Τεχνολογία

Κίνα: Επιστρέφει με υλικό από τη Σελήνη το ρομποτικό σκάφος Chang’e 5

Η ιστορική διαστημική αποστολή είναι η πρώτη μετά από δεκαετίες που υλικό από το φεγγάρι θα μεταφερθεί στη Γη – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο 

Τον δρόμο της επιστροφής στη Γη πήρε το κινεζικό διαστημικό σκάφος Chang’e 5, που απογειώθηκε σήμερα από την επιφάνεια της Σελήνης, όπως δείχνουν εικόνες που μετέδωσε η δημόσια κινεζική τηλεόραση CCTV.

Η αποστολή θεωρείται ιστορική, καθώς είναι η πρώτη απόπειρα της Κίνας να μεταφέρει στη Γη δείγματα από την επιφάνεια της Σελήνης. Το ρομποτικό σκάφος, που προσεληνώθηκε την Τρίτη, απογειώθηκε ξανά σημερα στις 23.10 (ώρα Πεκίνου, 17.10 ώρα Ελλάδας).

Όταν φτάσει στη γη, θα είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που υλικό από το φεγγάρι μεταφέρεται στη Γη από το 1976, όταν η τότε ΕΣΣΔ είχε πραγματοποιήσει ανάλογη επιχείρηση με το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Luna 24.


Chang'e 5 Liftoff from the Moon LIVE | China moon mission | Chang'e 5 ascent module liftoff

Η άκατος που μεταφέρει τα δείγματα ενεργοποίησε έναν κινητήρα ισχύος 3.000 τόνων για να τεθεί σε τροχιά, μετά από πτήση έξι λεπτών. Εάν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα κατά την επιστροφή στη Γη, η Κίνα θα γίνει η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ και την πρώην ΕΣΣΔ, που αποκτά σεληνιακό υλικό.


China's Chang'e-5 spacecraft takes off from moon with samples

Η αποστολή του Chang’e 5 σηματοδοτεί ένα νέο στάδιο στο κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα, το οποίο κατέγραψε μια μεγάλη επιτυχία το 2019, όταν για πρώτη φορά στα χρονικά διαστημικό σκάφος προσσεληνώθηκε στη «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης.


china_lunar


china_lunar1


china_lunar2


china_lunar4

Δημοφιλέστερα

To Top