Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πώς οι ΜΕΘ θα επηρεάσουν το lockdown στην Αττική – Πόσο κοντά είναι

«Βλέπει» το lockdown να πλησιάζει ο Γώγος – Πιθανή παράταση των μέτρων μέχρι τον Μάρτιο – «Έκλεισαν» από σήμερα Θεσσαλονίκη και Σέρρες – Επανήλθε το 13033 για τις μετακινήσεις

«Είμαστε κοντά, ιδιαίτερα η Αττική, στο να γίνουμε “Θεσσαλονίκη”», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «υπήρχε μια προσπάθεια να προχωρήσουμε με ισχυρές συστάσεις και αυτό δεν πέτυχε, αλλά δεν σημαίνει ότι για όλα φταίνε οι πολίτες».

Επεσήμανε, ωστόσο, ο καθηγητής ότι «είμαστε από τις χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση», ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός να παραταθούν τα μέτρα, καθώς, όπως είπε στόχος είναι να ελαττωθεί η κυκλοφορία του κοινού για να ελαττωθεί και η κυκλοφορία του ιού.

«Εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων και τις καθημερινές παραμέτρους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. 
Γώγος, εξήγησε επίσης ότι στη Θεσσαλονίκη το ξαφνικό lockdown έγινε, γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID και τόνισε ότι αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική«Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Ο καθηγητής ανέφερε επίσης ότι χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, προσλήψεις και εκπαίδευση, ενώ υπογράμμισε ότι τα παιδιά του Λυκείου μεταδίδουν περίπου το ίδιο με τους ενήλικες, γι’ αυτό αποφασίστηκε να κλείσουν τα Λύκεια στη Θεσσαλονίκη. Πρόσθεσε επίσης ότι με το δεδομένο ότι υπάρχει χειμώνας, υπάρχει κίνδυνος με τη συγκεκριμένη διασπορά τα προβλήματα να διαρκέσουν για περισσότερο από ένα μήνα. 

«Μπορεί και τα Χριστούγεννα να χρειαστεί να υπάρξουν μέτρα. Αν τα μέτρα τηρηθούν μπορεί να γλιτώσουμε» τόνισε.

«Από τώρα θα κριθεί τι θα γίνει και το Φεβρουάριο. Πρέπει να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι μέχρι τον Μάρτη μπορεί να χρειαστεί μια τήρηση μέτρων«Πολλά από τα μέτρα θα παραταθούν μέχρι τότε», τόνισε.

Ξεκίνησε το πλήρες lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Μέρες Μαρτίου ζουν από σήμερα στις έξι το πρωί Θεσσαλονίκη και Σέρρες, καθώς τίθεται τελικά σε ισχύ ολικό lockdown διάρκειας 14 ημερών. Μολονότι το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στην συμπρωτεύουσα προμήνυε την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, η απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να «στεγανοποιηθούν» τάχιστα οι δύο παραπάνω περιφερειακές ενότητες έγινε γνωστή χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ανατρέποντας άρδην τον αρχικό σχεδιασμό.

Υπό το βάρος των καταιγιστικών εξελίξεων και κυρίως του καλπάζοντα αριθμού των νέων κρουσμάτων, τα οποία έφτασαν χθες τα 262 στη Θεσσαλονίκη και τα 1.152 συνολικά στη χώρα, η αποκλιμάκωση των νοσοκομειακών μονάδων και ιδίως των ΜΕΘ συνιστά απόλυτη προτεραιότητα για την ευρύτερη περιοχή, μετά και από σχετική αυτοψία χθες του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια στα νοσοκομεία «Γ.Γεννηματάς» και «ΑΧΕΠΑ». Η ενημέρωση, άλλωστε, αναφορικά με τις αντοχές των υγειονομικών υποδομών, την οποία παροχέτευσε προς το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Κικίλιας σε συνδυασμό με την έκκληση του δημάρχου της πόλης, Κωνσταντίνου Ζέρβα για περαιτέρω απαγορεύσεις στη βραδινή κυκλοφορία είχαν ως αποτέλεσμα την υπαγωγή της Θεσσαλονίκης και των Σερρών σε καθεστώς καραντίνας.


Ολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη για 15 ημέρες | 02/11/2020 | ΕΡΤ

Σε αντίθεση με την εμπειρία του πρώτου κύματος της πανδημίας, ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια του 14ημερου καθολικού περιορισμού θα παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη:

· χονδρεμπόριο,

· βιομηχανία,

· ξενοδοχεία,

· καθώς και τα σχολεία.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα Λύκεια, στα οποία είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση, οπότε και οι κτιριακές τους υποδομές θα παραμείνουν κλειστές.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, δεδομένου ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό campus στη χώρα, στην καρδιά μάλιστα του ιστορικού κέντρου της, με ετήσιο αριθμό φοιτητών περίπου 80.000, ο συνωστισμός και τα πάρτι των οποίων εκτιμάται πως συνέβαλαν σε ένα σημαντικό βαθμό στην ταχεία εξάπλωση του ιού από τα τέλη του καλοκαιριού και εξής.

Πέρα από το «πάγωμα» κάθε εμπορικής δραστηριότητας, για το οποίο αμφότεροι οι κ. Ζέρβας και Τζιτζικώστας ζητούν από τώρα ένα πρόσθετο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της αγοράς, παραλληλίζοντάς το με το «Σχέδιο Μάρσαλ», το πλέον «σκληρό» μέτρο παραμένει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία θα επιτρέπεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις τις βραδινές ώρες και βέβαια με την αποστολή του γνωστού sms στο 13033.

Φρένο στην κυκλοφορία

Με τις διευκρινήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να καταφθάνουν ακόμη και λίγο πριν την έναρξη του lockdown, Θεσσαλονίκη και Σέρρες υποχρεούνται από σήμερα σε 24ωρο περιορισμό στις μετακινήσεις με εξαιρέσεις ανά χρονική ζώνη (05.00-21.00 και 21.00-05.00). Η αποστολή sms δεν είναι, ωστόσο, απαραίτητη σε περίπτωση μετακίνησης από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, αφού αυτή γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη.

Αναλυτικά, μετακινήσεις το χρονικό διάστημα 00-21.00 επιτρέπονται ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:

· Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]

· Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]

· Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]

· Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS – Επιλογή 4]

· Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS – Επιλογή 5]

· Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]

Με την απαγόρευση της κυκλοφορίας να επεκτείνεται και τις βραδινές -εκτός από τις μεταμεσονύκτιες- ώρες, για το χρονικό 21:00-05:00 το πρωί, επιτρέπονται οι μετακινήσεις ΜΟΝΟ για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS – Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS – Επιλογή 6].


thessaloniki_maskes_main


Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ανοιχτά προσώρας παραμένουν:

· Νηπιαγωγεία

· Δημοτικά Σχολεία και

· Γυμνάσια,

οπότε η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS – Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας. 

Δημοφιλέστερα

To Top