Τεχνολογία

Fanny Eaton – Google Doodle: Η Google τιμά τη τζαμαϊκανή μούσα καλλιτεχνών

Fanny Eaton: H Τζαμαϊκανή μούσα καλλιτεχνών που αναπροσδιόρισε τα πρότυπα της ομορφιάς

H Google στο σημερινό Doodle τιμά το καλλιτεχνικό μοντέλο από την Τζαμάικα Fanny Eaton.

Fanny Eaton (Φάνυ Ίτον), η τζαμαϊκανή μούσα καλλιτεχνών και υπέρτατο μοντέλο στη δεκαετία του 1860 για σπουδαίους Άγγλους ζωγράφους που επεδίωκαν να επαναπροσδιορίσουν τα βικτωριανά πρότυπα ομορφιάς, τιμάται σήμερα από  την Google με το σημερινό Doodle της.

Η Fanny Eaton, ή Fanny Matilda Antwistle όπως ήταν το κανονικό της όνομα, γεννήθηκε στην επαρχία Σάρεϊ της Τζαμάικα, στις 13 Ιουλίου 1835. Μετακόμισε με τη μητέρα της στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1840, προς την αρχή της Βικτωριανής Εποχής.

Σε ηλικία 20 ετών ξεκίνησε το μόντελινγκ για ζωγράφους πορτρέτων στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, ενώ σύντομα τράβηξε την προσοχή μιας συλλογικότητας ανερχόμενων καλλιτεχνών, της Αδελφότητας των Προραφαηλιτών.

H Fanny Eaton αναδείχθηκε ως μοντέλο της ιδανικής ομορφιάς και έγινε το επίκεντρο σε μια εποχή όπου οι μαύροι συχνά εκπροσωπούνταν με αρνητικό πρόσημο στη βικτωριανή τέχνη.


fani-eaton--google-doodle

Η Eaton είχε εξέχουσα θέση στην κοινότητα των Προραφαηλιτών καθώς, εκείνη την εποχή, οι μαύρες γυναίκες δεν εκπροσωπούνταν στην Τέχνη ή απεικονίζονταν με αρνητική χροιά. Ως τελευταία γνωστή δουλειά της Eaton θεωρείται ο πίνακας του Millais, το 1867, με τίτλο «Jephthah». Η Eaton απεβίωσε στις 4 Μαρτίου 1924, στο Λονδίνο, σε ηλικία 88 ετών.


fanny-eaton_art

Δείτε βίντεο


Fanny Eaton Google Doodle |  Short Biography of Jamaican-born artist's model

Δείτε το σημερινό Google Doodle


fanny-eaton_google_doodle

Δημοφιλέστερα

To Top