Διεθνή

Η Γαλλία αποφάσισε το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται και στους άνω των 65 ετών

Με απόφαση του γαλλικού υπουργείου Υγείας, το εμβόλιο θα χορηγείται στους άνω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα – Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, τόνισε ότι μέσα από έρευνα προέκυψε αποτελεσματικότητα της τάξεως του 80%, με την πρώτη δόση, για το εμβόλιο  AstraZeneca, ως προς την αποτροπή σοβαρής μόλυνσης από κορωνοϊό

Μετά την παρουσίαση επιστημονικών στοιχείων για την κατά 80% αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με την πρώτη μάλιστα δόση, στους άνω των 70 ετών, σε μια σημαντική ανακοίνωση προχώρησε το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας, τονίζοντας ότι τα άτομα άνω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα μπορούν να λαμβάνουν πλέον το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Με την τελευταία επισήμανση από τις γαλλικές υγειονομικές αρχές ανατρέπεται η προηγούμενη απόφαση περί πλαφόν, οπότε το σκεύασμα δεν προορίζεται μόνο για νεότερες ηλικίες.

Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είπε ότι στο εξής όλοι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών, «συμπεριλαμβανομένης και της ηλικιακής ομάδας 65-75», οι οποίοι πάσχουν «από αυτό που αποκαλούμε συννοσηρότητα, από ευπάθειες», θα μπορούν να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca «στον θεράποντα γιατρό τους, στο νοσοκομείο που τους παρακολουθεί» ή «σε λίγες ημέρες, στα φαρμακεία».

Οι ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών θα συνεχίσουν να εμβολιάζονται μόνο με τα σκευάσματα των εταιρειών Pfizer και Moderna στα εμβολιαστικά κέντρα, πρόσθεσε ο υπουργός στις δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση France 2.

Η Βρετανία, η πρώτη χώρα που έδωσε την έγκρισή της στο εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca, το χρησιμοποιεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η γαλλική απόφαση κρίνεται, αν μη τι άλλο, βαρύνουσας σημασίας, σε μια περίοδο που εκφράζονται αμφιβολίες,  για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, επεσήμανε, πάντως, επικαλούμενος επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία, ότι ακόμη και μια δόση των εμβολίων είναι αποτελεσματική καθώς μειώνει κατά 80% την πιθανότητα νοσηλείας στους άνω των 70 ετών.

Αισιοδοξία δημιουργεί, την ίδια ώρα, και το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται πάνω στην ανθεκτικότητα των εμβολίων απέναντι στις παραλλαγές του ιού.

Δημοφιλέστερα

To Top