Ελλάδα

Η επόμενη μέρα του Τραμπ: Τον κυνηγούν οι τράπεζες, τον έκοψαν τα social, του γυρνούν την πλάτη και οι δικοί του

Ωρες αγωνίας στην Αμερική εν αναμονή της ορκωμοσίας Μπάιντεν – Ο Στρατός στους δρόμους για να αποτρέψει ένοπλους οπαδούς του απερχόμενου προέδρου, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστια χρέη αλλά και τις οδυνηρές συνέπειες της διχαστικής τακτικής του

Δεν είναι η πρώτη φορά όπου ένας πολιτικός ηγέτης κάνει μια κίνηση για να ανατρέψει υπέρ του μια κατάσταση κι αυτή τελικά αποδεικνύεται μπούμερανγκ. Αυτή είναι η περίπτωση Τραμπ. Εάν είχε περιοριστεί στη ρητορική του περί νοθείας που του «έκλεψε» την επανεκλογή και θα είχε τροφοδοτήσει τους οπαδούς του με ό,τι έχουν πολιτική ανάγκη και δεν θα βρισκόταν στη δεινή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Το να σέβεται ένας ηγέτης το μέτρο, να ξέρει πού να σταματήσει, ώστε να μην υπερβεί το όριο όπου η κίνησή του θα γυρίσει μπούμερανγκ είναι η πεμπτουσία της πολιτικής σοφίας. Και από τέτοια ο Τραμπ δεν διαθέτει. Μπορεί να έδειξε πολιτικό ένστικτο, καβαλώντας το άλογο της κοινωνικής δυσαρέσκειας έως και οργής που επικρατεί στη λευκή μικρομεσαία συντηρητική «βαθιά Αμερική», αλλά μέχρις εκεί. Η απομόνωσή του είναι ασφυκτική και το γεγονός ότι ουσιαστικά διώκεται εκ των πραγμάτων απονομιμοποιεί και το κίνημά του. Εάν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν τον έχει εγκαταλείψει τελείως είναι όχι επειδή ο απερχόμενος πρόεδρος ασκεί μεγάλη επιρροή, αλλά επειδή ένα κατεξοχήν συστημικό κόμμα έχει κι αυτό βρεθεί στη δίνη, με αποτέλεσμα να απειλείται ο ρόλος του ως πυλώνα του αμερικανικού πολιτικού συστήματος.

Ο Τραμπ, λοιπόν, εγκαταλείπεται όχι μόνο από το κόμμα του, αλλά και από συνεργάτες, από χορηγούς, ακόμα και από δικηγόρους του. Λέγεται ότι ήδη βρίσκεται στην πόρτα και η κόρη του Ιβάνκα, αγαπημένη και συνοδοιπόρος του κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του. Η ταπεινωτική κατάληξη δεν είναι, όμως, τα μοναδικά προβλήματά του. Ρωγμές έχει αρχίσει να εμφανίζει και ο επιχειρηματικός του όμιλος, ο οποίος ήταν κατά πολλούς εξαρχής υπερεκτιμημένος.

Ο ίδιος συστηματικά ανέβαζε την αξία των περιουσιακών του στοιχείων, σε μια προσπάθεια να βρεθεί ψηλότερα στην ετήσια λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων της Αμερικής. Η τρέχουσα αξία της περιουσίας του Τραμπ ανέρχεται σε 2,5 δισ. δολάρια. Υπέστη μείωση της τάξης του 30%, συγκριτικά με τα 3,7 δισ. δολάρια που είχε δηλώσει στις προεδρικές εκλογές του 2016. Τότε είχε δηλώσει: «Κατέθεσα την προσωπική οικονομική δήλωσή μου και είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ιστορία… Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα σ’ έναν επιχειρηματία και στους ανόητους και λάτρεις του μπλα-μπλα πολιτικούς».


f1_000_8YN9MJ

Εκατοντάδες στρατιώτες κοιμούνται στο εσωτερικό του Καπιτωλίου μετά την επίθεση των υποστηρικτών του Τραμπ, οι οποίοι απειλούν να επαναλάβουν τις ταραχές τις ημέρες που μεσολαβούν μέχρι την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν
Μεγάλες υποχρεώσεις

Τη στιγμή, όμως, που η μία τράπεζα μετά την άλλη ανακοινώνει ότι παύει οποιαδήποτε συνεργασία με εταιρείες συμφερόντων του, στα επόμενα τρία χρόνια ο όμιλος Τραμπ οφείλει να εξυπηρετήσει 14 μεγάλα δάνεια που σχετίζονται με 12 ακίνητα, συμπεριλαμβανομένου και του περίφημου Trump Tower στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν, του ξενοδοχείου του στην Ουάσινγκτον, θερέτρων, γηπέδων γκολφ και του Trump International Hotel & Tower στο Σικάγο.

