Διεθνή

Χονγκ-Κονγκ: Κατηγορίες σε 47 μέλη της αντιπολίτευσης για «συνωμοσία περί ανατρεπτικής δράσης»

Οι κατηγορίες αφορούν στον νόμο της εθνικής ασφάλειας που καταδικάζει κάθε αποσχιστική δράση και απειλεί με εισόβια κάθειρξη – Για πολιτικές διώξεις κάνουν λόγο τα μέλη του φιλοδημοκρατικού κινήματος

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα την άσκηση δίωξης για “ανατρεπτική δράση” σε βάρος σχεδόν 50 μελών του φιλοδημοκρατικού κινήματος, στον μεγαλύτερο αριθμό προσώπων στα οποία απαγγέλλονται κατηγορίες την ίδια μέρα βάσει του νόμου για την εθνική ασφάλεια.

Αυτή η απαγγελία κατηγοριών γίνεται περίπου έναν μήνα έπειτα από εκτεταμένη επιχείρηση των δυνάμεων της τάξης κατά την οποία συνελήφθησαν 55 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ορισμένες από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες του φιλοδημοκρατικού κινήματος στο Χονγκ Κονγκ.

Η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι σε 47 ανθρώπους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για “συνωμοσία με στόχο τη διάπραξη ανατρεπτικής ενέργειας“, μια από τις κατηγορίες που αναφέρονται στον νόμο για την εθνική ασφάλεια τον οποίο επέβαλε πέρυσι το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ σε απάντηση σε μήνες διαδηλώσεων που συγκλόνιζαν την πόλη αυτή το 2019.

Η πρώην βρετανική αποικία πέρασε εκείνη την περίοδο την χειρότερη πολιτική της κρίση μετά την επιστροφή της στην κινεζική κυριαρχία το 1997.

Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια -που θεωρείται από τους επικριτές του απειλή για τις ελευθερίες και την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ- τιμωρεί την ανατρεπτική και την αποσχιστική δράση, την τρομοκρατία και την αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις.

Για τις κατηγορίες αυτές μπορεί να επιβληθεί ισόβια κάθειρξη.

Οι άνθρωποι στους οποίους απαγγέλθηκαν σήμερα κατηγορίες εκπροσωπούν ένα πολύ ευρύ φάσμα της τοπικής αντιπολίτευσης, καθώς μεταξύ αυτών βρίσκονται πεπειραμένοι πρώην βουλευτές, όπως οι Τζέιμς Το και Κλόντια Μο, πανεπιστημιακοί, δικηγόροι, κοινωνικοί λειτουργοί και ένας αριθμός νεαρότερων ακτιβιστών.

“Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ περνάνε δύσκολα αυτές τις μέρες”, δήλωσε ο Σαμ Τσεούνγκ, ένας νεαρός ακτιβιστής που συμμετείχε το καλοκαίρι σε ανεπίσημες προκριματικές εκλογές, προτού εισέλθει στο αστυνομικό τμήμα όπου του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες. “Ελπίζω να μην εγκαταλείψουν όλοι το Χονγκ Κονγκ (…) να συνεχίσουν να αγωνίζονται”, πρόσθεσε.

Αυτός είχε συλληφθεί μαζί με περισσότερους από 50 άλλους την αυγή της 6ης Ιανουαρίου κατά την μεγαλύτερη επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ από τον Ιούνιο που ψηφίστηκε ο νόμος για την εθνική ασφάλεια.

Αυτοί ήταν ύποπτοι ότι διοργάνωσαν και μετείχαν σε ανεπίσημες “προκριματικές εκλογές” τον Ιούλιο που αποσκοπούσαν στην επιλογή των ισχυρότερων υποψηφίων για εκλογές για το νομοθετικό συμβούλιο.

Τα μέλη του φιλοδημοκρατικού κινήματος καταδίκασαν τις συλλήψεις αυτές τις οποίες χαρακτήρισαν πολιτικές διώξεις για την ανεπίσημη, ειρηνική αυτή εκλογική διαδικασία, η οποία προσήλκυσε 600.000 ψήφους στην πόλη αυτή των 7,5 εκατομμυρίων.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων “Power for Democracy”, η οποία είχε συνδιοργανώσει τις προκριματικές αυτές εκλογές, ανακοίνωσε σε ανάρτησή της στο Facebook ότι έχει διαλυθεί.

【民主動力停止運作及解散】

因應香港情況最新發展,在新時代政局下,民主動力協調等的工作已完成其歷史任務,經召集人提出及執委會委員通過,即日停止運作,並宣佈解散。

未來我們一定在《基本法》、《港區國安法》及一國兩制框架下,通過不同方式繼續為香港社會服務,奉公守法,維護香港繁榮穩定。

民主動力
召集人 趙家賢

2021年2月27日

Posted by 民主動力 Power for Democracy on Saturday, February 27, 2021

Σύμφωνα με την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, 99 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής ως ύποπτοι για την παραβίαση του νόμου για την εθνική ασφάλεια.

Σε ορισμένους από αυτούς έχει απορριφθεί να οριστεί εγγύηση, όπως στην περίπτωση του μεγιστάνα των μμε Τζίμι Λάι, παρά τις παρατεταμένες νομικές προσφυγές.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της ότι και οι 47 στους οποίους απαγγέλθηκαν σήμερα κατηγορίες θα παρουσιαστούν αύριο το πρωί σε δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα

To Top