Διεθνή

Ανησυχητική έρευνα: Πιθανόν να πρέπει να ανανεωθούν τα εμβόλια κορωνοϊού για τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής

Έρευνα που διενεργήθηκε από επιστήμονες της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής αποκαλύπτει ότι η μετάλλαξη καθιστά τον ιό ανθεκτικό στα αντισώματα.

Προβληματισμένη στέκτεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα απέναντι στη σχέση μεταλλάξεων κορωνοϊού και εμβολίων.

Ορισμένοι επιστημονιικοί κύκλοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί απέναντι στο θέμα, ωστόσο άλλοι, ανάμεσα στους οποίους και ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι, διαμηνύουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Τα εμβόλια κορωνοϊού ενδέχεται να χρειαστεί να επανασχεδιαστούν για να ενισχύσουν την προστασία έναντι της ιδιαίτερα μεταδοτικής νέας παραλλαγής που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με έρευνα, στην οποία επισημαίνεται ότι όσοι έχουν νοσήσει ήδη από κορωνοϊό μπορεί να μην προστατεύονται από τη νέα μετάλλαξη.

Έρευνα που διενεργήθηκε από επιστήμονες της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής αποκαλύπτει ότι η μετάλλαξη, γνωστή με την κωδική ονομασία 501Y.v2 ή B1351, καθιστά τον ιό ανθεκτικό στα αντισώματα.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι πιο πιθανό να μολυνθούν ξανά άτομα που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό και ότι τα εμβόλια που διατίθενται σε ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

Εξαιτίας της παραλλαγής εμφανίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους, τέθηκαν σε εφαρμογή ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ανά τον κόσμο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ικανότητα των αντισωμάτων να εξουδετερώσουν τον ιό μειώθηκε οκτώ φορές με τη νέα παραλλαγή, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται κατά οκτώ φορές περισσότερα αντισώματα για να καταπολεμηθεί η παραλλαγή B1351.

Δημοφιλέστερα

To Top