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος ουρανοξύστης που έχει κατασκευαστεί ποτέ στην πόλη και ένας από τους δέκα ψηλότερους των ΗΠΑ. Τουλάχιστον έξι από αυτά τα δάνεια, ύψους περίπου 479 εκατ. δολαρίων, έχουν εγγυητή τον ίδιο τον Τραμπ. Ως συνέπεια, θα μπορούσαν να κατασχεθούν τα προσωπικά του και όχι μόνο τα εταιρικά περιουσιακά στοιχεία του. Τα δάνεια αυτά προέρχονται από τη Ladder Capital, μια εξειδικευμένη τράπεζα που ασχολείται αποκλειστικά με κτηματομεσιτικά.

Επιπλέον, υπερχρεωμένος εμφανίζεται ο όμιλός του και στην Deutsche Bank, αλλά και στη Vornado Realty Trust, στην οποία έχει δοθεί ως εγγύηση το 30% της ιδιοκτησίας των πύργων με γραφεία της Vornado. Αυτά τα χρέη πιθανόν να μην εξυπηρετηθούν, αφού πια η αγορά αντιμετωπίζει τον Τραμπ σαν μολυσματική νόσο και γι’ αυτό αποφεύγει να συνδεθεί μαζί του, πόσο μάλλον να τον διευκολύνει.

Ενδεικτικό παράδειγμα του κλίματος που επικρατεί είναι η ανακοίνωση της Deutsche Bank, που σταματάει κάθε νέα συναλλαγή με τον όμιλο Τραμπ.

Πρόκειται για ισχυρό πλήγμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η γιγαντιαία αυτή τράπεζα υπήρξε επί δεκαετίες βασικός χρηματοδότης του, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση των επιχειρήσεών του. Η τράπεζα περιπαικτικά αποκαλούνταν και «ταμείο Τραμπ», ενώ έχει βρεθεί στο στόχαστρο εισαγγελικών ερευνών εξαιτίας των προνομιακών, αλλά και σκιωδών συναλλαγών μαζί του.

Εκτός από τα δικά της οικονομικά προβλήματα και σκάνδαλα, που περιλαμβάνουν τσιμπημένα επιτόκια, ξέπλυμα χρήματος και άλλες δυσάρεστες πρακτικές, οι δεσμοί της με τον Tραμπ την έχουν εμπλέξει σε έρευνες επιτροπών του Κογκρέσου, καθώς και της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια των οποίων ζητήθηκε από τη διοίκηση της τράπεζας πρόσβαση στα οικονομικά αρχεία του Τραμπ.

Λέγεται ότι πολύ πριν από τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, προτού καν εκλεγεί πρόεδρος, οι πολιτικές φιλοδοξίες του επιχειρηματία ανησυχούσαν την Deutsche Bank, η οποία δεν επιθυμούσε την άνοδό του στον Λευκό Οίκο και επ’ ουδενί την επανεκλογή του, η οποία θα καθιστούσε ευκολότερη για εκείνον την ευνοϊκή αναδιάρθρωση των δανείων του ομίλου του. Τι θα έκανε η τράπεζα; Θα κυνηγούσε τα περιουσιακά στοιχεία του εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ;

Η μακροχρόνια και πολισχιδής αυτή σχέση ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν η τράπεζα επέλεξε να χρηματοδοτήσει ακίνητα. Μετά από αρκετές κερδοφόρες συμφωνίες, η Deutsche Bank συνειδητοποίησε τον λόγο για τον οποίο άλλες τράπεζες θεωρούσαν τον Τραμπ προβληματικό πελάτη. Οταν πιεζόταν να αποπληρώσει, επέλεγε τρόπους υπεκφυγής, ακόμα και να κηρύξει πτώχευση.

