Blog

Πώς να επιλέξετε έναν αισθητήρα στάθμευσης

Parktronic (ραντάρ στάθμευσης, σύστημα στάθμευσης) – μια συσκευή που προειδοποιεί τον οδηγό για εμπόδια πίσω, μπροστά και στο πλάι του αυτοκινήτου κατά τη στάθμευση. Ο κύριος σκοπός των αισθητήρων στάθμευσης είναι η ασφάλεια και η άνεση του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων. Το Parktronic αποτελείται από μια ηλεκτρονική μονάδα (μονάδα ελέγχου), αισθητήρες και ενδείξεις (μονάδα οθόνης). Το ραντάρ στάθμευσης (υπερηχητικό) είναι κατ ‘αρχήν παρόμοιο με ένα ηχείο: ο αισθητήρας στέλνει και στη συνέχεια λαμβάνει ένα σήμα που αντανακλάται από αντικείμενα. Με βάση αυτήν την ώθηση, η ηλεκτρονική μονάδα υπολογίζει την απόσταση από το αυτοκίνητο έως το εμπόδιο και η ένδειξη ενημερώνει για το εμπόδιο.

Φωτογραφία από Antallaktikaonline.gr

Ενα είδος

Ενσύρματη – ηλεκτρονική μονάδα, αισθητήρες και ενδεικτικά συνδέονται με καλώδια. Αυτοί οι αισθητήρες στάθμευσης είναι φθηνοί και εύκολο στην επισκευή, αλλά δεν είναι βολικοί στην εγκατάσταση λόγω του μεγάλου αριθμού καλωδίων.

Ασύρματο – η ηλεκτρονική μονάδα και η ένδειξη συνδέονται με ραδιοσήματα. Αυτό απλοποιεί την εγκατάσταση εξοπλισμού, αλλά η τιμή ενός τέτοιου μοντέλου είναι επίσης υψηλότερη.

Σημαντικό: η “ασύρματη” σχεδίαση δεν σημαίνει πλήρη απουσία καλωδίων, η ηλεκτρονική μονάδα και οι αισθητήρες συνδέονται μέσω καλωδίων.

Οθόνη-καθρέφτης – η ηλεκτρονική μονάδα έχει τη μορφή ενός καθρέφτη με οθόνη LCD. Έτσι, δεν απαιτείται ειδικός χώρος για την οθόνη και τα απαραίτητα δεδομένα για στάθμευση (πίσω όψη και πληροφορίες από το ραντάρ) εμφανίζονται στον καθρέφτη. Ορισμένα μοντέλα παρέχουν σύνδεση με κάμερα πίσω όψης. Το μειονέκτημα είναι πολύπλοκη εγκατάσταση.

Υπάρχουν επίσης επικαλύψεις που είναι εγκατεστημένες στον ίδιο τον καθρέφτη. Η σύνδεση μεταξύ του καθρέπτη / της επένδυσης και της μονάδας ελέγχου είναι ενσύρματη και ασύρματη.

Ταινία (ηλεκτρομαγνητική) – ο αισθητήρας κατασκευάζεται με τη μορφή επιμεταλλωμένης ταινίας. Οι αισθητήρες στάθμευσης ταινιών είναι πιο ακριβείς, δεν υπάρχει πρόβλημα “νεκρών ζωνών” γι ‘αυτό (καλύπτει ολόκληρη την περίμετρο του προφυλακτήρα) και για να εγκαταστήσετε αυτούς τους αισθητήρες στάθμευσης, δεν χρειάζεται να τρυπήσετε τον προφυλακτήρα, καθώς η ταινία είναι κολλημένη σε αυτό από μέσα.

Μειονεκτήματα του ηλεκτρομαγνητικού ραντάρ στάθμευσης: μικρότερο εύρος, συχνές ψευδείς συναγερμοί λόγω πολύ υψηλής ευαισθησίας και περιορισμένου περιεχομένου πληροφοριών (δεν δείχνει την ακριβή θέση του εμποδίου). Τα ραντάρ στάθμευσης ταινιών είναι σπάνια.

Εύρος

Αυτή η παράμετρος σημαίνει την απόσταση στην οποία η συσκευή ανιχνεύει εμπόδια. Το μέγιστο εύρος για τους περισσότερους αισθητήρες στάθμευσης κυμαίνεται από 1,5-3 m, το ελάχιστο εύρος είναι 10-30 cm. Για ηλεκτρομαγνητικές συσκευές, αυτές οι παράμετροι είναι 70 cm και 5 cm, αντίστοιχα. Η βέλτιστη τιμή της μέγιστης απόστασης δεν είναι μεγαλύτερη από 1,5 m, διαφορετικά το ραντάρ θα αποσπάσει την προσοχή του οδηγού. Δώστε προσοχή στο ελάχιστο εύρος, ειδικά αν σταθμεύετε συχνά το αυτοκίνητό σας σε περιορισμένες συνθήκες.

Όσο περισσότεροι αισθητήρες υπάρχουν, τόσο πιο ολοκληρωμένες είναι οι πληροφορίες που παρέχονται στον οδηγό. Ταυτόχρονα, με αύξηση του αριθμού των αισθητήρων, η τιμή του κιτ αυξάνεται και η εγκατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη. Πρέπει να βρεθεί μια βέλτιστη ισορροπία, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία και τα χαρακτηριστικά του οδηγού:

  • 8 αισθητήρες (4 στο πίσω μέρος, 4 μπροστά) – για αρχάριους οδηγούς.
  • 6 αισθητήρες (4 στο πίσω μέρος, 2 στο μπροστινό μέρος) – για οδηγούς που έχουν κακή αίσθηση του μεγέθους του αυτοκινήτου και, πάνω απ ‘όλα, τις γωνίες του μπροστινού προφυλακτήρα.
  • 4 αισθητήρες (4 στο πίσω μέρος) – για έμπειρους οδηγούς που απολαμβάνουν τέλεια τις διαστάσεις του οχήματος.
  • Εκτός από τους πίσω και μπροστινούς αισθητήρες, υπάρχουν και αισθητήρες τυφλού σημείου. Τοποθετούνται στις πλευρές του αυτοκινήτου, όπου η θέα είναι πιο δύσκολη.

Συμβουλές

Αγοράστε ένα ραντάρ στάθμευσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, προτιμήστε τις αξιόπιστες μάρκες. Μην περιορίζετε την ποιότητα, διαφορετικά η συσκευή ενδέχεται να μην λειτουργεί τη σωστή στιγμή.

Ελέγξτε τη συσκευή: ενεργοποιήστε και δημιουργήστε ένα τεχνητό εμπόδιο μπροστά της (για παράδειγμα, τοποθετήστε ένα κινητό τηλέφωνο). Ένα ραντάρ που λειτουργεί θα αντιδρά σε ένα εμπόδιο και θα παρέχει τις κατάλληλες πληροφορίες.

Επιλέξτε αισθητήρες στάθμευσης λαμβάνοντας υπόψη το χρώμα του αυτοκινήτου: τη μονάδα οθόνης – για να ταιριάζει με το εσωτερικό, αισθητήρες – προφυλακτήρες.

Δώστε προσοχή στα κλιματολογικά χαρακτηριστικά – οι αισθητήρες στάθμευσης πρέπει να είναι προσαρμοσμένοι στην υγρασία και τη θερμοκρασία της περιοχής σας.

Καθαρίζετε τακτικά τους αισθητήρες από τη βρωμιά, καθώς οι βρώμικες συσκευές δεν αντιδρούν στα εμπόδια.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top