η Τουρκία τότε εκτιμώ ότι θα θέσει διαφορετικούς όρους από αυτούς που επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο, «κουρεύοντας» μέρος της ελληνικής ΑΟΖ στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου-Κρήτης, εξαφανίζοντας παντελώς της ΑΟΖ του Καστελόριζου, επιμένοντας έτσι  εν μέρει στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, διαφοροποιώντας το ελάχιστα.

Η Ελλάδα  θεωρώ πολύ πιθανό να πιεστεί από τις ΗΠΑ κυρίως και δευτερευόντως από το ΝΑΤΟ να ενδώσει στις τουρκικές απαιτήσεις. Παράλληλα και προκειμένου να γίνει πιεστικότερη η Τουρκία θεωρώ πολύ πιθανό να δώσει εντολή απόπλου σε γεωτρύπανό της συνοδεία πολεμικών πλοίων της. Η χώρα μας θα προσπαθήσει πολιτικά και διπλωματικά αρχικά να αποτρέψει την κίνηση αυτή των τουρκικών πλοίων.

Εάν δεν το πετύχει, κάτι το οποίο θεωρώ ως και το πιθανότερο να γίνει, τότε σε δεύτερο χρόνο μάλλον θα επιχειρήσει να παρεμποδίσει την θαλάσσια κίνηση του τουρκικού γεωτρύπανου προς την ελληνική ΑΟΖ, ακόμη και να του προκαλέσει βλάβη στους μηχανισμούς του. Ε

άν και τα παραπάνω δεν πετύχουν να αποτρέψουν την κίνηση των τουρκικών πλοίων στην ΑΟΖ μας τότε σε τρίτο χρόνο θα ληφθούν στρατιωτικά μέτρα από πλευράς Ελλάδας στην περιοχή.

Επισημαίνω ότι  είτε μεταξύ πρώτου και  δεύτερου χρόνου, είτε μεταξύ δεύτερου και τρίτου χρόνου όπως ανέφερα παραπάνω,  υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα η Τουρκία  ταυτόχρονα να προκαλέσει πολλά μικρά θερμά επεισόδια κατά μήκος του Αιγαίου, στα οποία θα εμπεριέχονται το σύνολο σχεδόν των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της χώρας μας και εξηγώ περαιτέρω ότι  τα προαναφερθέντα θερμά επεισόδια μπορεί να είναι κάποια από τα παρακάτω:

Ταυτόχρονη σχεδόν κατάληψη ελληνικών βραχονησίδων, κατάρριψη ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους, προβοκατόρικες ενέργειες σε Θράκη, Ρόδο, Κω όπου υπάρχει μουσουλμανικό στοιχείο, Θεσσαλονίκη(σπίτι Κεμάλ), έρευνα και διάσωση μεταναστών σε θαλάσσια περιοχή πολύ κοντά  ή και πάνω σε ελληνική βραχονησίδα.

Η αντίδρασή μας θα πρέπει να είναι άμεση και αυτοματοποιημένη έχοντας επεξεργαστεί από τώρα αυτά τα ενδεχόμενα , αφού εκτιμώ ότι ΗΠΑ και ΕΕ θα συστήσουν εγκράτεια και το πιθανότερο  να θελήσουν  να μας  την επιβάλλουν, οδηγώντας μας έτσι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων  με την Τουρκία, από μειονεκτική θέση για το σύνολο των θεμάτων –διεκδικήσεων  σε βάρος μας που η Τουρκία θέτει στο τραπέζι, εξισώνοντας θύτη και θύμα.

Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με  Εθνική καταστροφή και μάλιστα χωρίς η Τουρκία να πολεμήσει ουσιαστικά. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να μην εστιάσουμε αποκλειστικά και μόνο σε σενάρια άμυνας έναντι των τουρκικών προκλήσεων και εξηγούμε:

Είναι σχεδόν αδύνατον οι Ένοπλες Δυνάμεις να επιτηρούν και να διατηρήσουν την εδαφική ακεραιότητα στις εκατοντάδες ελληνικές βραχονησίδες και νησιά του Αιγαίου. Άλλωστε όποιος «απλώνεται» για να φυλάξει τόσους στόχους, στην πραγματικότητα δεν φυλάει αξιόπιστα κανέναν.

Η Ελλάδα θα πρέπει να εστιάσει στην προετοιμασία υλοποίησης ανάλογης αντίδρασης, ανταποδίδοντας την όποια τουρκική προκλητική ενέργεια σε βάρος της χώρας μας. Μάλιστα δεν θα πρέπει να βλέπουμε το Αιγαίο ως δένδρο, όπως κάναμε στα Ίμια, αλλά ως δάσος.

Συνεπώς ενώ το αρχικό θέατρο επιχειρήσεων με την Τουρκία θα είναι η περιοχή του Καστελόριζου, αυτό δεν σημαίνει ότι η όποια ανταποδοτική μας ενέργεια θα πρέπει να εκδηλωθεί εκεί, αλλά οπουδήποτε αλλού, σε Αιγαίο και Θράκη.  Μάλιστα θα πρέπει να προβούμε σε ανάλογες δυνάμεις από τώρα προκειμένου να αγκιστρώσουμε όγκο Τουρκικών δυνάμεων σε αμυντικό προσανατολισμό.

Σε όποια των περιπτώσεων θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα αφαίρεσης της πρωτοβουλίας των κινήσεων από την Τουρκία εν μέσω της επερχόμενης στρατιωτικής κρίσης, η οποία έρχεται με πολύ γρήγορα βήματα.

Τελειώνοντας δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι ο Ερντογάν σε όλες τις ενέργειες που προβαίνει σε βάρος της χώρας μας, αρέσκεται να προσδίδει συμβολικό χρονικό χαρακτήρα. Ο Αύγουστος εμπεριέχει δύο συμβολικές ημερομηνίες για την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας.

Ας είμαστε περισσότερο προσεκτικοί σε αυτές τις ημερομηνίες και όχι μόνο στην περιοχή του Καστελόριζου, αλλά σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, χερσαίων και θαλάσσιων.

Πηγή: defencenet.gr

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top