Ελλάδα

Κορωνοϊός: «Επώδυνα αργή» η αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ – 173 νεκροί μέσα στις τέσσερις μέρες του Ιανουαρίου

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι ειδικοί μετά την έναρξη των εμβολιασμών – Ιδιαίτερα ανήσυχοι για το…. μεθεόρτιο αποτύπωμα στα κρούσματα

Με την αγωνία που δημιουργεί η θολή επιδημιολογική εικόνα αλλά και με την αισιοδοξία που επιτρέπει η έναρξη των μαζικών εμβολιασμών στους υγειονομικούς εργαζόμενους και στους ηλικιωμένους στους οίκους ευγηρίας, συνεχίζει τη δύσκολη πορεία της μέσα στην επιδημία του κορωνοϊού η χώρα. Όπως χαρακτηριστικά είπε χθες κατά την χθεσινή, πρώτη για το 2021 ενημέρωση για τον κορωνοϊό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, “πλέον έχουμε ελπίδα ότι οι αριθμοί που μας γέμισαν θλίψη και απελπισία, οι αριθμοί των κρουσμάτων, οι αριθμοί των διασωληνωμένων, ο αριθμοί των θανάτων θα υποχωρήσουν βαθμιαία και θα έχουμε στο εξής καθημερινά τους αριθμούς των εμβολιαζομένων κατά του κορωνοϊού”.

Τα 427 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ επί συνόλου 8.300 τεστ δίνουν μάλλον πλασματική και όχι αντιπροσωπευτική εικόνα της επιδημίας, ενω τη ρευστή κατάσταση επιτείνουν οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις των επιστημόνων για μεθεόρτια αύξηση των κρουσμάτων λόγω της κινητικότητας και του συγχρωτισμού στα σπίτια.

Την ίδια στιγμή, οι 407 διασωληνωμένοι λόγω επιπλοκών της λοίμωξης Covid-19, οι περίπου 1.440 νοσηλευόμενοι στις απλές κλινικές των νοσοκομείων αλλά και οι 128 νέες εισαγωγές που καταγράφηκαν το περασμένο 24ωρο αποτυπώνουν την επώδυνα αργή, όπως την χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, αποκλιμάκωση της επιδημίας τόσο στην κοινότητα όσο και μέσα στο σύστημα υγείας.
Η χθεσινή ημέρα πάντως, αποτέλεσε ένα θλιβερό ορόσημο στους 10 μήνες της πανδημίας στην Ελλάδα, με το “φράγμα” των 5.000 θανάτων να σπάει και τους νεκρούς να ανέρχονται συνολικά στους 5.011 από τις 12 Μαρτίου 2020, όταν και δηλώθηκε ο πρώτος θάνατος από COVID-19 στη χώρα μας. Μέσα στις πρώτες τέσσερις ημέρες του Ιανουαρίου έχουν καταλήξει ήδη 173 άνθρωποι.

Για μία ακόμη ημέρα η Αττική έκοψε πρώτη το νήμα των κρουσμάτων, με τα δυτικά και κεντρικά της περιφέρειας να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του ιικού φορτίου με 53 και 48 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ βελτιωμένα επίπεδα κατέγραψε η Θεσσαλονίκη με 64 κρούσματα. Δύο ακόμα περιοχές της χώρας εντοπίστηκαν σήμερα με διψήφιο αριθμό θετικών διαγνώσεων, η Λάρισα με 18 περιστατικά και η Φθιώτιδα με 11 περιστατικά.

Ωστόσο, το ακριβές ιικό φορτίο αποτυπώνουν τα στοιχεία για τα ενεργά κρούσματα στην Αττική, δηλαδή τους πολίτες με ενεργή λοίμωξη Covid-19. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα υπάρχουν 468 ενεργά κρούσματα, στον Πειραιά 158, στον Ασπρόπυργο 102 ενεργά κρούσματα, στο Μενίδι 101 και στο Περιστέρι 108 ενεργά κρούσματα. Εαν η επιβάρυνση συνεχιστεί σε αυτές τις περιοχές, θεωρείται πολύ πιθανό να επιβληθούν αυςτηρότετα περιοριστικά μέτρα, όπως έγινε σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα.

Χθες, πρώτη ημέρα μαζικών εμβολιασμών στη χώρα μας, στο ΕΣΥ και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), έγιναν 5.665 εμβολιασμοί. Από την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου που ξεκίνησε η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού “Ελευθερία” έχουν γίνει 9.528 εμβολιασμοί.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και επικεφαλής του επιχειρησιακού σχεδιασμού για τον εμβολιασμό των πολιτών, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, αυτήν την εβδομάδα θα διενεργούνται περίπου 5.000 εμβολιασμοί ημερησίως σε 56 δημόσια νοσοκομεία -εμβολιαστικά κέντρα. Από την Παρασκευή που θα ενταχθούν στην εκστρατεία εμβολιασμού άλλα 55 νοσοκομεία οι εμβολιασμοί θα αυξηθούν σε περίπου 8.000 ημερησίως. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όταν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εκστρατείας εμβολιασμού θα έχουν εμβολιαστεί οι υγειονομικοί στο ΕΣΥ καθώς και οι υγειονομικοί στις ιδιωτικές κλινικές, όπως και το σύνολο των φιλοξενούμενων και των εργαζομένων στις 350 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

“Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα. Υπολογίζουμε 120.000 άτομα, ανάλογα με τη συμμετοχή και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να αυξήσουμε τον αριθμό αυτό.Με βάση και τους αριθμούς αυτούς, το τελευταίο δεκαήμερο, υπολογίζουμε στις 20 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και είναι οι συμπολίτες μας που είναι άνω των 85 ετών. Στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα υπολογίζουμε να εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα. Άρα, μέχρι το τέλος του μήνα ο στόχος μας είναι να εμβολιαστεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων, υπολογίζουμε 220.000 άτομα, έχοντας εξασφαλίσει για αυτούς και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer, τακτικής που μέχρι στιγμής ακολουθείται από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης” ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέόυς.

Ο γενικός γραμματέας υπενθύμισε πως η πλατφόρμα για τα ραντεβού που μπορεί να κλείνουν οι πολίτες, θα ανοίξει στις 11 Ιανουαρίου 2021 και οι τρόποι για να κλείσει κάποιος ραντεβού είναι οι εξής:

-Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και θα επιβεβαιώσει το ραντεβού.

-Ο δεύτερος τρόπος είναι στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου ο πολίτης με τη χρήση του ΑΜΚΑ του θα μπορεί να δει αν είναι στις ομάδες που είναι για να εμβολιαστούν και εάν είναι, τότε θα μπορεί να κλείσει το ραντεβού.

-Οποιος δεν είναι εξοικειωμένος με την ψηφιακή τεχνολογία, τότε θα μπορεί να κλείνει το ραντεβού του είτε στα φαρμακεία της γειτονιάς του, είτε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Δημοφιλέστερα

To Top