Διεθνή

Νορβηγία: Το Όσλο επιβάλλει τη μάσκα και απαγορεύει τις κοινωνικές επαφές

Σειρά μέτρων επιβάλλει ο δήμος του Όσλο για να αναχαιτίσει την πανδημία – Τα μπαρ δεν θα δέχονται πελάτες μετά τις 22:00 το βράδυ – Απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 20 ατόμων σε κλειστό χώρο

Νέα περιοριστικά μέτρα επιβάλλει ο δήμος του Όσλο της Νορβηγίας, που επιχειρεί να αντιμετωπίζει τη νέα έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Βασικό μέτρο είναι η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν είναι δυνατή. Παράλληλα, οι πολίτες συστήνεται να μην έχουν κοινωνικές επαφές με πάνω από 10 άτομα εβδομαδιαίως, πλην του σπιτιού, των σχολείων και των παιδικών σταθμών, ενώ απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 20 ατόμων σε κλειστό χώρο έναντι του σημερινού ορίου των 50 ατόμων.

Τα μπαρ, τα οποία ήδη έχουν κληθεί να σταματήσουν να σερβίρουν τα μεσάνυχτα, δεν θα μπορούν πλέον να δέχονται νέους πελάτες μετά τις 22.00 τοπική ώρα. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ την Πέμπτη από τις 12.00 τοπική ώρα.

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων παρά τα μέτρα

«Οι αριθμοί μάς λένε ότι η λοίμωξη επεκτείνεται σήμερα στο ‘Οσλο παρότι η πρωτεύουσα έχει τα αυστηρότερα μέτρα στη Νορβηγία», δήλωσε ο δήμαρχος Ρέιμοντ Γιόχανσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αυτό με ανησυχεί», υπογράμμισε.

Ενώ σχεδόν 300 νέα κρούσματα την εβδομάδα καταγράφονταν στην πόλη των 700.000 κατοίκων τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 425 την περασμένη εβδομάδα. Μια αύξηση που οι αρχές αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό στους εργάτες οι οποίοι καταφθάνουν από χώρες που έχουν πληγεί σκληρά από την επιδημία, όπως η Πολωνία.

Ήδη, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν η απόσταση του ενός μέτρου μεταξύ των επιβατών δεν μπορεί να τηρηθεί. Η χρήση της θα γενικευτεί επίσης για κάθε μετακίνηση στο εσωτερικό των εστιατορίων.

Ο Γιόχανσεν επέμεινε επίσης στην ανάγκη του μέτρου της τηλεργασίας, όταν αυτή είναι εφικτή.

Νέα μέτρα θα ανακοινώσει και η κυβέρνηση

Παρότι η Νορβηγία παραμένει σχετικά μακριά από τα στοιχεία της πανδημίας που καταγράφονται σε ευρωπαϊκή κλίμακα, η κυβέρνηση αναμένεται επίσης να ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα αργότερα σήμερα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η χώρα κατέγραψε 37,7 κρούσματα νέου κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τον χαμηλότερο αριθμό στην Ευρώπη.

Δημοφιλέστερα

To Top