Διεθνή

Επίθεση στο Μάντσεστερ: Θα μπορούσε να σωθεί η οκτάχρονη Κύπρια «αν λάμβανε καλύτερες πρώτες βοήθειες»

Ιδιωτική έρευνα που πραγματοποιήσαν οι γονείς της έδειξε πως ένα – δυο απλά πράγματα θα μπορούσαν να είχαν σώσει τη ζωή της Σάφι Ρούσος, που έχασε τη ζωή της το 2017, στην επίθεση σε συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ 

Η οκτάχρονη με καταγωγή από την Κύπρο, Σάφι-Ρόουζ Ρούσος, η οποία ήταν το νεαρότερο θύμα της βομβιστικής επίθεσης σε συναυλία στο Μάνστσεστερ το 2017, «θα μπορούσε να είχε σωθεί, αν είχε λάβει καλύτερες πρώτες βοήθειες».

Το κοριτσάκι είχε χάσει τη ζωή του, επειδή έχασε πολύ αίμα, έπειτα από τον τραυματισμό του στα πόδια, απόρροια της έκρηξης σε αρένα, στη διάρκεια συναυλίας της Αριάνα Γκράντε, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 22 ανθρώπων.

Σήμερα έγινε γνωστό, μέσα από έκθεση που προέκυψε από ιδιωτική έρευνα της οικογένειάς της, πως θα μπορούσε να έχει επιβιώσει, αν οι διασώστες που έφτασαν στο σημείο, είχαν ενεργήσει διαφορετικά.


rousos2

Συγκεκριμένα, η έκθεση αποκάλυψε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε απλά ένα τουρνικέ ή κάποιο νάρθηκα για να ασκήσει πίεση και να μειώσει την αιμορραγία.

Αρχικά, αυτό που είχε ανακοινωθεί στους γονείς της (η μητέρα της είχε, επίσης, τραυματιστεί, αλλά κατάφερε να επιβιώσει) ήταν πως η Σάφι είχε χάσει τη ζωή της αμέσως μετά την έκρηξη.


rousos3

Ωστόσο, η έκθεση, η οποία προέκυψε από την εξέταση των συνθήκών του θανάτου της, δείχνει ότι έζησε περισσότερο από μία ώρα μετά την έκρηξη.

Μάλιστα, έγινε γνωστό πως το κορίτσι ρώτησε έναν παραϊατρικό, «Θα πεθάνω;» καθώς μεταφερόταν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο.

«Θα μπορούσε να σωθεί. Πώς θα συνεχίσουμε να ζούμε με αυτές τις πληροφορίες; Πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπνέουμε με αυτές τις πληροφορίες;» είπε στο BBC ο πατέρας της, Άντριου Ρούσος.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι το πλήρωμα ασθενοφόρων και η ιατρική ομάδα στο νοσοκομείο, δεν χρησιμοποίησαν τουρνικέ ή νάρθηκες για τους τραυματισμούς της Σάφι.

«Εκπαιδευμένοι γιατροί ήταν μαζί της. Και ζητούσε βοήθεια. Ήξερε τι συνέβαινε και αιμορραγούσε» πρόσθεσε ο πατέρας της.

Δημοφιλέστερα

To Top