Ελλάδα

Κορωνοϊός – Βατόπουλος: Φοράμε μάσκα και «τη μυτούλα μέσα»

«Βλέποντας τις χθεσινές εικόνες στους δρόμους από την τηλεόραση, αυτό που με ανησύχησε είναι ότι ο κόσμος δεν φοράει σωστά τη μάσκα του» τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας

Για τις χθεσινές εικόνεςφρενίτιδας στα μαγαζιά και τη χρήση μάσκας, το lockdown των τριών εβδομάδων, αλλά και τους ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού μίλησε το πρωί του Σαββάτου στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Πάντα έλεγα ότι η εξέλιξη της πανδημίας, δεν είναι σαν την εξέλιξη μιας καταιγίδας, επί της οποίας δεν μπορούμε να παρέβουμε», τόνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι «μπορούμε να παρέμβουμε, γιατί η εξέλιξη μιας επιδημίας εξαρτάται από τη συμπεριφορά της κοινωνίας γενικώς και πάντα έλεγα ότι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, ως οργανωμένη κοινωνία, αν αλλάζαμε συνολικά τη συμπεριφορά μας και ως πολιτεία και ως πολίτες».

Αν το διάστημα των τριών εβδομάδων διαρκείας του lockdown είναι επαρκές, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι «ο χρόνος επώασης του νοσήματος είναι έως 15 μέρες και συνεπώς, άνθρωποι που κόλλησαν χθες θα εκδηλώσουν το νόσημα έως 15 μέρες αργότερα». «Λογικά, σήμερα, αύριο, μεθαύριο και τις επόμενες μέρες, θα κολλήσουν πολύ λιγότεροι άνθρωποι. Λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν θα έχουμε καινούργια κρούσματα από σήμερα», επεσήμανε.

«Εκείνο που με ανησύχησε βλέποντας τις εικόνες στην τηλεόραση από την Αθήνα, ήταν ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, δεν φορούσε σωστά τη μάσκα. Συνεπώς, το σύνθημα που έγραψα και στο Facebook “τη μυτούλα μέσα”, πρέπει να είναι το σύνθημα των ημερών», τόνισε με νόημα ο κ. Βατόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνέχεια και στην ύπαρξη ασυμπτωματικών φορέων και αν αυτό είναι ανησυχητικό.

«Το διαχειριζόμαστε, θεωρώντας όλους τους ανθρώπους φορείς και λειτουργώντας αντίστοιχα. Δηλαδή, κάθε άνθρωπος πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του και τους γύρω του, φορείς. Για αυτό πρέπει να κρατάει αποστάσεις και να φοράει τη μάσκα», ανέφερε ο καθηγητής.

Δημοφιλέστερα

To Top