Ελλάδα

Χουλιάρας: Το επίκεντρο στην Ελασσόνα δεν είναι το ίδιο με άλλους ισχυρούς σεισμούς του παρελθόντος

Τι έγραψε στο Facebook ο  Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου – Τι δείχνει ο χάρτης με τα επίκεντρα παλαιότερων σεισμών

Ο ισχυρός σεισμός των 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα αναμένεται να έχει και πλούσια μετασεισμική δράση, με μικρότερους ή ίδιας εντάσεως σεισμούς. Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Γεράσιμο Χουλιάρα, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού δεν είναι το ίδιο με άλλους ισχυρούς σεισμούς που έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ Χουλιάρας ανέβασε στο facebook σεισμικό χάρτη στον οποίο φαίνονται τα επίκεντρα των πιο ισχυρών σεισμών με τον μεγαλύτερο να είναι εκείνος του 1954 όπου είχε εκδηλωθεί σεισμός 7 Ρίχτερ. Ενώ τρία χρόνια αργότερα το 1957 είχε σημειωθεί σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ είχαμε και το 1894, σύμφωνα με το συγκεκριμένο χάρτη.

Ο κ Χουλιάρας ανέφερε στην ανάρτησή του: «Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού στον Τύρναβο δεν πέφτει κοντά σε επίκεντρα προσφάτων ισχυρών σεισμών. Στον χάρτη φαίνονται οι μεγάλοι σεισμοί στην ευρύτερη περιοχή απο τους ιστορικούς καταλόγους. Ο συγκεκριμένος σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος και χαρακτηρίζεται ήδη από μια έντονη μετασεισμική ακολουθία που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και μήνες και οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ιδιαίτερα οι κάτοικοι σε παλιές κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές».

Δημοφιλέστερα

To Top