Ελλάδα

Κύπρος: Ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα – Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 23:00 μέχρι τις 05:00

Τα κέντρα εστίασης θα λειτουργούν  μέχρι τις 22:30

Έκτακτα μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, τα οποία θα ισχύουν από αύριο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, σε όλη τη Κύπρο, ανακοίνωσε ο Κύπριος υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Συγκεκριμένα, θα απαγορεύεται, μεταξύ άλλων, σε όλη τη Κύπρο η μετακίνηση πολιτών μετά τις 23:00 το βράδυ και μέχρι τις 05:00, εξαιρουμένων μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους, όπως μετακίνηση από και προς φαρμακείο ή νοσηλευτήριο ή για σκοπούς εργασίας με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου.

Επίσης, θα επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης μέχρι τις 10:30 το βράδυ, ενώ θα επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων.

Σε διάσκεψη Τύπου, την οποία παρέθεσε μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι τα έκτακτα μέτρα θα ισχύσουν από αύριο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Ανακοίνωσε, επίσης, έκτακτα μέτρα με ισχύ στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου για την περίοδο από τις 5 μέχρι τις 16 Νοεμβρίου. Αυτά προνοούν, μεταξύ άλλων, ότι απαγορεύονται όλες οι ομαδικές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες παιδιών κάτω των 18 ετών (π.χ. ποδόσφαιρο, χορός, κολύμπι, πολεμικές τέχνες, θέατρο, χορωδία, κτλ).

Απαγορεύονται οι αγώνες των αθλητικών πρωταθλημάτων αθλητών κάτω των 18 ετών των ομάδων, των οποίων η έδρα είναι στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Για παράδειγμα, εάν μια ομάδα με έδρα την Επαρχία Λεμεσού ή Πάφου αγωνίζεται με ομάδα της Επαρχίας Λευκωσίας, ο αγώνας αναβάλλεται μέχρι τη λήξη των μέτρων.

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των παιδότοπων, ανοικτών και κλειστών.

Αναστέλλεται η λειτουργία των γυμναστηρίων.

Διάγγελμα Αναστασιάδη

Ο Κύπριος Πρόεδρος δικαιολογώντας την ανάγκη για λήψη έκτακτων μέτρων ανέφερε πως η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της, είναι υποχρεωμένη να λάβει πρόσθετα μέτρα για αναχαίτιση του κορωνοϊού. Στο αποψινό διάγγελμα του εξέφρασε την ελπίδα όπως όλοι οι πολίτες ανταποκριθούν ούτως ώστε να αποφύγουμε, όπως σημείωσε, τους αυστηρότερους περιορισμούς που η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν.

Είπε ακόμη ότι την ίδια στιγμή, σαν αποτέλεσμα της ορθής οικονομικής διαχείρισης, θα αντιμετωπίσουμε και τις οικονομικές επιπτώσεις και κινδύνους που προκάλεσε και προκαλεί η πανδημία στις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

«Η καθ’ ημέραν αύξηση των κρουσμάτων τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, διαστάσεις που, πέραν της ζωής, απειλούν το σύστημα υγείας, τις θέσεις εργασίας, την ευημερία του καθενός αλλά και της χώρας ευρύτερα. Οι επιστήμονες, σύμβουλοι της Κυβέρνησης, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως εάν δεν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τα υφιστάμενα μέτρα και εάν δεν αντιδράσουμε αμέσως με περαιτέρω περιορισμούς, ασύμμετρες θα είναι οι συνέπειες για το σύνολο», όπως είπε.

Ο κ.Αναστασάδης σημείωσε πως καταλαβαίνει και την κόπωση και την ψυχολογική επβάρυνση των πολιτών, αλλά ο ίδιος ως πατέρας και ως παππούς ζήτησε από τους νέους να προστατέυσουν τους μεγαλύτερους και να τηρήσουν τους περιορισμούς.

Δημοφιλέστερα

To Top