Πολιτική

Μητσοτάκης: Στην παρουσίαση της πλατφόρμας για τις εκλογές των αποδήμων

Πέρα από τον υψηλό πολιτικό συμβολισμό, η λειτουργικότητα της πλατφόρμας οφείλεται στο πλέγμα ψηφιακών μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση

Μια κεντρική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης αντανακλά η σημερινή παρουσίαση της πλατφόρμας για τις εγγραφές των εκλογέων εκτός Ελλάδας, στον οποία αναμένεται να δώσει το παρόν -εκτός εξαιρετικού απροόπτου- και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πέρα από τον υψηλό πολιτικό συμβολισμό, η λειτουργικότητα της πλατφόρμας οφείλεται στο πλέγμα ψηφιακών μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση, ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές από τον τόπο κατοικίας τους. Η τομή που επιχειρείται έγινε αντιληπτή ήδη κατά την ψήφιση του σχετικού νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε από έξι κόμματα και με 288 θετικές ψήφους τον περασμένο Δεκέμβριο, καθιστώντας τον Νόμο 4648 εμβληματικό για την ελληνική Βουλή.

Παράλληλα, η ρύθμιση αφορά και τους εκατοντάδες χιλιάδες νέες και νέους που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης και θα μπορούν στο εξής να ασκούν τα πολιτικά δικαιώματά τους. Με βάση την νομοθετική ρύθμιση, μέσω μιας εφαρμογής ο απόδημος θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά το αίτημα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και θα ακολουθεί αυτόματη αναζήτηση των πιστοποιητικών.

Η εκκίνηση της ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία μπορούν να εγγραφούν ακόμη και 30.000 άτομα ημερησίως εκπληρώνει την υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη, σε μήνυμά του στον «Εθνικό Κήρυκα» τον περασμένο Δεκέμβριο, με αφορμή την έλευση του νέου έτους, οπότε έγραψε:

«Δεσμεύομαι να κάνω πράξη το καθολικό δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων από τον τόπο κατοικία τους» δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας: «Εσείς, που προκόβετε και δραστηριοποιείστε σε νέες πατρίδες, αλλά ποτέ δεν ξεχνάτε την Ελλάδα, θέλουμε να συμβάλετε με όσες δυνάμεις διαθέτετε για να ξαναζωντανέψουμε και να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία».

Ειδήσεις σήμερα: 

Αυγουστιάτικος εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσακαλώτος, ο Πολάκης και οι «προεδρικοί»

Ανασχηματισμός: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές στην κυβέρνηση

Πρόσωπο «κλειδί» του ανασχηματισμού ο Θεόδωρος Σκυλακάκης

Δημοφιλέστερα

To Top