Το 2008 αθέτησε την αποπληρωμή δανείου ύψους 640 εκατ. δολαρίων προς την τράπεζα για την κατασκευή του ξενοδοχείου του στο Σικάγο. Στη συνέχεια υπέβαλε μήνυση, απαιτώντας αποζημίωση δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατηγορώντας την Deutsche Bank και άλλους πιστωτές του ότι συνέβαλαν στην τότε οικονομική κρίση, στην οποία απέδωσε και την αδυναμία αποπληρωμής του δανείου.

Η Deutsche Bank είχε απαντήσει με μήνυση, απαιτώντας 40 εκατ. δολάρια, τα οποία υποστήριζε ότι ο Τραμπ είχε προσωπικά εγγυηθεί για την επένδυση. Τέσσερα χρόνια αργότερα, σε μια παράξενη εξέλιξη, ο Τραμπ συνεργάστηκε εκ νέου με την Deutsche Bank, εξασφαλίζοντας νέο δάνειο 99 εκατ. δολαρίων. Η νέα χρηματοδότηση προήλθε από διαφορετικό τμήμα της τράπεζας, αλλά βοήθησε στην αποπληρωμή του αρχικού χρέους του.


075_samperio-notitle210114_nponc

Η ιστοσελίδα της καμπάνιας του απερχόμενου προέδρου συνεχίζει να ζητά από τους επισκέπτες τις να συνεισφέρουν χρήματα. Υπολογίζεται ότι μόνο σ’ έναν μήνα εισέρρευσαν στα ταμεία της εκστρατείας του Τραμπ περισσότερα από 200 εκατ. δολάρια. Σε περίπτωση δωρεάς άνω τον 5.000 δολαρίων το ποσό διοχετεύεται εξ ολοκλήρου στον αγώνα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος, τουτέστιν στον ίδιο τον απερχόμενο πρόεδρο
Τεράστια δάνεια

Το τμήμα της Deutsche Bank, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με πλούσιους πελάτες, συνέχισε να δανείζει στον Τραμπ. Ετσι, του δόθηκαν δύο επιπλέον δάνεια συνολικού ύψους 125 εκατ. δολαρίων, έτσι ώστε να χρηματοδοτήσει την αγορά και την ανακαίνιση του θέρετρου γκολφ Doral στο Μαϊάμι το 2012. Και τα δύο είναι δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου και λήγουν το 2023. Το 2014, ο Τραμπ πήρε ένα νέο δάνειο από την Deutsche Bank με κυμαινόμενο επιτόκιο για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του πολυτελούς ξενοδοχείου του στην Ουάσινγκτον. Το υπόλοιπο αυτού του χρέους, ύψους 170 εκατ. δολαρίων, λήγει το 2024. Το ίδιο έτος πρέπει να καταθέσει και 50 εκατ. δολάρια για το ξενοδοχείο και το συγκρότημά του στο Σικάγο. Ο Τραμπ έχει πάρει επιπλέον δάνεια από τη Ladder Capital, μια χρηματοοικονομική εταιρεία που ειδικεύεται στη δέσμευση εμπορικού χρέους σε τίτλους με υποθήκη. Εταιρείες όπως η Ladder είναι συχνά δανειστές έσχατης λύσης για εταιρείες που για τον έναν ή τον άλλον λόγο δυσκολεύονται να λάβουν χρήματα από τις παραδοσιακές τράπεζες.

Τέτοιες εταιρείες είναι διατεθειμένες να πάρουν επικίνδυνα ρίσκα επειδή στην ουσία τιτλοποιούν το χρέος και μεταβιβάζουν την ευθύνη γι’ αυτό στους επενδυτές. Ο Τραμπ έχει δύο δάνεια από την Ladder: ένα 100 εκατ. δολαρίων για το Trump Tower και ένα περίπου 13 εκατ. δολαρίων που συνδέεται με το ξενοδοχείο «Trump Plaza», το οποίο και λήγει τον Σεπτέμβρη του 2022. Υπό τις παρούσες συνθήκες, δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι ο όμιλος Τραμπ θα επιτύχει αναχρηματοδότηση ή παράταση των δανείων. Παράλληλα, πολλά από τα ξενοδοχεία του μαστίζονται από μεγάλη μείωση εσόδων. Κι αυτό συνέβη προτού ο τουρισμός πληγεί καίρια από την πανδημία. Η οικονομική αυτή ζημία απέρρεε κυρίως από ένα ρεύμα δυσφορίας έναντι της πολιτικής Τραμπ, το οποίο εκφράστηκε με άτυπο μποϊκοτάζ των επιχειρήσεών του.

