Διεθνή

Αμάλ Κλούνεϊ: Παραιτείται από απεσταλμένη της Βρετανίας λόγω του νομοσχεδίου για το Brexit

H δικηγόρος, που ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπέβαλε την παραίτησή της στον υπουργό Εξωτερικών – Χαρακτηρίζει «θλιβερό» το νομοσχέδιο για το Brexit 

Την παραίτησή της από τη θέση της ειδικής απεσταλμένης του Ηνωμένου Βασιλείου για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης υπέβαλε στον υπουργό Εξωτερικών η Αμάλ Κλούνεϊ, όπως αποκαλύπτει ο Guardian. Αιτία της παραίτησης το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την εσωτερική αγορά, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Καταγγέλλοντας την απειλή του Μπόρις Τζόνσον να παρακάμψει τις υποχρεώσεις διεθνών συνθηκών της Βρετανίας στη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, η δικηγόρος χαρακτήρισε «θλιβερές» τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει στην επιστολή παραίτησης προς τον υπουργό Εξωτερικών «έχω απογοητευτεί επειδή έμαθα ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εγκρίνει νομοθεσία –το νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά – που αν θεσπιστεί, θα παραβίαζε, από την ίδια την κυβέρνηση το διεθνές δίκαιο». Αν και η κυβέρνηση ανέφερε ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου είναι «συγκεκριμένη και περιορισμένη, είναι θλιβερό για το Ηνωμένο Βασίλειο να μιλά για την πρόθεσή του να παραβιάσει διεθνή συνθήκη που υπέγραψε ο πρωθυπουργός εδώ και λιγότερο από έναν χρόνο».

Η Αμάλ Κλούνεϊ δηλώνει απογοητευμένη, καθώς πάντοτε ένιωθε περήφανη για τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου ως χώρας πρωταθλήτριας στο διεθνές δίκαιο.

Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι «δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να παραιτηθεί από τη θέση της».

Δημοφιλέστερα

To Top