Πολιτική

Ξεκίνησε η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή με κόντρες και «ενσυναίσθηση»

Από τα επιμέρους θέματα της συζήτησης που ως κεντρικό θέμα έχει την οικονομία, επιβεβαιώνεται η τελευταία πολιτική τάση να τοποθετείται η λέξη «ενσυναίσθηση» σε κάθε ομιλία. 

Με σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την οικονομία και την πανδημία ξεκίνησε η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά την σημερινή πρώτη συνεδρίαση τοποθετούνται οι γενικοί εισηγητές των κομμάτων, η διαδικασία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες για να κορυφωθεί την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία.

Από τα επιμέρους θέματα της συζήτησης που ως κεντρικό θέμα έχει την οικονομία, επιβεβαιώνεται η τελευταία πολιτική τάση να τοποθετείται η λέξη «ενσυναίσθηση» σε κάθε ομιλία.

Μετά τα «μνημόνια» και «αντιμνημόνια», το «αφήγημα» και την «κανονικότητα» το σύνολο σχεδόν των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας σπεύδει να προσθέσει στις τοποθετήσεις του τον συγκεκριμένο όρο της ψυχολογίας.

«Οι αντιπολιτεύσεις της Ευρώπης πολιτεύονται με ενσυναίσθηση, και αντίληψη των ευθυνών τους και των δυνατοτήτων της χώρας τους. O ΣΥΡΙΖΑ παραμένει οπαδός του δόγματος της καταστροφής» είπε ο εισηγητής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου. «Δεν έχετε ενσυναίσθηση της κατάστασης» απάντησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου.

Μπάμπης Παπαδημητρίου (ΝΔ): O ΣΥΡΙΖΑ παραμένει οπαδός του δόγματος της καταστροφής

Από την ΝΔ ο κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου ανέφερε πως «σε όλη την Ευρώπη, όπως και στη χώρα μας, οι πολίτες στην πλειοψηφία τους, υποστηρίζουν τις προσπάθειες των κρατών τους και, τελικά, των κυβερνήσεων τους. Πουθενά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν σωπαίνουν -με την εξαίρεση των ακραίων λαϊκιστών – πουθενά όμως δεν κηρύσσουν τη διχόνοια, δεν φέρνουν την καταστροφή. Πολιτεύονται με ενσυναίσθηση, και αντίληψη των ευθυνών τους και των δυνατοτήτων της χώρας τους.

O ΣΥΡΙΖΑ παραμένει οπαδός του δόγματος της καταστροφής. Λοιδορεί τις προσπάθειες των πολλών: στο σύστημα υγείας, στον τουρισμό, στο εμπόριο, στις βιομηχανίες, στην εστίαση, στις συγκοινωνίες· όλους όσοι δίνουν μάχες για να μείνουμε όρθιοι και ασφαλείς» για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι «προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι ως κυβέρνηση, δεν αύξησαν αλλά μείωσαν τα κονδύλια για την υγεία. Ακόμη κι η τρόικα ζητούσε να αυξηθούν οι δαπάνες υγείας, με ποιοτικά κριτήρια και είχε συμφωνήσει να εξαιρούνται οι προσλήψεις στο ΕΣΥ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ άφησε τα βάρη στα ασφαλιστικά ταμεία και στο πορτοφόλι των πολιτών. Και τώρα δεν ψηφίζουν ούτε την επαύξηση του μεριδίου της υγείας.

Οι πολίτες πληρώνουν, κάθε χρόνο, γύρω στα 15 δις. μέσω εισφορών, φόρων και απευθείας από το εισόδημά τους. Με αυτό το ποσό, αν τα νοσοκομεία μας γίνουν αυτόνομα αλλά και υπεύθυνα της οικονομικής και ιατρικής διαχείρισης, αν τιμολογηθούν σωστά οι υπηρεσίες και τα υλικά και αν βεβαίως αναπτυχθεί η ιδιωτική ασφάλιση, η οποία σήμερα πληρώνει μόλις το 4,5% αυτής της δαπάνης, η δημόσια υγεία θα κόστιζε λιγότερα στον πολίτη και θα του προσέφερε περισσότερα».

Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε πως τα οριστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν μεταξύ άλλων πως « στην περίοδο 2015-2018, η Ζώνη του Ευρώ αύξησε το ΑΕΠ της κατά οκτώ εκατοστιαίες μονάδες, ενώ εμείς μόλις 2%. Στο ένα τέταρτο των άλλων χωρών» και πρόσθεσε σε άλλο σημείο «Είναι προφανές πως όταν πρόκειται για αριθμούς και γεγονότα, ο κ. Τσίπρας εκδηλώνει την εμμονή του στην μανιοκαταθλιπτική καταστροφολογία, μια κατάσταση που συχνά εκδηλώνεται στον κόσμο της ντεμέκ «αριστεράς». Με τον ίδιο τρόπο, την δογματική προσήλωση στη μιζέρια και πολιτική επιμονή στην γκρίνια, αντιμετωπίζει και την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας. Εμείς οι φιλελεύθεροι προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας, όταν το απαιτεί η πραγματικότητα, των αριθμών και των δυσκολιών που διανύουμε, ώστε να εργαζόμαστε προς το συμφέρον της κοινωνίας και όχι της ιδεολογίας»

Έφη Αχτσιόγλου: Η κοινωνία λούζεται την πολιτική της κυβέρνησης

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου είπε κατά την έναρξη της τοποθέτησης της: «ακούγοντας τον εισηγητή της ΝΔ, εξανεμίστηκαν οι οποιεσδήποτε ελπίδες για μια συζήτηση κατά την οποία θα βλέπαμε ότι η πλειοψηφία έχει τουλάχιστον μια ενσυναίσθηση της κατάστασης και του τι συμβαίνει στην κοινωνία».

«Εισπράττουμε μία κυβερνητική πλειοψηφία που είναι εντελώς μακριά από την κοινωνική πραγματικότητα. Η κατανόηση της κοινωνίας δεν είναι μανιοκατάθλιψη αλλά ρεαλισμός. Εσείς ζείτε μέσα στη φούσκα της προπαγάνδας που έχετε δημιουργήσει» είπε σε άλλο σημείο για να συνεχίσει «βιώνουμε την απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης και στην διαχείριση της οικονομικής κρίσης και στην διαχείριση της πανδημίας. Παταγώδης αποτυχία».

Αναφορικά με την πανδημία η κυρία Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι «χάνονται ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν στηρίζει το ΕΣΥ προκειμένου να ενισχύσει ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της Υγείας.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση λόγω της κυβερνητικής επιλογής των «ελαχιστοποιημένων δαπανών». Τέλος, ανέφερε ότι το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται αύξηση μισθών για να προσθέσει ότι «η κοινωνία λούζεται τις συνέπειες της στρατηγικής της κυβέρνησης».

Κώστας Σκανδαλίδης: Μεγαλύτερη η ύφεση το 2021

Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε «ότι στη δίνη της ζοφερής πανδημίας που προκαλεί σεισμικές αναταράξεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, στις συνθήκες αβεβαιότητας και ανασφάλειας που επικρατούν η αίσθηση αυτάρκειας και σιγουριάς που προσπαθεί να μεταδώσει η κυβέρνηση δεν πατά σε στέρεο έδαφος. Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Η εικόνα της χώρας και της πραγματικής οικονομίας είναι αποκαρδιωτική.Καθολική εργασιακή ανασφάλεια και διόγκωση της ανεργίας. Δραματική μείωση εισοδημάτων και φτωχοποίηση ευρέων κοινωνικών στρωμάτων. Λουκέτα κατά συρροή σε επιχειρήσεις και πλειστηριασμοί. Αύξηση των κόκκινων δανείων. Και ένας δημόσιος τομέας που αφήνεται μόνος του, χωρίς την απαιτούμενη ενίσχυση να αντιπαλεύει τις αντίξοες συνθήκες στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις δομές της διοίκησης».

Σε άλλο σημείο υποστήριξε πως «είναι ένας Κρατικός Προϋπολογισμός έωλος στις προβλέψεις, εξ αρχής ανεφάρμοστος και αιθεροβάμων. Είναι βαθιά ταξικός στις επιλογές καθώς υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των ολίγων εχόντων σε βάρος των πολλών παλιών και νέων μη προνομιούχων» ενώ εκτίμησε ότι η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει η κυβέρνηση.

Δημοφιλέστερα

To Top