Παρότι ο Ερικ Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι το θέρετρο National Doral του Τραμπ στο Μαϊάμι καλπάζει, οι αριθμοί τον διέψευσαν. Τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το 2018 είχε έσοδα 81,4 εκατ. δολάρια από τις δραστηριότητες γκολφ και διαμονής, 15% λιγότερα σε σύγκριση με το 2016. Το 2019 τα έσοδά του μειώθηκαν περαιτέρω. Η κατάσταση πιθανολογείται ότι δεν θα βελτιωθεί συντόμως.

Τα βήματα της Deutsche Bank ακολούθησαν η Signature Bank και ο Επαγγελματικός Σύλλογος Γκολφ, άλλος παραδοσιακός σύμμαχος του Τραμπ, που όμως τώρα τερμάτισε τη συνεργασία μαζί του. Ενα από τα τέσσερα μεγαλύτερα τουρνουά του γκολφ, το οποίο θα ελάμβανε χώρα στο Trump National Golf Club στο Νιού Τζέρσεϊ το 2022, ακυρώθηκε.

Ενας παγκόσμιος οργανισμός για το γκολφ, το R&A, ανακοίνωσε επίσης ότι «δεν σχεδιάζει να διοργανώσει κανένα από τα πρωταθλήματά του στα θέρετρα του Τραμπ στο προβλεπόμενο μέλλον». Η Stripe, μια ιδιωτική εταιρεία που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διεκπεραιώνουν πληρωμές στο Διαδίκτυο, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την επεξεργασία πληρωμών για τον ιστότοπο της προεδρικής εκστρατείας του Τραμπ, η οποία περιέργως είναι ακόμα ενεργή και προσοδοφόρα.

Η ιστοσελίδα της καμπάνιας του απερχόμενου προέδρου συνεχίζει να ζητά από τους επισκέπτες τις να συνεισφέρουν χρήματα. Από τις αρχές Νοεμβρίου, υποστηρικτές του πρόεδρου Τραμπ σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ λαμβάνουν ηλεκτρονικά μηνύματα από τους υπεύθυνους της προεκλογικής εκστρατείας Made America Great Again, στα οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα που σου έχω στείλει ποτέ. Χρειάζομαι τη ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑ. Ακόμα και πέντε δολάρια αρκούν για να στηρίξεις τον αγώνα για δίκαιες προεδρικές εκλογές, στις οποίες υπήρξαν “πολλές παρατυπίες”».

Υπολογίζεται ότι μόνο σ’ έναν μήνα εισέρρευσαν στα ταμεία της εκστρατείας του Τραμπ περισσότερα από 200 εκατ. δολάρια. Το 25% αυτών φτάνει στο ταμείο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ το υπόλοιπο 75% στην προσφάτως ιδρυθείσα οργάνωση «Save America». Σε περίπτωση δωρεάς άνω των 5.000 δολαρίων, το ποσό διοχετεύεται εξ ολοκλήρου στον αγώνα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος, τουτέστιν στον ίδιο τον απερχόμενο πρόεδρο.

Ο Τραμπ φέρεται πιο απομονωμένος από ποτέ. Η σύγκρουσή του με τον Ρούντι Τζουλιάνι, έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες υποστηρικτές του, είναι ενδεικτική. Εδωσε εντολή να μην πληρωθεί για τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο της αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, χωρίς την προσωπική του έγκριση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τραμπ είχε εδώ και ημέρες εκφράσει την ανησυχία του για κάποιες από τις κινήσεις του Τζουλιάνι. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η αμοιβή 20.000 δολαρίων την ημέρα που φέρεται ότι απαίτησε ο δικηγόρος και πρώην δήμαρχος.

Ο απερχόμενος πρόεδρος εμφανίζεται, όμως, προδομένος και από την πλειονότητα των μελών του εσωτερικού του κύκλου. Απέφυγαν να τον υπερασπιστούν δημόσια. Πράγματι, όλοι σιώπησαν μετά τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, υπό την πίεση της διεθνούς κατακραυγής. Ο Λευκός Οίκος είναι αραιά στελεχωμένος, οι άλλοτε πιστοί συνεργάτες του παίρνουν αποστάσεις, τα γραφεία αδειάζουν και ο πρόεδρος ξεσπάει σε όσους έχουν παραμείνει και συνεχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά, αποφεύγοντας, όμως, τις επισκέψεις στο Οβάλ Γραφείο.

