Διεθνή

Αυστηροποίηση ποινών για τα αδικήματα βιασμού και trafficking ζητά ο Θάνος Πλεύρης

Ο βουλευτής της ΝΔ ζητά αυστηροποίηση των ποινών για μια σειρά αδικήματα που συνδέονται με την βία κατά των γυναικών

Την αυστηροποίηση των ποινών για μια σειρά αδικήματα που συνδέονται με την βία κατά των γυναικών ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης από το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα καταγγέλλει «γυναικοκτονίες» είχε ως κυβέρνηση διαμορφώσει ευνοϊκό πλαίσιο ποινών για βιαστές και σωματέμπορους

Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή επισημαίνει προς την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης πως «προκειμένου στην πράξη να περιορίσουμε την βία σε βάρος των γυναικών θα πρέπει να υπάρχει αυστηρότερο ποινικό πλαίσιο. Αδικήματα που συνδέονται με τη βία σε βάρος των γυναικών είναι ο βιασμός (336) και η εμπορία ανθρώπων (323Α) που ως αδικήματα αναφέρονται και στα δύο φύλα αλλά, κατά μεγάλη πλειοψηφία θύματα αυτών των αδικημάτων είναι πρωτίστως οι γυναίκες».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Πλεύρης τονίζει ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την τροποποίηση που έκανε στον Ποινικό Κώδικα προέβλεψε ελαφρύτερο πλαίσιο ποινών για τους δράστες του βιασμού στην βασική του μορφή. Συγκεκριμένα με την προηγούμενη διάταξη του άρ. 336 ΠΚ ο βιασμός στην βασική του μορφή τιμωρούταν με πλαίσιο ποινής από 5 εως 20 έτη. Μάλιστα, για την στοιχειοθέτηση του βιασμού αρκούσε να υπάρχει είτε σωματική βία είτε απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου. Δηλαδή, με το προηγούμενο ποινικό καθεστώς απλώς η απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου που εξανάγκαζε το θύμα σε συνουσία πληρούσε την αντικειμενική υπόσταση του βιασμού. Με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα επελέγη ένας διαχωρισμός αυτής της αντικειμενικής υπόστασης. Στην βασική του μορφή το έγκλημα τιμωρείται πλέον με μικρότερο πλαίσιο ποινών (5 εως 15 έτη) αλλά αφορά μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει σωματική βία ή απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας. Δηλαδή, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς για να στοιχειοθετηθεί η αντικειμενική υπόσταση του βιασμού αρκούσε απειλή οποιουδήποτε σπουδαίου και άμεσου κινδύνου, πλέον αυτή η απειλή περιορίζεται σε κίνδυνο ζωής ή σωματικής ακεραιότητας, αποκλείοντας από τη βασική μορφή του αδικήματος πολλές μορφές απειλής που υφίστανται τα θύματα γυναίκες. Γι αυτές τις περιπτώσεις προβλέφθηκε η παρ. 5 του αρ 336 ΠΚ που πλέον το αδίκημα γι αυτές τις άλλες απειλές είναι ελαφρύ κακούργημα με πλαίσιο ποινής 5 εως 10 έτη».

Αναφορικά με το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων (αρ. 323α ΠΚ) επισημαίνει ότι «ενώ ορθώς υπάρχει αυστηρό πλαίσιο ποινών σε αυτούς που προβαίνουν σε εμπορία ανθρώπων και τους εκμεταλλεύονται, το πλαίσιο ποινής για όσους αποδέχονται την υπηρεσία είναι πλημμεληματικής φύσεως, δηλαδή πολύ χαμηλό. Αποτέλεσμα αυτού είναι το άτομο που θα λάβει «υπηρεσίες» από ένα θύμα trafficking θα τιμωρηθεί ελαφρά ενώ το ίδιο το άτομο είναι στην πραγματικότητα αυτό που συντηρεί όλο αυτό το κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων, πρωτίστως γυναικών».

Υπο αυτά τα δεδομένα ο κ. Πλευρής ζητά από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να εξετάσει το ενδεχόμενο αυστηροποίησης του πλαισίου ποιμνών των συγκεκριμένων αδικημάτων «και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που άτομα, ως «πελάτες», εκμεταλλεύονται θύματα εμπορίας ανθρώπων, συνήθως γυναικών ώστε να δοθεί ένα σαφές μήνυμα ότι όποιος συμμετέχει με οποιοδήποτε τρόπο σε υποθέσεις βιασμού ή εμπορίας ανθρώπων, trafficking, θα τιμωρείται αυστηρά.

Δημοφιλέστερα

To Top