Διεθνή

AstraZeneca: Τα… μαζεύει τώρα η Βρετανία σχετικά με την χορήγησή του στους νέους

Κορυφαίος επιδημιολόγος επισημαίνει ότι ίσως να μην είναι κατάλληλο για τους νέους αν αποδειχθεί ότι σχετίζεται με την εμφάνιση θρομβώσεων

To εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να μην είναι κατάλληλο για τους νέους αν αποδεχθεί ότι σχετίζεται με την εμφάνιση θρομβώσεων, επισημαίνει ο κορυφαίος Βρετανός επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον, σύμβουλος της επιστημονικής επιτροπής «SAGE» που συνεργάζεται με την κυβέρνηση.

Ο «καθηγητής lockdown», όπως αποκαλούν τον Φέργκιουσον πολλά βρετανικά ΜΜΕ, υποστήριξε σήμερα στο BBC ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και οι μεσήλικες θα πρέπει να εμβολιαστούν με ζήλο με το ενέσιμο σκεύασμα της βρετανοσουηδικής εταιρείας αλλά το θέμα γίνεται «λίγο πιο περίπλοκο» σε ότι αφορά τις νεότερες ηλικίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει συνολικά 30 κρούσματα θρομβώσεων σε άτομα που είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολιου της AstraZeneca, κυρίως νεαρής ηλικίας, εκ των οποίων οι επτά υπέκυψαν. Μέχρι τώρα πάντως, η κυβέρνηση του Λονδίνου υποστήριζε την χορήγηση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 60 ετών.

Ωστόσο, Γερμανία, Καναδάς, Ισπανία και τρεις σκανδιναβικές χώρες έχουν αναστείλει προσωρινά τη χορήγησή του εμβολίου της ΑstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών.

Για τον καθηγητή Φέργκιουσον, έναν από τους κορυφαίους συμβούλους της Ντάουνινγκ Στριτ , και επιδημιολόγο στο Imperial College του Λονδίνου, η απειλή του κορωνοϊού σε μεσήλικες και ηλικιωμένων υπερτερεί κατά πολύ του κινδύνου θρομβώσεων- πιστεύεται ότι θα μπορούσε να επηρεάσει έναν στους 600.000 που εμβολιάστηκαν (δηλαδή το 0,00017%) .

Ωστόσο, ο 53χρονος επιδημιολόγος, ο οποίος έχει ήδη εμβολιαστεί με το ενέσιμο σκεύασμα της AstraZeneca, δήλωσε ότι η ισορροπία κινδύνου είναι «ελαφρώς πιο περίπλοκη» όταν λαμβάνονται υπόψη νεότεροι άνθρωποι που είναι λιγότερο ευάλωτοι στον ιό. Ο κίνδυνος θρομβώσεων από το εμβόλιο μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερος σε νεότερες ηλικιακές ομάδες.



Δημοφιλέστερα

To Top