Ελλάδα

Δάνεια κομμάτων: Σε απολογία καλούνται περισσότερα από 100 άτομα για το αδίκημα της απιστίας

Οι τράπεζες δεν είχαν υποβάλλει μήνυση για το αδίκημα της απιστίας

Ανοιχτή παραμένει σε επίπεδο ανάκρισης η υπόθεση χορήγησης δανείων σε πολιτικά κόμματα.

Η ανακρίτρια Βασιλική Μπράτη, κάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε απολογία περισσότερα από 100 άτομα, στελέχη τραπεζών και υπευθύνους ταμείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η κλήτευσή τους σε απολογία αφορά στο αδίκημα της απιστίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η σχετική δικογραφία είχε αρχικά κλείσει καθώς οι τράπεζες δεν είχαν υποβάλλει μήνυση για το αδίκημα της απιστίας. 

Ωστόσο, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο με βούλευμα, που εξέδωσε, έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη που επιβάλλει διαφορετική μεταχείριση για στελέχη των τραπεζών σχετικά με το αδίκημα της απιστίας.

Για τον λόγο αυτό, η δικογραφία επέστρεψε στη ανακρίτρια η οποία και απέστειλε, ως όφειλε, τις κλήσεις σε απολογία.

Υπενθυμίζεται πως για την ίδια υπόθεση, δηλαδή για το αδίκημα της απιστίας σε σχέση με υπαλλήλους τραπεζών έχουν εκδοθεί και αντίθετα βουλεύματα, δηλαδή βουλεύματα που έχουν κρίνει συνταγματική τη ρύθμιση που ορίζει ότι η δίωξη σε βάρος τους δεν είναι αυτεπάγγελτη και απαιτείται η υποβολή έγκλησης.

Πάντως, για τις συγκεκριμένες αποφάσεις έχει ασκηθεί αναίρεση και εκκρεμεί η απόφαση από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ενώ όπως εκτιμάται οριστική λύση στο θέμα αυτό που αφορά τη συνταγματικότητα της διάταξης θα δώσει η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Δημοφιλέστερα

To Top