Πολιτική

Επιχείρηση «Ειρήνη»: Η Άγκυρα κάλεσε για εξηγήσεις τους πρέσβεις των ΕΕ, Ιταλίας και Γερμανίας

Η Τουρκία χαρακτηρίζει «αμφισβητήσιμους» τους σκοπούς της επιχείρησης Ειρήνη και κατηγορεί τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για «χρήση βίας» στον έλεγχο του τουρκικού πλοίου – «Στοχεύει στην τιμωρία της νόμιμης λυβικής κυβέρνησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση

Στα άκρα τραβάει, κατά την πάγια τακτική της, η Άγκυρα την υπόθεση του ελέγχου σε πλοίο με τουρκική σημεία. Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolou, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας κάλεσε τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιταλίας και της Γερμανίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την αντιμετώπιση που έτυχε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς το τουρκικής σημαίας πλοίο.

Η Άγκυρα κατηγορεί τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για «χρήση βίας» και αμφισβητεί ευθέως τους σκοπούς της επιχείρησης Ειρήνη, η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λίγα λεπτά πριν την κλήση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών προς τους πρέσβεις της ΕΕ, της Ιταλίας και της Γερμανίας, εκδόθηκε ανακοίνωση.

«Η επιχείρηση Ειρήνη, που διεξάγεται από την ΕΕ, είναι μια επιχείρηση που ο σκοπός και τα οφέλη της είναι αμφισβητήσιμα. Χθες (22 Νοεμβρίου) κατά τις πρωινές ώρες, το γερμανικό πολεμικό πλοίο «Αμβούργο», στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, χαιρέτισε και έλεγξε λεπτομερώς το τουρκικό εμπορικό πλοίο «M / V Roseline A», το οποίο μετέφερε χρώμα, υλικό σχετικό με τα χρώματα και ανθρωπιστική βοήθεια από το λιμάνι του Αμπάρλι στο Μισράτα. Ο πλοίαρχος του εμπορικού σκάφους ενήργησε σε πνεύμα συνεργασίας και μοιράστηκε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το φορτίο του σκάφους και τη διαδρομή του. Ωστόσο, στις 17:45, ένοπλα στοιχεία της Επιχείρησης Irini επιβιβάστηκαν στο πλοίο και πραγματοποίησαν μια μακρά «επιθεώρηση» για πολλές ώρες. Όλα τα μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου του πλοιάρχου, ερευνήθηκαν βίαια, συγκεντρώθηκαν και περιορίστηκαν σε μία μόνο τοποθεσία, τα εμπορευματοκιβώτια ερευνήθηκαν με βία, ενώ ο πλοίαρχος τέθηκε υπό την επιτήρηση ενός ένοπλου στρατιώτη», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και συνεχίζει:

«Αυτή η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας, ως κράτους σημαίας, ή του πλοιάρχου του σκάφους. Παρά τη δήλωση του πλοιάρχου σχετικά με τη φύση του φορτίου, η επέμβαση ξεκίνησε με μία ασαφή υποψία, διήρκεσε μέχρι τα μεσάνυχτα και τερματίστηκε μόνο μετά από επίμονες αντιρρήσεις της Τουρκίας. Το ένοπλο προσωπικό συνέχισε να παραμένει επί του σκάφους και έφυγε από το εμπορικό πλοίο στις 09:38 το πρωί.

Λυπούμαστε βαθιά που το σκάφος μας, το οποίο, όπως έγινε εμφανές, δεν παραβίασε το εμπάργκο όπλων, παρακρατήθηκε για ώρες υπό σοβαρές καιρικές συνθήκες και ότι κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης το πλήρωμα αντιμετωπίστηκε σαν να ήταν εγκληματίες.

Διαμαρτύρονται για αυτήν την παράνομη και βίαιη πράξη. Τα δικαιώματα αποζημίωσης των σχετικών φυσικών και νομικών προσώπων για τις ζημίες και τις απώλειες που ενδέχεται να προκύψουν από αυτήν την πράξη παραμένουν φυσικά επιφυλακτικά.

Είναι απαραίτητο να λάβετε τη συγκατάθεση του κράτους σημαίας πριν παρέμβετε σε εμπορικά πλοία, σε διεθνή ύδατα. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων της Λιβύης δεν παρακάμπτουν αυτήν την υποχρέωση.

Η ουδετερότητα της Επιχείρησης Ειρήνη, την οποία ξεκίνησε η ΕΕ χωρίς να συμβουλευτεί ούτε τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, ούτε την Τουρκία και το ΝΑΤΟ, αμφισβητείται ήδη. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτή η διπλή τυπική και παράνομη μεταχείριση των σκαφών που εκτελούν μεταφορές από την Τουρκία στη Λιβύη, δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν, η Ειρήνη είναι μια προκατειλημμένη επιχείρηση. Πρόκειται για μια επιχείρηση που δεν επιθεωρεί τις αποστολές όπλων στον Haftar, ενεργώντας αυθαίρετα και στοχεύει στην τιμωρία της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης».

Δημοφιλέστερα

To Top