Blog

Τι οδήγησε τους επιστήμονες στην λήψη έκακτων μέτρων για την Αττική – Στο τραπέζι το lockdown

“Η επιδημία της Covid-19 στην Ελλάδα δείχνει σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται μέχρι τώρα”. Με αυτά τα λόγια ο επίκουρος καθηγητής της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, έδωσε το στίγμα της μεγάλης διασποράς, που οδήγησε στα νέα αυστηρά μέτρα στην Αττική που μπαίνουν σε εφαρμογή από σήμερα, και της μεγάλης ανησυχίας των ειδικών για την εξάπλωση του ιού και την αύξηση των εστιών μετάδοσης. Μια αύξηση που ανέβασε και τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με το σύστημα περίθαλψης να αρχίζει να εμφανίζει σημάδια πίεσης.

Ο μεγάλος αριθμός κοινωνικών επαφών και ο συγχρωτισμός με άτομα που δεν ανήκουν στον καθημερινό κοινωνικό κύκλο, αποτέλεσαν σύμφωνα με τους ειδικούς την “πηγή” της αύξησης της διασποράς στην Αττική. “Η περιφέρεια Αττικής, με πληθυσμό περίπου το 1/3 του πληθυσμού της Ελλάδας ,δείχνει δυσανάλογες καταγραφές επί ημέρες με τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου. Με απλά λόγια, βλέπουμε ημέρες που καταγράφονται περισσότερα από τα μισά εγχώρια κρούσματα εντός της Αττικής” τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Χθες ανακοινώθηκαν 310 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας. 197 κρούσματα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 24 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό που προβληματίζει παράλληλα τους λοιμωξιολόγους, που χτύπησαν καμπανάκι κινδύνου για την Αττική, ήταν ο αριθμός των διασωληνωμένων, που έφτασε τους 67.

Βάσει των εργαστηριακών ευρημάτων, η Αττική εμφανίζει 3 κρούσματα στις 100.000 κατοίκους, που είναι  μέτριο επίπεδο κινδύνου. Όμως, το αποτέλεσμα της ιχνηλάτησης δείχνει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός στενών επαφών αυτών των κρουσμάτων, πάνω από τον εθνικό μέσο όρο.

“Τα στοιχεία αυτά μας δείχνουν ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η αχίλλειος πτέρνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αποτελούν μακροπρόθεσμα εκκολαπτήρια της επιδημίας. Τα δε μέτρα που λαμβάνονται για την Αττική, αποσκοπούν στον περιορισμό της επιδημίας με το να περιορίσουν σημαντικά το μέγεθος και τη συχνότητα των εστιών υπερμετάδοσης, μεταξύ ατόμων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Με την ελάττωση της υπερμετάδοσης ανάμεσα σε άγνωστους, θεωρούμε ότι θα μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά και την αποτελεσματικότητα της ιχνηλάτησης” υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από σήμερα στην Αττική

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στην Αττική έως τις 30 Σεπτεμβρίου είναι:
 
– σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους, τίθεται όριο πληρότητας 50%. Επίσης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και απαγορεύεται το αλκοόλ και το κάπνισμα

– στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική, η λειτουργία τους αναστέλλεται για 14 ημέρες

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top