Οικονομία

Το κοσμικό παλαιοπωλείο της Τρίπολης, η μάχη για τη δουλειά της bad bank και ο ασφαλιστής με τον καναλάρχη

Για τους ρέκτες των παλαιών αντικειμένων υπάρχει ένας νέος παράδεισος που ακούγεται τελευταίως στα κοσμικά σαλόνια της αθηναϊκής ελίτ. Surprise, surprise το high παλαιοπωλείο βρίσκεται στην Τρίπολη παρακαλώ και τα «κομμάτια» που πωλεί ένα κι ένα.

Surprise, surprise το high παλαιοπωλείο βρίσκεται στην Τρίπολη παρακαλώ και τα «κομμάτια» που πωλεί ένα κι ένα. Σχετικώς προσφάτως «ενεφανίσθη» ένα καταπληκτικό κεφαλάρι κρεβατιού καθώς και μια κονσόλα, σκέτα έργα τέχνης και τα δυο. Είναι από την οικία πασίγνωστου επιχειρηματία που γενικώς πωλούνται πολλά αντικείμενα από τα σπίτια του, αλλά και προσωπικά του αντικείμενα, ακόμα και η περίφημη συλλογή των κρασιών του.

-«Τοο good to be true» ψιθυρίζουν παραζαλισμένοι στις χρηματιστηριακές εταιρίες παρακολουθώντας τον γενικό δείκτη να ανεβαίνει με χαρακτηριστικά bull market. Ναι, οι «χοντρές» εντολές στο ΧΑ έρχονται απέξω. Ναι, η αγορά ήταν και παραμένει χαμηλά. Ναι, άλλαξε το κλίμα. Φυσικά όλα αυτά και πολλά άλλα που λένε στις χρηματιστηριακές για να ερμηνεύσουν την άνοδο του ΧΑ ισχύουν. Ένας όμως από τους βασικούς λόγους της ανόδου -που δεν λέγεται, αλλά φημολογείται στην αγορά- είναι ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου σε πολύ ψηλότερες τιμές μετοχών από τις τρέχουσες για να καθαρίσουν με το άχθος των κόκκινων δανείων.

-Άσχετο αλλά ενδιαφέρον γιατί είναι ενδεικτικό πως αλλάζει η εποχή: Μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρίες που δουλεύουν με ξένους θεσμικούς, αναφέρουν πως αρκετές από τις μεγάλες εντολές στο ΧΑ «έρχονται με τα καλώδια», δηλαδή αυτοματοποιημένα επειδή οι τιμές πέρασαν κάποια όρια ή σημεία που βγάζουν νόημα στον αλγόριθμο και νοσταλγούν την εποχή που δούλευαν για μέρες να εκτελέσουν στις τιμές-όρια μια μεγάλη εντολή.

-Σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώθηκε η επένδυση του EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη, στην εταιρία κυβερνοασφάλειας Omprela. Μαθαίνω ότι σύντομα ακολουθεί και νέα επένδυση του ΕΟS Capital σε γνωστή εταιρία τροφίμων.

-Τι θέλετε να πει η στήλη; Σηκώνει τα χέρια ψηλά. Έγκυρη πηγή που έχει ανοικτή γραμμή με την Google μετέφερε στη στήλη -έπειτα από σχετική επικοινωνία- ότι ο ψηφιακός κολοσσός δεν διατηρεί κανένα ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Από την άλλη πλευρά κυκλοφορούν στην αγορά μεσίτες που αναζητούν οικόπεδα για την Αmazon και την Google.

-Μονομαχία συμβούλων για την Bad Bank: Η Τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποίησε για να συντάξει το σχέδιο τις υπηρεσίες των Rothchild, Boston Consulting Deloitte. Το ΥΠΟΙΚ με συνεργάτες του πρωθυπουργού προσέλαβαν για την αξιολόγηση της πρότασης της ΤτΕ τις Lazard και AXIA και η Goldman Sachs δια του Χ. Ηλιάδη σε ρόλο τα πανθ΄ ορά παρακολουθεί τις εξελίξεις.

-Γίνεται προσπάθεια να πάει στη Βουλή μέσα στο Δεκέμβριο το νομοσχέδιο που αλλάζει τα κριτήρια για την επιλογή των προσώπων που συμμετέχουν στα ΔΣ των τραπεζών. Η συζήτηση με τους θεσμούς ήδη έχει ξεκινήσει και το θέμα δεν συναντά εμπόδια, αφενός γιατί υπάρχει σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία και αφετέρου επειδή οι ισχύουσες διατάξεις είναι εξευτελιστικές για ελεύθερο κράτος. Ωστόσο δύσκολα το νομοσχέδιο θα προωθηθεί στη Βουλή τον Δεκέμβριο, επειδή είναι σύνθετο και δύσκολο το δεύτερο θέμα που ρυθμίζει, δηλαδή τη συμμετοχή του Δημοσίου στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Υπάρχουν ζητήματα κρατικής ενίσχυσης αλλά και διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ των θεσμών.

-Στην αγορά κυκλοφορεί ότι ο πολυσυζητημένος τις τελευταίες ημέρες ασφαλιστής, ξεκινά ασφαλιστική εταιρία με συνέταιρο καναλάρχη που έχει επιχειρηματικές ανησυχίες εντός κι εντός συνόρων.

-Οι πηγές μου αναφέρουν ότι η ώρα της κρίσης για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ έφτασε. Οσο έπαιξαν, έπαιξαν. Από εδώ και πέρα όλα θα κριθούν από τις ικανότητες και την τιμιότητα. Τα υπόλοιπα, στις ανάλογες αίθουσες…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Δημοφιλέστερα

To Top