Οικονομία

Eurogroup: Συνεχίζεται η δημιονομική στήριξη – Το καλοκαίρι οι αποφάσεις για την πολιτική του 2022

Τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζουν τα κράτη – μέλη της ΕΕ για επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα πρέπει να συνεχίσουν για όσο διάστημα χρειαστεί, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup 

Τις πρώτες συζητήσεις για μια σειρά εξαιρετικά σημαντικών ζητημάτων τόσο για την Ευρωζώνη, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τη σταδιακή αντικατάσταση των κρατικών ενισχύσεων στον εταιρικό τομέα με πιο στοχευμένα μέτρα, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στην ΕΕ και την ενίσχυση του διεθνούς ρόλο του ευρώ, συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ο πρόεδρος του συμβουλίου των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου, τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζουν τα κράτη – μέλη της ΕΕ για επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα πρέπει να συνεχίσουν για όσο διάστημα χρειαστεί. Παράλληλα ο κ. Ντόναχιου υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη να συντονιστούν τα δημοσιονομικά ζητήματα στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, όταν θα ξεκινήσει η οικονομική ανάπτυξη στην μετα-πανδημική εποχή τα κράτη-μέλη θα προχωρήσουν σε πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι ορισμένες επιχειρήσεις δεν θα είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα.

«Η κατάσταση παραμένει σοβαρή. Τα ποσοστά απασχόλησης είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που θα θέλαμε να δούμε. Πρέπει να συντονίσουμε την απάντησή μας σε αυτά τα ζητήματα», τόνισε ο κ. Ντόναχιου, κάνοντας λόγο για μια κοινή, ευρωπαϊκή, αντιμετώπιση των εθνικών προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι υπάρχει αισιοδοξία καθώς οι πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ένα μεγάλο μέρος των ενηλίκων Ευρωπαίων πολιτών θα έχουν εμβολιαστεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Και σε αυτό το πλαίσιο ο Επίτροπος Τζεντιλόνι ζήτησε από όλες τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ να εφαρμόσουν «ταχέως» τα φιλόδοξα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Το Eurogroup ασχολήθηκε επίσης και με τα μέτρα που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ, ώστε η οικονομία της ΕΕ να γίνει ισχυρότερη, περισσότερο ανεξάρτητη από διεθνείς κρίσεις και ικανή να εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών.

Σε κάθε περίπτωση, στο αποψινό Eurogroup έλαβε χώρα μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα που θα απασχολήσουν εις βάθος την ΕΕ τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στην τοποθέτησή του, υποστήριξε ότι η συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και της δημοσιονομικής χαλάρωσης που, βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση των μέτρων αυτών, συνδέεται άμεσα με την πορεία της πανδημίας. Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η παράταση των περιοριστικών μέτρων, η οποία ήταν απαραίτητη στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης. Τόνισε, επίσης, ότι η ανάγκη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη σε χώρες των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα των υπηρεσιών και τους κλάδους του, όπως είναι ο τουρισμός.

Ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε τη σημασία της γρήγορης εκταμίευσης πόρων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), καθώς και της αξιοποίησης του συνόλου της χρηματοδότησης που έχει προβλεφθεί για το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά το σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φερεγγυότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, η θέση του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί το «δίχτυ προστασίας» των επιχειρήσεων για όσο απαιτηθεί. Τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας θα χρειαστεί να γίνουν ακόμη πιο στοχευμένα, στηρίζοντας βιώσιμες επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση και να επανεκκινήσουν – με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές – στη φάση της ανάκαμψης της οικονομίας. Ανάκαμψη για την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο, μεθοδικότητα, σύνεση και διορατικότητα, ώστε κοινωνία και οικονομία να βγουν όρθιες από τη σημερινή δοκιμασία και να εισέλθουν σε μια σταθερή πορεία ισχυρής, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

Δημοφιλέστερα

To Top