Διεθνή

Λιβύη: Δώδεκα πτώματα βρέθηκαν σε νέους ομαδικούς τάφους

Η ύπαρξη πολλών ομαδικών τάφων στην Ταχρούνα είχε αναφερθεί μετά την αποχώρηση από την πόλη τον Ιούνιο των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης

Δώδεκα πτώματα βρέθηκαν σε νέους ομαδικούς τάφους στην Ταρχούνα, μια πόλη στην δυτική Λιβύη όπου έχουν βρεθεί αρκετά πτώματα από τις αρχές του καλοκαιριού.

«Εντοπίστηκαν τέσσερις νέες τοποθεσίες, εκ των οποίων δύο ομαδικοί τάφοι και δύο ατομικοί τάφοι στην Ταρχούνα», ανέφερε η αρχή στη Λιβύη που είναι επιφορτισμένη με την αναζήτηση και την ταυτοποίηση αγνοουμένων στον λογαριασμό της στο Facebook χθες, Τετάρτη: «Ανασύρθηκαν δώδεκα μη ταυτοποιημένα πτώματα».


Libyan Investigators Find More Mass Graves in Recaptured City

Η ύπαρξη πολλών ομαδικών τάφων στην Ταχρούνα είχε αναφερθεί μετά την αποχώρηση από την πόλη τον Ιούνιο των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, που προσπαθούσαν από τον Απρίλιο του 2019, χωρίς επιτυχία, να καταλάβουν την Τρίπολη, 80 χλμ. πιο βορειοδυτικά όπου εδρεύει η ΚΕΕ η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Οι δύο αντίπαλες αρχές διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος από το 2011 και την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Μετά την αποχώρηση των προσκείμενων στο Χάφταρ δυνάμεων από την Ταρχούνα, το τελευταίο προπύργιό τους στη δυτική Λιβύη, «οι ομάδες έρευνας (…) ανέσυραν 98 πτώματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λούτφι Τάουφικ, αξιωματούχος της αρχής για τους αγνοούμενους.

Οι μακάβριες ανακαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη όμως η ανάσυρση των πτωμάτων γίνεται μερικές φορές αργά λόγω της έλλειψης μέσων.

Σύμφωνα με τον Αμπντέλ Χακίμ Αμπού Ναάμα, πρόεδρο της ένωσης θυμάτων της Ταρχούνα, έχουν εντοπιστεί «16 ομαδικοί τάφοι οι οποίοι δεν έχουν ακόμη ανασκαφεί».

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul) εξέφρασε «φρίκη» τον Ιούνιο έπειτα από πληροφορίες για ανακάλυψη τουλάχιστον οκτώ ομαδικών τάφων στην πόλη.

Η ΜΚΟ Human Rights Watch (HRW/Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) ζήτησε σήμερα η συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός που υπογράφτηκε την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στα μέρη της σύγκρουσης στη χώρα να ακολουθηθεί από έναν μηχανισμό προκειμένου οι δράστες των εγκλημάτων και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Αυτό που δεν προβλέπει η συμφωνία (της Γενεύης), είναι μια σαφής δέσμευση και ένας μηχανισμός» ούτως ώστε «τα μέρη της σύγκρουσης και οι ξένοι υποστηρικτές τους να λογοδοτήσουν για σοβαρά εγκλήματα και άλλες διαπραχθείσες παραβιάσεις», ανέφερε η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε μια ανακοίνωση αντίτυπο της οποίας έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δημοφιλέστερα

To Top