Πολιτική

Διαφωνία Σόφιας και Σκοπίων για «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα, που ο Ζάεφ λέει πως αναγνώρισε η Ελλάδα

Συνεχίζονται οι συνομιλίες για επίλυση των διαφορών

Η γερμανική προεδρία της ΕΕ αισιοδοξεί πως έως τις 10 Νοεμβρίου, και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, θα βρεθεί λύση στις αιτιάσεις που προβάλλει η Σόφια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων.

Με τελευταίες δηλώσεις της, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχάριεβα, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη πως υπάρχει κινητικότητα προς την κατεύθυνση επίλυσης της διαφοράς, που όμως ακόμη δεν επιτρέπει τη βουλγαρική κυβέρνηση να δώσει «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Δεν μπορούμε ακόμη να εγκρίνουμε το διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Βόρεια Μακεδονία» δήλωσε η Ζαχάριεβα, τονίζοντας πως τα Σκόπια παραβιάζουν συστηματικά τη Συμφωνία Γειτονίας, δημιουργούν εμπόδια για βουλγαρικές επενδύσεις, δεν λαμβάνουν μέτρα για να ξεπεραστεί η ρητορική μίσους. «Η θέση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι καλοπροαίρετη, αλλά δεν θα ανεχθεί συμβιβασμούς που οδηγούν σε αντι-βουλγαρική εκστρατεία. Θα ήταν δύσκολο για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουμε ανοιχτά θέματα. Και προς το παρόν, υπάρχουν παραδείγματα που δεν είναι ευχάριστα» δήλωσε η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση Μπορίσοφ στη Σόφια, στην οποία συμμετέχει και το εθνικιστικό κόμμα VMRO, ζητάει από τα Σκόπια να ξεκαθαρίσουν τη θέση της σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες και ν’ αποδεχτούν πως ο σλαβικός πληθυσμός είναι βουλγαρικής καταγωγής. Οι βουλγαρικοί όροι έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στα Σκόπια.

Να σημειωθεί πως η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα, που είχε αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της «Μακεδονίας» το 1992, με την επισήμανση πως δεν αναγνωρίζει «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονικό» έθνος.

«Στα Σκόπια, κάποιος φαντάζεται ότι η Βουλγαρία θα κάνει παραχωρήσεις λόγω αδελφικών συναισθημάτων και αλληλεγγύης. Υπολογίζουν επίσης σε κάποιον από έξω να ασκήσει πίεση στη Βουλγαρία. Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί» δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας και ηγέτης του εθνικιστικού VMRO, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ζάεφ: Αναγνωρίστε μας όπως η Ελλάδα

Η κυβέρνηση Ζάεφ από την πλευρά της, αισιοδοξεί πως θα βρεθεί λύση με τη Βουλγαρία και θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., τονίζοντας ωστόσο πως δεν διαπραγματεύεται την «ταυτότητα» και «γλώσσα» που και η Ελλάδα αναγνώρισε ως … «μακεδονική». Δήλωσε συγκεκριμένα : «Δεν θα διαπραγματευτούμε την ταυτότητα των «Μακεδόνων» και της «Μακεδονικής» γλώσσας. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές μας» δήλωσε ο Ζάεφ τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει ήδη αναγνωρίσει το δικαίωμα των «Μακεδόνων» στην αυτοδιάθεση και ότι αναμένει από τους Βούλγαρους ηγέτες να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με τη «μακεδονική» γλώσσα και το «μακεδονικό» έθνος.

Δημοφιλέστερα

To Top