Οικονομία

Στο υπουργείο εργασίας σήμερα ο πρωθυπουργός- Στην ατζέντα των συζητήσεων οι μεταρρυθμίσεις και η απασχόληση

Έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην πληγή των εκκρεμών συντάξεων που υπερβαίνουν πλέον τις 300.000

Στην μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης όσον αφορά στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό θα αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή του επίσκεψη στις 12μμ στο υπουργείο εργασίας ,λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των ηνίων του υπουργείου από τον Κωστή Χατζηδάκη.

Έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην πληγή των εκκρεμών συντάξεων που υπερβαίνουν πλέον τις 300.000.

Στο επίκεντρο των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι επίσης η στήριξη της απασχόλησης στην μετά Covid – 19 εποχή προκειμένου να μην εκτοξευτεί η ανεργία καθώς τους επόμενους μήνες θα απομακρύνεται σταδιακά η ασπίδα προστασίας που πρόσφεραν οι αναστολές συμβάσεων και τα άλλα μέτρα ενίσχυσης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων. Η ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα θα στηριχθεί εν πολλοίς πολιτική στα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ και ειδικά στις δράσεις κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων.

Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων , σε πρώτη φάση και ειδικότερα τον επόμενο μήνα θα προωθηθεί το εργασιακό νομοσχέδιο. Ο κ. Χατζηδάκης έχει ήδη δηλώσει ότι θα βάλει τις δικές του «πινελιές» στο σχέδιο νόμου που προβλέπει αλλαγές στην αγορά εργασίας με βασικότερες τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συμψηφισμούς υπερωριών και ελαστικότερα ωράρια.

Σε δεύτερη φάση την άνοιξη θα ακολουθήσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση την οποία έχει επωμιστεί ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου και προβλέπει τη δημιουργία του νέου επικουρικού ταμείου με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Στο νέο σύστημα θα εντάσσονται υποχρεωτικά οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας από 1/1/2022, ενώ εθελοντικά θα μπορούν να εντάσσονται οι σημερινοί ασφαλισμένοι έως 35 ετών.

Δημοφιλέστερα

To Top