Διεθνή

Στις Βρυξέλλες για σύσφιξη σχέσεων ο Τσαβούσογλου μετά τις προκλήσεις μπροστά στον Μάας

Συναντήσεις μεταξύ άλλων με Σαρλ Μισέλ, Μαργαρίτη Σχοινά αλλά και Γενς Στόλτενμπεργκ – Τι είχε πει για την Ελλάδα και τις ελληνοτουρκικές διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο

Συναντήσεις με κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ αναμένεται να έχει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Ο κ. Τσαβούσογλου θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη, με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, την Ίλβα Γιούανσον Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και τον Όλιβερ Βάρχεϊ, Επίτροπο αρμόδιο για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια τους ταξιδιού του στις Βρυξέλλες ο Τούρκος ΥπΕξ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η επίσκεψη στην καρδιά της Ευρώπης έρχεται λίγα 24ωρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μπροστά στον Γερμανό ομόλογό του για την Ελλάδα. 

Οι δηλώσεις οι οποίες έγιναν στην Τουρκία στο πλαίσιο της επίσκεψης του Χάικο Μάας στην τουρκική πρωτεύουσα ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις και οποιαδήποτε αλλά βήματα. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει». 

Ο Τσαβούσογλου εστίασε και πάλι στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα διεκδικεί θαλάσσιο χώρο για ένα νησί που είναι σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Τουρκία». 

«Η Ελλάδα μιλά για διεθνές δίκαιο, αλλά δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», προσέθεσε ο κ. Τσαβούσογλου, ισχυριζόμενος ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης «πρέπει να αποκαλούνται Τούρκοι».

Σε ότι αφορά τις επικείμενες διερευνητικές επαφές, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως «ότι συζητήθηκε στους προηγούμενους 60 γύρους, θα συζητηθεί και στον 61ο».

Δημοφιλέστερα

To Top