Ελλάδα

ΔΣΑ: Διαφάνεια, θεσμική θωράκιση και λογοδοσία προτείνει ο Αναστασόπουλος

Ποιοι συντάχθηκαν με τις θέσεις του, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δ.Σ. του  Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Διαφάνεια, θεσμική θωράκιση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και λογοδοσία στα μέλη του ΔΣΑ, ήταν το βασικό τρίπτυχο που προτάθηκε από τον Δημήτρη Αναστασόπουλο, ο οποίος είναι επικεφαλής του συνδυασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρώτο επιστημονικό Σύλλογο της χώρας κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συλλόγου.

Στις θέσεις αυτές του κ. Αναστασόπουλου συντάχθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΔΣΑ Νικόλαος Κουτκιάς (συνδυασμός Πυξίδα), Ζώης Σταυρόπουλος (συνδυασμός «Με το Δικηγόρο» του κ. Αναστασόπουλου), Θανάσης Καμπαγιάννης (συνδυασμός «Εναλλακτική Παρέμβαση- Δικηγορική Ανατροπή»).

Βασικό θέμα της χθεσινής συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΔΣΑ, η οποία διήρκεσε μέχρι τα μεσάνυκτα, ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα γενέθλια του προέδρου του Συλλόγου Δημήτρη Βερβεσού, την περασμένη Παρασκευή στο γραφείο του στον ΔΣΑ, χωρίς τις απαιτούμενες και αναγκαίες προφυλάξεις (μάσκες, κ.λπ.).

Η θέση των τεσσάρων μελών, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του συνδυασμού του κ. Αναστασόπουλου, ήταν «ξεκάθαρη και χωρίς αστερίσκους, όπως επιβάλουν οι αρχές, οι αξίες και οι παραδόσεις του δικηγορικού σώματος: απόλυτη καταδίκη, ταχεία πειθαρχική διερεύνηση, να καταβληθούν τα ποσά των προστίμων από τους υπαιτίους ως δωρεά στο Ε.Σ.Υ. ώστε να μη δίνεται η εικόνα της άνισης μεταχείρισης σε σχέση με τον απλό πολίτη, και, κυρίως, ψήφιση μέτρων που θα θωρακίσουν θεσμικά το συμβούλιο και τον θεσμό του προέδρου, αποκαθιστώντας τη σχέση εμπιστοσύνης με τα μέλη μας, μέσω της συνεχούς λογοδοσίας μας».

Συγκεκριμένα οι τέσσερεις πρότειναν την «άμεση ψήφιση Κανονισμού Λειτουργίας του Δ.Σ., δημόσια μετάδοση των συνεδριάσεων μας, άμεση δημοσιοποίηση όλων των πρακτικών, άμεση δημιουργία εφαρμογής «διαύγειας για όλα τα έξοδα του Συλλόγου μας και νέοι κανόνες διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα».

Η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου, όπως αναφέρει ο κ. Αναστασόπουλος, «καταψήφισε για ακόμα μια φορά τις προτάσεις αυτές αρκούμενη σε ρηματικές διακοινώσεις, στρουθοκαμιλισμό και κριτική σε όσους έκαναν κριτική».

Ακόμη, επισημαίνουν οι τέσσερεις, ότι ανακοινώθηκε χθες ετεροχρονισμένα η παραίτηση του αντιπροέδρου του Συλλόγου Θέμη Σοφού και «ενώ είχαν μεσολαβήσει ήδη δύο Δ.Σ. από την πραγματοποίηση της», χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστή η παραίτηση.

Και καταλήγουν οι τέσσερεις ότι πρόκειται για «ένα Δ.Σ. έρμαιο των εσωτερικών συσχετισμών του και των μικροπολιτικών επιδιώξεων του, αποκομμένο από τα μέλη του και την κοινωνία».

Η πρόταση

Το πλήρες κείμενο της πρότασης της διευρυμένης αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως εξής:

«Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου μέσα στο γραφείο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, και οι εικόνες και τα βίντεο που οι παρευρισκόμενοι έδωσαν στη δημοσιότητα, προσέβαλαν βάναυσα το σύνολο του δικηγορικού σώματος και την ιστορία του.

Σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη τόσο για το σύνολο της κοινωνίας, όσο όμως και για το σύνολο των δικηγόρων, τα όσα διαδραματίστηκαν είναι ανεπίτρεπτα και απολύτως καταδικαστέα.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και οι εγκαταστάσεις του ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στα μέλη του. Ο νόμος ισχύει για όλους και οι παραδόσεις και οι αρχές του δικηγορικού σώματος είναι οι μόνες παραδεκτές αξίες μας.