Οργή για τους συνεργάτες

Στο στόχαστρο του Τραμπ βρίσκεται ειδικά η εκπρόσωπος Τύπου Κέιλι ΜακΕνάνι, η οποία αποφεύγει να εκτεθεί μετά τα επεισόδια. Ο γαμπρός και σύμβουλός του Τζάρεντ Κούσνερ έχει γίνει κι αυτός αποδέκτης της οργής του. Το ίδιο και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μέντοους. Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα Λάρι Κούντλοου αποκηρύχθηκε ως προδότης μετά την απόφασή του να παραμείνει μέχρι την ορκωμοσία του Μπάιντεν, αλλά να κάνει χρήση του υπολοίπου της αδείας του αυτό το διάστημα.

Από τα ελάχιστα έμπιστα άτομα που πλαισιώνουν αυτές τις ημέρες τον Τραμπ είναι ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ. Τον συνόδευσε και στο Τέξας την περασμένη Τρίτη, στο τελευταίο προγραμματισμένο προεδρικό ταξίδι. Οι δυο τους καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης με το Air Force One συζητούσαν για τις κινήσεις των τελευταίων ημερών του στο αξίωμα. Ο Τραμπ ζήτησε από τον Γκράχαμ να ασκήσει πιέσεις σε συναδέλφους του γερουσιαστές ώστε να μην ψηφίσουν εναντίον του στη «δίκη» που θα γίνει στη Γερουσία.

Πράγματι, ο Γκράχαμ επικοινώνησε με γερουσιαστές εν πτήσει, ενώ κάποιοι εξ αυτών μίλησαν και με τον ίδιο τον Τραμπ, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα τον υπερασπιστούν. Συνεπής σύμμαχος αποδείχθηκε και ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τζέισον Μίλερ. Αποτέλεσε τη μοναδική φωνή εντός του Λευκού Οίκου που υπερασπίστηκε δημόσια τον προϊστάμενό του.

Δεν δικαιολόγησε τα επεισόδια και τη βία, αλλά υποστήριξε ότι όσοι ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του Τραμπ θα πληρώσουν πολιτικό τίμημα. Και δεν περιορίστηκε σε αυτό. Εστειλε σε δημοσιογράφους μια δημοσκόπηση δύο σελίδων, η οποία αποτύπωνε τη μαζική διαφωνία των πολιτών με τη φίμωση του προέδρου από τα social media. Τίτλος του εγγράφου ήταν «Λογοκρισία Big Tech» – αναφορά στο Twitter και σε άλλες εταιρείες κοινωνικών μέσων που έκλεισαν τους λογαριασμούς του Τραμπ.

Τα τελευταία 24ωρα του πρόεδρου στον Λευκό Οίκο περνάνε αργόσυρτα. Μιλάει με μέλη της οικογένειάς του, αν και το αλλοτινό «χρυσό ζεύγος», η κόρη του Ιβάνκα και ο γαμπρός Τζάρεντ, επίσης έχει πάρει κάποιες αποστάσεις, ενώ έχουν σημειωθεί και αρκετές εντάσεις. Παρακολουθεί τηλεόραση, καταριέται αντιπάλους και πρώην φίλους, ενώ επιχειρεί να βάλει σε τάξη τη μετά Λευκό Οίκο εποχή.

Κατά πληροφορίες, εστιάζει την προσοχή του στις επιχειρήσεις του, αλλά και σε ένα σχέδιο πολιτικής αντεπίθεσης. Αν θα εφαρμοστεί ποτέ είναι κάτι που παραμένει άγνωστο. Και με το κλίμα που έχει κυριαρχήσει φαίνεται μάλλον απίθανο να τελεσφορήσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μέλλον δεν φαίνεται ιδιαίτερα ευοίωνο για τον Τραμπ. Στον επιχειρηματία που προσγειώθηκε σαν κομήτης στην Ουάσινγκτον ταιριάζει το «μηδένα προ του τέλους μακάριζε».

Δημοφιλέστερα

To Top