Ελλάδα

Πέτσας για κακοκαιρία «Μήδεια»: Στην Αττική έπεφτε ένα δέντρο ανά δύο λεπτά

Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι η χιονόπτωση ήταν από τις σφοδρότερες τα τελευταία 40 χρόνια – Στην Αττική κράτησε 36 ώρες – Πώς θα αποζημιωθούν οι πληγέντες και ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Τις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες που δημιούργησε το πέρασμα της «Μήδειας» περιέγραψε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αποτυπώνοντας παράλληλα και τον τρόπο που κινήθηκε ο κρατικός μηχανισμός για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «σύμφωνα με τα στοιχεία μετεωρολόγων η χιονόπτωση ήταν από τις σφοδρότερες τα τελευταία 40 χρόνια» εξηγώντας πως η χιονόπτωση δεν έπληξε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή αλλά το σύνολο της χώρας.

Ειδικά για την Αττική είπε ότι η χιονόπτωση είχε διάρκεια 36 ωρών με μεγάλη ένταση ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Ο ίδιος τόνισε ότι η πυροσβεστική δέχθηκε στην Αττική 2.750 κλήσεις για παροχή βοήθειας ενώ 1.500 κορμοί δέντρων έπεσαν σε καλώδια ρεύματος. « Στην Αττική έπεφτε κατά μέσο όρο ένα δέντρο κάθε δυο λεπτά σε καλώδιο της ΔΕΗ» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του ΔΕΔΔΗΕ να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Πέραν αυτών ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι οι πληγέντες από τη «Μήδεια» θα αποζημιωθούν με το μοντέλο που είχε χρησιμοποιηθεί μετά το καταστροφικό πέρασμα του Ιανού.

Επίσης, σημείωσε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης κινείται προς τρεις κατευθύνσεις:

1) Αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων σε κρίσιμα δίκτυα υποδομής. Η δραματική αποεπένδυση δεν μπορεί να ανακτηθεί σε 1,5 έτος. Ειδικά για την ηλεκτροδότηση, οι επενδύσεις στον ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν 75% Ο ΔΕΔΔΗΕ από φέτος διπλασιάζει επενδύσεις σε παραδοσιακά δίκτυα αλλά και στον ψηφιακό τομέα.

2) Ενίσχυση μηχανισμών πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Στήνεται δίκτυο 80 μετεωρολογικών σταθμών και 10 αισθητήρων με κάμερες για να μπορούμε να προβλέπουμε με ακρίβεια τέτοια φαινόμενα. Μεταξύ των δράσεων ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ο κ. Πέτσας συμπεριέλαβε και την υπογειοποίηση των καλωδίων.

3) Μεγαλύτερη ταχύτητα στην υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης για τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων.

Δημοφιλέστερα

To Top