Οι δικηγόροι ήμασταν και θα είμαστε πάντα ζωντανό κύτταρο της Ελληνικής κοινωνίας, λειτουργώντας υπέρ αυτής και προς όφελος της. Όσα συνέβησαν εξέθεσαν τους δικηγόρους σε άδικη κριτική και δημιούργησαν στρεβλή εικόνα ως προς την στάση και την συμπεριφορά του δικηγορικού σώματος, το οποίο με αυτοθυσίες και υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες έχει κρατήσει όλο αυτό το διάστημα τη Δικαιοσύνη όρθια.

Το Δ.Σ. καταδικάζει απερίφραστα όσα έλαβαν χώρα και ζητεί την ταχεία πειθαρχική διερεύνηση των ευθυνών του κου προέδρου Δ. Βερβεσού και όποιων άλλων αποδειχθεί ότι φέρουν ευθύνη. Όποιες ευθύνες θα πρέπει να κριθούν και να αποδοθούν στα πλαίσια που οι καταστατικοί μας χάρτες ορίζουν (Κώδικας Δικηγόρων και Κώδικας Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος).

Το Δ.Σ. καλεί τον κο πρόεδρo να σταθεί αρωγός στο έργο του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Το Δ.Σ. σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως προσώπων, προασπίζει και διαφυλάττει το κύρος του θεσμού του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και ενωμένο, ανεξαρτήτως των όποιων επιμέρους διαφορών μας, θα συνεχίζει να αγωνίζεται προς όφελος όλων των δικηγόρων, με σεβασμό στα αρμόδια θεσμικά μας όργανα. Επίσης, το Δ.Σ. καταδικάζει τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών που περιλαμβάνουν φωτογραφίες προσώπων της οικογένειας του προέδρου και καλεί τα μέσα ενημέρωσης να κατεβάσουν άμεσα αυτές τις εικόνες.

Επίσης, το Δ.Σ. προτρέπει τον κο πρόεδρο και τον κο σύμβουλο (σ.σ.: Γεώργιος Κλεφτοδήμος) και όλους τους εμπλεκόμενους συναδέλφους, να καταβάλουν το ποσό των προστίμων που έπρεπε να τους επιβληθεί στο δοκιμαζόμενο Ε.Σ.Υ. Η εικόνα της άνισης μεταχείρισης τους σε σχέση με τους απλούς πολίτες δεν είναι ανεκτή.

Το Δ.Σ. καλεί τον κο πρόεδρο να παραιτηθεί εμπράκτως από νοοτροπίες και λογικές που έχουν φέρει κατ’ επανάληψη το δικηγορικό σώμα σε δύσκολη θέση. Προς την κατεύθυνση αυτή, και προκειμένου να θωρακιστεί θεσμικά το κύρος του συμβουλίου μας και ο θεσμός του προέδρου του ΔΣΑ, καθώς και προκειμένου να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης με τα μέλη μας, λαμβάνονται οι εξής αποφάσεις:

– άμεσα θα έρθει προς ψήφιση ο Κανονισμός Λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να τεθούν όροι και κανόνες λειτουργίας του Συμβουλίου και των οργάνων εκπροσώπησης μας.

– οι συνεδριάσεις του συμβουλίου μας θα μεταδίδονται δημόσια για τα μέλη μας.

– Τα πρακτικά των Δ.Σ. θα δημοσιοποιούνται άμεσα, ενώ θα δημοσιευτούν και όλα μέχρι σήμερα.

– Θα δημιουργηθεί άμεσα εφαρμογή «διαύγειας» για όλα τα έξοδα του Συλλόγου μας. Η υποχρέωση λογοδοσίας προς τα μέλη μας θα είναι διαρκής και αναμφισβήτητη.

– Θα τεθούν νέοι κανόνες διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα, προς το σκοπό αυτό θα συσταθεί σχετική επιτροπή που σύντομα θα παρουσιάσει σχετική πρόταση.

Τέλος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θέτει τις υπηρεσίες του στη διάθεση του υπουργείου Υγείας, και συγκεκριμένα στο εθελοντικό πρόγραμμα «Γίνε Εθελοντής» για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19. Το ίδιο πράττουν και τα μέλη του συμβουλίου μας».

Δημοφιλέστερα

To Top