Διεθνή

Παρίσι: Ο Δήμος «έφαγε» πρόστιμο επειδή απασχολούσε περισσότερες γυναίκες σε σχέση με τους άντρες

Περισσότερες γυναίκες παρά άντρες κατείχαν διοικητικές θέσεις – Έξαλλη η Σοσιαλίστρια δήμαρχος των Παρισίων Αν Ινταλγκό

Στη χώρα της ισότητας και της Δημοκρατίας, το ακούσαμε και αυτό. Οι γαλλικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο στο δημαρχείο των Παρισίων με το επιχείρημα ότι προσελήφθησαν πάρα πολλές γυναίκες σε επιτελικές θέσεις, μία απόφαση που προκάλεσε την έντονη δυσφορία της Σοσιαλίστριας δημάρχου, Αν Ινταλγκό.

Το πρόστιμο των 90.000 ευρώ επιβλήθηκε από το υπουργείο Δημοσίου Τομέα της Γαλλίας με την αιτιολογία ότι το δημαρχείο του Παρισιού παραβίασε τους κανόνες για την ισότητα των φύλων στο προσωπικό του 2018.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι μας έχει επιβληθεί πρόστιμο», δήλωσε ειρωνικά η Αν Ινταλγκό, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι αισθάνθηκε μεγάλη «χαρά» όταν έμαθε για τα πρόστιμα.

Η Αν Ινταλγκό βρέθηκε υπόλογη γιατί διορίστηκαν 11 γυναίκες και μόνο πέντε άνδρες σε διοικητικές θέσεις στο δημαρχείο του 2018, πράγμα που σημαίνει ότι το 69% των διορισμών αφορούσε γυναίκες.

«Η διοίκηση του δημαρχείου, ξαφνικά, έγινε πάρα πολύ φεμινίστρια», είπε η Ινταλγκό, η οποία επανεξελέγη δήμαρχος των Παρισίων πριν από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», το δημαρχείο των Παρισίων παραβίασε έναν κανόνα που χρονολογείται από το 2013, σύμφωνα με τον οποίο, ένα φύλο δεν πρέπει να αντιπροσωπεύει πάνω από 60% σε διευθυντικές θέσεις.

«Αυτό το πρόστιμο είναι προφανώς παράλογο, άδικο, ανεύθυνο και επικίνδυνο», υποστήριξε η Σοσιαλίστρια δήμαρχος επισημαίνοντας ότι οι γυναίκες στη Γαλλία πρέπει να προωθηθούν με «σθένος» καθώς «υστερούν» σε πολλά μέρη της Γαλλίας.

«Ναι, για την ημέρα που θα επιτύχουμε ισοτιμία, πρέπει να επιταχύνουμε το ρυθμό και να διασφαλίσουμε ότι θα διορίζονται περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες», τόνισε με σοβαρό ύφος αυτή τη αφορά.


dimarxos_parisi

Η Αν Ινταλγκό

Απαντώντας στο Twitter, η υπουργός Δημοσίου Τομέα της Γαλλίας, Αμελί ντε Μονσαλάν, παραδέχτηκε ότι το πρόστιμο επιβλήθηκε για τις θέσεις εργασίας στο δημαρχείο το 2018. Έκτοτε , ο «παράλογος» αυτός κανόνας για την ισότητα σε διοικητικές θέσεις καταργήθηκε, τόνισε.

«Θέλω το πρόστιμο που κατέβαλε το Παρίσι για το 2018 να χρηματοδοτήσει συγκεκριμένες ενέργειες για την προώθηση των γυναικών στη δημόσια υπηρεσία. Σας καλώ να το συζητήσετε!», έγραψε σε μήνυμά της προς την Σοσιαλίστρια δήμαρχο των Παρισίων.

Δημοφιλέστερα

To Top