Αυτοκίνητο

Volvo: Μισός αιώνας έρευνες για την ασφάλεια

Με μια ειδική ομάδα, η Volvo Cars «μαθαίνει» από ατυχήματα στην πραγματική ζωή και βελτιώνει συνεχώς τα αυτοκίνητά της στους τομείς που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για την βέλτιστη ασφάλεια των επιβατών.

Στη Volvo Cars, είναι γνωστοί ως ντετέκτιβ της εταιρείας. Ωστόσο, θα μπορούσαν επίσης να ονομαστούν η ομάδα CSI της εταιρείας. «Η σκληρή δουλειά και η έρευνα της ομάδας έρευνας ατυχημάτων επιτρέπει στη Volvo Cars να διασφαλίσει ότι ένα τραγικό τροχαίο ατύχημα μπορεί να οδηγήσει σε κάτι καλό: πάντα και συνεχώς ασφαλέστερα αυτοκίνητα», λέει ο Malin Ekholm, επικεφαλής του Κέντρου Ασφάλειας της Volvo Cars. «Αναλύοντας προσεκτικά τι συνέβη σε κάθε φάση ενός ατυχήματος, η ομάδα παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για το τι μπορεί να βελτιωθεί στα αυτοκίνητά μας». Η ομάδα λειτουργεί από το 1970 και κάθε φορά που συμβαίνει ατύχημα με αυτοκίνητο Volvo γύρω από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, είτε είναι νύχτα είτε μέρα, ειδοποιούνται και σπεύδουν στο σημείο. Μόλις φτάσουν, ξεκινούν μια έρευνα και τεκμηριώνουν την ακολουθία των γεγονότων με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες. Συλλέγουν πληροφορίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα και παίρνουν φωτογραφίες για να συνεχιστεί η ανάλυση στα γραφεία. Από εκεί και μετά, η συγκεκριμένη ομάδα ερευνητών, ζητά τις αστυνομικές αναφορές, επικοινωνεί με τον οδηγό και εξετάζει το αυτοκίνητο όταν και όπου αυτό είναι δυνατόν.

Η ομάδα προσπαθεί επίσης να κατανοήσει πώς ο οδηγός αντιμετώπισε το ατύχημα, μια διαδικασία που περιλαμβάνει και την ειδική επιστημονική ομάδα που ασχολείται με την ανθρώπινη συμπεριφορά, του Κέντρου Ασφάλειας της Volvo Cars. Τέλος, η ομάδα θα ζητήσει από τα άτομα που εμπλέκονται στο ατύχημα να μοιραστούν τα ιατρικά τους αρχεία, γεγονός που τους επιτρέπει να σημειώσουν τυχόν τραυματισμούς που υπέστησαν. Αυτά αναλύονται από ειδικούς της βιομηχανίας, σε συνεργασία με φυσικούς, για να κατανοήσουν τις ακριβείς αιτίες του τραυματισμού και πως θα μπορούσαν να επέμβουν για να μην επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον. Κάθε χρόνο, η ομάδα διερευνά από 30 έως 50 ατυχήματα με τη φυσική παρουσία εκπροσώπων της στο εκάστοτε σημείο. «Η ερευνητική ομάδα ατυχημάτων απέχει πολύ από τη μόνη πηγή ερευνητικών δεδομένων για τους ειδικούς μας στην ασφάλεια, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο για να κατανοήσουμε πραγματικά τις λεπτομέρειες», προσθέτει ο Malin Ekholm. «Τα ατυχήματα εξακολουθούν να συμβαίνουν, αλλά στις μέρες μας οι συνέπειες είναι πολύ πιο ήπιες και οι σοβαροί τραυματισμοί είναι πολύ πιο σπάνιοι από ό, τι στο παρελθόν». Οι ερευνητές της ειδικής ομάδας που έχει η Volvo για τον έλεγχο και την ανάλυση των οδικών ατυχημάτων όπου εμπλέκονται τα αυτοκίνητα της εταιρείας, γιορτάζουν τα 50 χρόνια της λειτουργίας του συγκεκριμένου τμήματος Volvo Car Accident Research.

Δημοφιλέστερα

To Top