Οικονομία

Ευρωζώνη: Οικονομία δύο ταχυτήτων αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) βρίσκεται οριακά πάνω από τις 50 μονάδες, που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση

Πλήγμα δέχθηκε τον Σεπτέμβριο η προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης εν μέσω της νέας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) στον τομέα της μεταποίησης της εταιρείας IHS Markit ενισχύθηκε στις 53,7 μονάδες από 51,7 τον Αύγουστο, σε υψηλό 31 μηνών ενώ ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 47,6 από 51,9, καταγράφοντας χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών κατάφερε μετά βίας να ξεπεράσει τις 50 μονάδες (μέτρηση που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση) και να ανέλθει στις 50,1.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι ο μεταποιητικός PMI θα διαμορφωνόταν στο 51,9 και των υπηρεσιών στο 50,5.

Η σύνθετος PMI στη Γαλλία υποχώρησε κάτω από τις 50 μονάδες για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες, ενώ ο γερμανικός σημείωσε επιβράδυνση, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το ορόσημο των 50 μονάδων.

Όπως σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον, «είναι εμφανές ότι έχουμε μια οικονομία, με τα εργοστάσια να αναφέρουν ότι η αύξηση της παραγωγής ενισχύθηκε λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, ιδίως από τις εξαγωγικές αγορές και το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου σε πολλές χώρες.

Ωστόσο ο μεγαλύτερος τομέας των υπηρεσιών έχει βυθιστεί ξανά σε πτώση καθώς οι πρόσωπο με πρόσωπο δραστηριότητες του τομέα κατανάλωσηςδέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τις ανησυχίες για τον κορωνοϊό».

Πηγή: www.newmoney.gr 

Δημοφιλέστερα

To Top