Διεθνή

Γαλλία: Ο ιστορικός σκιτσογράφος Plantu αποχωρεί από τη «Le Monde»

Ο Plantu αποχωρεί μετά από 50 χρόνια συνεργασίας και ξεκαθαρίζει ότι η απόφασή του δεν συνδέεται με την απόφαση του Xavier Gorce να φύγει από την εφημερίδα – Τα σκίτσα του βρίσκονταν στο πρωτοσέλιδο της «Le Monde»

Την αποχώρησή του από την εφημερίδα «Le Monde», τα πρωτοσέλιδα της οποίας κοσμούσε με το σκίτσο του, ανακοίνωσε ο ιστορικός σκιτσογράφος Plantu.

Πάντως, ο σκιτσογράφος διευκρινίζει ότι η απόφασή του δεν συνδέεται με την αντίστοιχη του συναδέλφου του Xavier Gorce να κλείσει την πόρτα της εφημερίδας.

«Στις 31 Μαρτίου θα αντικατασταθώ από σκίτσα του Cartooning for Peace, της ένωσης που ίδρυσα μαζί με τον Κόφι Αναν εδώ και 15 χρόνια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι ανάλογα με την επικαιρότητα θα υπάρχει «ένα αμερικανικό, ρωσικό, βενεζουελάνικο, αλγερινό…σκίτσο».

Ζητούσε την αντικατάστασή του από κάποιον νέο

Ο Plantu λέει ότι αυτή η λύση προωθήθηκε με κοινή συμφωνία με τον διευθυντή της Le Monde Ζερόμ Φενολιό και την ένωση Cartooning for Peace: «Έχουμε 52 χώρες που εκπροσωπούνται στην Cartooning for Peace», πράγμα που «μας επιτρέπει να έχουμε κάθε μέρα ένα σκιτσογράφο από διαφορετική χώρα, με την δική του άποψη».

Ο διάσημος σκιτσογράφος τονίζει ότι η αποχώρηση αυτή έπειτα από 50χρονη συνεργασία δεν έχει καμία σχέση με την πολεμική που δημιουργήθηκε γύρω από την αποχώρηση του Xavier Gorce και ότι ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό.

«Εδώ και δέκα χρόνια ζητούσα από τον διευθυντή της Monde να με αντικαταστήσει ένας νέος», λέει, υπογραμμίζοντας ότι ο συνάδελφός του Xavier Gorce έχει την πλήρη υποστήριξή του.

Παραίτηση του Xavier Gorce λόγω διαφωνίας με την εφημερίδα

Ο Xavier Gorce ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα εργασθεί πλέον ποτέ για την εφημερίδα, διότι «η ελευθερία δεν είναι διαπραγματεύσιμη» και αυτό διότι η εφημερίδα χαρακτήρισε «λάθος» την δημοσίευση σκίτσου για την αιμομιξία που σόκαρε τους αναγνώστες.

«Τον υποστηρίζω φανατικά, λατρεύω το στιλ του. Πρέπει να αγωνιστούμε για την αυτονομία του χιούμορ. Η σοβαροφάνεια μάς κατακλύζει, είναι η χολέρα του φανταστικού», δήλωσε ο Plantu, επαναλαμβάνοντας μία φράση του Guy Bedos που πέθανε πρόσφατα.

Μαχητής της ελευθερίας της γνώμης, ο Jean Plantureux (Plantu), θα είναι 70 ετών τον Μάρτιο, τραγάνιζε κάθε μέρα την επικαιρότητα στην πρώτη σελίδα της Monde με το χλευαστικό και ανατρεπτικό κραγιόνι του .

Δημοφιλέστερα

To Top