Οικονομία

Μείωση ενοικίων: Προς παράταση για ένα μήνα η υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου

Σε ποιους κλάδους θα ισχύσει υποχρεωτικά το μέτρο και πότε θα εφαρμόζεται εθελοντικά

Την παράταση του μέτρου της μείωσης των ενοικίων σε υποχρεωτική βάση για ένα μηνα (το μετρο έληξε χτες) για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνδυασμό με την εθελοντική εφαρμογή του μέτρου σε όλους τους υπολοίπους κλάδους που επηρεάζονται απο την πανδημία

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον ΑΝΤ1 η κυβέρνηση εξετάζει μια δέσμη εναλλακτικών λυσεων για να ισορροπήσει τα αντικρουόμενα αιτήματα ιδιοκτητών και ενοικιαστών για το θέμα αυτό.

Το βασικο σεναριο που παρουσίασε προβλέπει τα εξής:

Παράταση για τον Σεπτέμβριο της υποχρεωτική μείωσης του ενοικίου κατά 40% για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση με τις πληροφορίες να φωτογραφίζουν τους τομείς της εστίασης, των ξενοδοχείων – καταλυμάτων άλλα και των υπόλοιπων τουριστικών επιχειρήσεων.

Τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για σύναψη εθελοντικών συμφωνιών μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών όπου το δημόσιο θα επιδοτεί τους ιδιοκτήτες με φορο-εκπτώσεις. Δηλαδή οι ενοικιαστές θα ωφελούνται από τη μείωση του ενοικίου και οι ιδιοκτήτες θα λάβουν έκπτωση φόρου ίση με το 30% του μισθώματος που χάνουν.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για επαναπροσδιορισμό των μισθωμάτων μετά από επιμέρους συμφωνίες ιδιοκτητών- ενοικιαστών , με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και κάλυψη μέρους της απώλειας των ιδιοκτητών υπό μορφή φορολογικών εκπτώσεων με συμψηφισμό. Συγκεκριμένα η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει από κοινού με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, «να τελειώσουν οριστικά οι αναγκαστικές μειώσεις και να νομοθετηθεί επιστροφή του 30% σε όσους ιδιοκτήτες δεχτούν να κάνουν οικειοθελείς μειώσεις μέχρι -40% και μέχρι 31.12.2020, ώστε από 1.1.2021, που ελπίζουμε ότι θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση, να ισχύσουν τα κανονικά μισθώματα».

Ειδήσεις σήμερα: 

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα σχολεία – Στις 14 το άνοιγμα

Ο Σεπτέμβριος θα κρίνει την εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα – Γιατί αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων

Νέος γύρος ενισχύσεων 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Δημοφιλέστερα

To Top