Ελλάδα

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος για την Αρχή της Ινδίκτου

Στη φετινή τελετή ήταν προγραμματισμένο να παραστεί και Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, η επίσκεψη του οποίου αναβλήθηκε καθώς ορισμένα μέλη της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την Αρχή της Ινδίκτου , η οποία σηματοδοτεί την έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού Έτους παραβρέθηκε χθες, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του εφέτος στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τον Πατριάρχη, μεταξύ άλλων, για την επανέναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο “σημείο μηδέν”, όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, καθώς και για την πορεία της πανδημίας στις ΗΠΑ και τις πρωτοβουλίες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την ανακούφιση όλων όσοι έχουν νοσήσει από το νέο κορωνοϊό. Η τελευταία φορά που βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, στο Φανάρι ήταν για την Θρονική Εορτή στις 30 Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συμμετέχει στον εορτασμό της Αρχής της Ινδίκτου (1 Σεπτεμβρίου), ημέρα που έχει καθιερωθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως «Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος».

Στη φετινή τελετή ήταν προγραμματισμένο να παραστεί και Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, η επίσκεψη του οποίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αναβλήθηκε καθώς ορισμένα μέλη της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό.

Η εκκλησιαστική πρωτοχρονιά στο Φανάρι

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, σύμφωνα με την μακραίωνη εκκλησιαστική τάξη και παράδοση, εορτάστηκε χθες, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η αρχή της Ινδίκτου – η εκκλησιαστική πρωτοχρονιά – και η Σύναξη προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παμμακαρίστου, της οποίας η πανίερη εικόνα φυλάσσεται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό. Η χθεσινή ημέρα είναι αφιερωμένη, από το 1989, και στην προσευχή υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, σε συγχοροστασία με πλήθος Αρχιερέων. Στο τέλος πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή της Ινδίκτου, κατά την οποία αναγνώστηκε από τον Πατριάρχη, η νενομισμένη ευχή και Πράξη της νέας Ινδικτιώνος. Στη συνέχεια υπέγραψε το σχετικό κείμενο στον Κώδικα της Μεγάλης Εκκλησίας και ακολούθως υπέγραψαν κατά σειρά όλοι οι συγχοροστατήσαντες Αρχιερείς. Στο Μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισημαίνει ότι στην εποχή μας, το φυσικό περιβάλλον απειλείται όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητος.

Ειδήσεις σήμερα: 

Welt: «Βυθίστε ελληνικό πλοίο ή καταρρίψτε μαχητικό» ζήτησε από τους στρατηγούς του ο Ερντογάν

Έρευνα: Εμβόλιο προσφέρει τουλάχιστον τέσσερις μήνες ανοσία κατά του κορωνοϊού

Erick Morrilo: Πέθανε ο δημιουργός του «I Like to Move It Move It» και άλλων μεγάλων «dance» επιτυχιώνΔημοφιλέστερα

To Top