Διεθνή

Κορωνοϊός – Ιταλία: Σήμερα η επίσημη ανακοίνωση για την χαλάρωση των μέτρων

Αναμένεται να επαναλειτουργήσουν εστιατόρια, θέατρα και κινηματογράφοι

Για σήμερα το απόγευμα στις 17:00 (ώρα Ιταλίας) ορίσθηκε η συνεδρίαση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι με αντικείμενο την οριστικοποίηση του νομοθετικού διατάγματος που αφορά την χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με ό,τι έχει διαρρεύσει έως τώρα, επιβεβαιώνεται η δυνατότητα λειτουργίας των εστιατορίων από τις 26 Απριλίου. Οι πελάτες θα μπορούν να κάθονται στα τραπέζια, αλλά προς το παρόν μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα, αναμένεται να μπορέσουν να ξαναρχίσουν να λειτουργούν τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, έστω και με πολύ μειωμένο αριθμό θεατών.

Η κυβέρνηση Ντράγκι έχει κάνει σαφές ότι στη φάση αυτή θα παραμείνει σε ισχύ η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Η υπουργός περιφερειακών θεμάτων Μαρία Στέλα Τζελμίνι δήλωσε ότι θα ήταν χρησιμότερο να συνεχίσει να ισχύει από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Οι ιταλικές περιφέρειες, όμως, έχουν ζητήσει να αυξηθεί κατά τουλάχιστο μια ώρα η δυνατότητα ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών, δηλαδή, μέχρι τις 11 το βράδυ.

Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται να υιοθετηθεί το «πράσινο πάσο εσωτερικής χρήσεως», με το οποίο θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα όσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί, όσοι προσβλήθηκαν και ιάθηκαν από την covid 19 το τελευταίο εξάμηνο, και όποιοι έχουν μόλις υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ.

Η Ιταλίδα υπουργός περιφερειακών θεμάτων, όμως, τόνισε ότι το σύστημα αυτό πρέπει να προετοιμαστεί προσεκτικά -σε κάθε του λεπτομέρεια- και κάλεσε τις διάφορες περιφέρειες να περιμένουν και να μην προχωρήσουν αυτόνομα στην υιοθέτηση του «πράσινου πάσου» για μετακινήσεις εντός των συνόρων της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα


To Top