Πολιτική

Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ: Εύθραυστη ανακωχή στα εσωκομματικά – Γεροβασίλη και Τζανακόπουλος αναλαμβάνουν την επιβολή της τάξης

Πέφτουν οι τόνοι μετά την πεντάωρη συζήτηση – Αυτοκριτική από Τσακαλώτο για τον… χρόνο της ανάρτησής του

Τα βρήκαν για την ώρα όλες οι τάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξέλιξη που χρειάστηκε μια εξαντλητική, πεντάωρη συζήτηση και χαμηλούς τόνους από όλες τις πλευρές στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, για να επέλθει επί της αρχής ανακωχή.

Αιχμή του δόρατος αποτέλεσε η αρχική απόφαση του Προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα να επανασυσταθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας, προκειμένου να αποφεύγονται δηλώσεις «εκτός γραμμής», με τη συμμετοχή των Όλγας Γεροβασίλη, Δημήτρη Τζανακόπουλου, Νάσου Ηλιόπουλου και Θανάση Θεοχαρόπουλου. Δεδομένης και της απόστασης που χωρίζει την Αριστερά από πειθαρχικά και κυρώσεις, η λύση που προτάθηκε τελικά από την ηγεσία είναι οι δύο Γραμματείς, του κόμματος και της ΚΟ, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Όλγα Γεροβασίλη να επιλαμβάνονται προληπτικά των όποιων διαφοροποιήσεων. Το δίδυμο των… κυρώσεων ικανοποιεί, ωστόσο, την ανάγκη «να μπει το κόμμα σε τάξη» των «προεδρικών», αλλά και την απουσία τιμωρητικών μέτρων και εκφράσεων «λογοκρισίας», όπως επιθυμούσε η ιστορική ηγεσία και η αριστερή μειοψηφία, ζητώντας παράλληλα πρόσωπα υψηλού εσωκομματικού κύρους στο πειθαρχικό όργανο.

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης, στην τοποθέτηση του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να προχώρησε σε αυτοκριτική παραδοχή ως προς το χρόνο της ανάρτησής του για την αποφυγή του χαρακτηρισμού «πολιτικός απατεώνας» στους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας όμως την εργαλειοποίησή της από την ΝΔ.

Επιπλέον, πολιτικό βάρος δόθηκε στη διεύρυνση του κόμματος με την εγγραφή νέων μελών, την εκλογή νέων νομαρχιακών επιτροπών το Φλεβάρη, αλλά και τον προγραμματισμό νέας συνεδρίασης, αφιερωμένης στα ελληνοτουρκικά και την εξωτερική πολιτική την επόμενη εβδομάδα.

Δημοφιλέστερα

To Top